Знаковите телефони на 2007 година

Знаковите телефони на 2007 година

LG не пропуска всеки удобен случай да напомни, че е представила първия телефон с капацитивен дисплей макар и да има преднина от дни спрямо iPhone. Моделът Prada беше създаден с едноименната модна къща и за година и половина се продаде в 1-милионен тираж - Apple реализира толкова броя от iPhone едва за 5 дни. Телефонът предложи 3" дисплей, 2МР камера и 8GB разширяема памет. Същата година и Samsung пусна фешън телефон, но с логото на Armani.

 

Продажбите на Nokia N95 започнаха през март 2007 или почти 6 месеца след премиерата. Устройството предложи иновативен двоен слайд механизъм, изобилие от мултимедийни функции, Wi-Fi и дори акселерометър, а освен това беше първото за Nokia с GPS. До края на 2007 се продаде в над 7-милионен тираж, което подобри постижението на iPhone. През същата година се появи и N95 8GB, който добави повече памет, по-голям дисплей и по-голяма батерия.

Премиерата на iPhone в началото на 2007 (продажбите стартираха през лятото) се счита за началото на новата ера на смартфоните, макар че устройството имаше куп недостатъци - например не поддържаше копиране и вмъкване на текст, а работата с външни приложения беше добавена година по-късно. С iPhone започна настъплението на сензорните интерфейси и отстъплението на хардуерните бутони и превръщането на Apple във фактор на мобилния пазар.

Motorola Razr2 V9 беше наследник на легендарния Razr, като осигури по-тънък, но по-широк корпус, значително подобрена камера и много по-висока производителност. Мултимедийните възможности също бяха подобрени. Моделът предложи два дисплея с QVGA резолюция, като външният беше снабден със сензорни бутони за управление на някои функции без отваряне. Motorola пусна и версия с EDGE възможности, която получи луксозно издание със златно покритие.

HTC Touch работеше с Windows Mobile 6.0, но използваше специален интерфейс на име TouchFLO, който различаваше докосване с пръст и стилус и позволяваше управление чрез жестове върху резистивния сензорен дисплей. Пазарната му премиера в Европа изпревари тази на iPhone, но устройството се появи в продажба и под други имена - MDA Touch, XDA Nova и VPA Touch. Същата година се появи и версия с повече RAM и памет за приложения.

Nokia 7900 се оказа първото устройство за компанията с OLED дисплей (2" с QVGA резолюция и 16 милиона цвята), а освен това спечели потребителите със своя екстравагантен дизайн с геометрични елементи като част от серията Prism. Устройството предложи алуминиев заден панел, промяна на фоновото изображение според времето от деня и дори многобройни варианти за осветяване на клавиатурата, а цената от около 400 евро го позиционира твърдо в сегмента на фешън устройствата.

Sony Еricsson K850 осигури подобаваща конкуренция на Nokia N95, поне що се отнася до камерата, която осигури 5МР сензор и ксенонова светкавица. Моделът предложи отличителен дизайн с три чувствителни на допир бутона под дисплея с диагонал 2.2" и поддръжка за microSD и M2 карти памет. Устройството беше първото в каталога на SE с поддръжка за HSDPA мрежи и един от първите 3G глобални телефони, работещ с всички основни мобилни честоти.

Samsung G800 също осигури 5-мегапикселова камера с ксенонова светкавица и автофокус, но осигури и възможност за трикратно оптично приближение, което го направи особено способен за времето си камерафон. Моделът разчиташе на харесвания от Samsung по това време слайд дизайн и предложи 2.4" QVGA дизайн, microSD слот и корпус с дебелина почти 20 мм.

Motorola RIZR Z8 не може да се похвали с фотографски възможности, но привлече потребителите със своята необичайна форма - на пръв поглед имаше класически слайд дизайн, но при отваряне задният панел се извиваше за по-удобно прилягане към лицето на потребителя. Използваше Symbian OS с графичен интерфейс UIQ, което му осигури достъп до повече приложения. Устройството имаше и специално издание с Ferrari.

Sony Ericsson P1 беше последният представител на Р серията на компанията, която стартира през 2002 с модела P800. Устройството осигури възможностите на своя предшественик P990 в по-компактна форма, но предложи повече оперативна памет, дисплей с подобрена четимост под силна директна светлина и 3.2МР камера с автофокус. Снабдено беше и с интересната QWERTY клавиатура, която дебютира в М600.

 

Тази публикация е част от кампанията 15х15, с която отбелязваме 15-ия рожден ден на Mobile Bulgaria. Инициативата ще продължи 15 седмици, като всяка седмица подаряваме телефон. Включи се тук.

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция