Samsung Galaxy S21 - компактен и способен флагман

Samsung Galaxy S21 - компактен и способен флагман

Вече стана дума колко са впечатляващи възможностите на новия Samsung Galaxy S21 Ultra, който с лекота се превръща в най-добрия смартфон, създаван досега от корейската компания, но има потребители, които нямат нужда от тези авангардни способности, търсят по-компактен модел или пък са заделили по-малък бюджет. Точно тук е мястото на другите модели в серията Galaxy S21, които са проектирани така, че да покрият различните потребителски нужди, а и предлагат много от функциите на по-скъпото устройство.

Такова е и базовото предложение Galaxy S21, което предлага атрактивно съотношение между цена и характеристики. Моделът следва същата дизайнерска линия, която е толкова характерна за серията. При нея зоната на основната камера елегантно е интегрирана в страничната метална рамка, което изглежда много стилно и лесно отличава устройството от конкуренцията, а и така с един поглед всеки може да разбере, че ползвате един от новите флагмани на Samsung.

Компактният флагман

Samsung Galaxy S21 е особено подходящ за търсещите по-компактно устройство. На фона на постоянно увеличаващите се размери на смартфоните той предлага дисплей с минимални странични рамки и диагонал 6.2", което го прави по-удобен за управление с една ръка. В същото време това отново е Dynamic AMOLED 2X панел от типа Инфинити-O, защото включва и отвор за селфи камерата. В него е вграден и ултразвуков сензор за отпечатъци.

Дисплеят е с резолюция 2400х1080 пиксела (пикселната гъстота достига 421ppi), сертифициран е за HDR10+ видео и отново поддържа адаптивно опресняване с честота в диапазона 48-120Hz. Това означава, че честотата се променя в зависимост от съдържанието, а това помага за пестене на енергия. Отново е добавена функцията Eye Comfort Shield, която намалява натоварването на очите, като настройва количеството на синята светлина. И не на последно място устройството има IP68 сертификат, което означава, че е водоустойчивo.

Премиум производителност

Макар да е най-достъпното предложение от серията, Galaxy S21 отново осигурява същата висока производителност като топ предложението. Използваният 5-нанометров Exynos 2100 е много бърз, консумира по-малко енергия и се справя още по-добре с ускоряването на задачи с изкуствен интелект, които се ползват на много места в системата. Устройството поддържа и работа с 5G мрежи, които вече настъпват уверено на българския пазар.

За бързата работа помагат добавените 8GB оперативна памет, а за съхранение на файлове са осигурени 256GB, които ще са предостатъчни за повечето потребители. Всичко е подкрепено от батерия с капацитет 4000 mAh, която се зарежда бързо при 25 вата с кабел и при 15 вата безжично, ако предпочитате този метод за снабдяване с енергия. Нещо повече, с телефона безжично можете да заредите и други устройства като например новите слушалки Galaxy Buds Pro.

Камера за пример

Смартфонът предлага тройна основна камера, която осигурява разнообразни начини за заснемане на важните за вас моменти. Основният сензор е с резолюция 12МР и е допълнен от оптична стабилизация, светла бленда (f/1.8) и Dual Pixel автофокус за бързо и прецизно фокусиране. Добавен е още един 12МР сензор със 120-градусова оптика за получаване на драматични ултраширокоъгълни снимки. Третият сензор с резолюция 64МР и оптична стабилизация се грижи за заснемането на отдалечени обекти, като осигурява 3х хибридно приближение. Каквото и да снимате обаче, е достатъчно само да натиснете бутона и след това устройството ще свърши всичко необходимо.

Обновеният режим Single Take автоматично създава поредица от снимки, клипове и анимации, готови за споделяне в социалните мрежи, 8K Snap позволява да изваждате снимки от заснетите 8K клипове, Super Steady се грижи за максимално плавното видео, а с Director’s View получавате пълен контрол над гледните точки при видеозапис. На разположение е и подобрен режим за още по-ефектни портрети с прецизно отделяне от фона и прилагане на виртуално осветление. А ако ползвате слушалките Galaxy Buds Pro, докато снимате видео, ще можете да записвате звук и от тях.

Galaxy Buds Pro

Като стана дума за слушалките Samsung Galaxy Buds Pro, няма как да подминем и сериозните подобрения, които носят. Те са водоустойчиви (сертификат IPX7), което ги прави подходящи и за употреба при спортуване, а за възпроизвеждането на качествен звук разчитат на двупосочни говорители с 11 мм woofer за възпроизвеждане на ниски честоти и 6.5 мм tweeter за средни и високи честоти. За настройването им са се погрижили специалистите от AKG.

Добавени са и три микрофона, както и VPU (Voice Puck-up Unit) за възможно най-високо качество при разговор. В допълнение към това, слушалките разполагат и с ANC - системата за активно шумопотискане на до 99% от околния шум. През мобилно приложение можете да контролирате степента на филтрирането му и количеството на пропусканите звуци, а освен това е включен режим за разговори, който автоматично намалява музиката и пропуска външния звук, когато започнете да говорите.

И това не е всичко, защото потребителите на устройства Galaxy получават достъп до опция за възпроизвеждане на 360-градусов звук, която ползва технологията Dolby Head Tracking, така че при движение на главата източникът на звук остава фиксиран в пространството. Слушалките поддържат едновременна връзка с две устройства. Батерията стига за 5 часа работа с включено шумопотискане, но винаги може да се презареди от калъфа за съхранение, който поддържа бързо зареждане.