Специален проект на

Защо 5G мрежата на А1 стана 5G ULTRA

Три неща отличават петото поколение мрежи на телекома от останалите на пазара

Мрежите от пето поколение не са екзотична концепция за българския пазар, защото технологиите зад тях вече уверено навлизат и тук. Тази година очакваме да е важна за по-сериозното разпространение на 5G мрежите в страната ни, но нека сме реалисти - за пълното разгръщане на техните възможности ще са нужни месеци и дори години. Ще трябва време за изграждане на инфраструктурата, време за появата на повече съвместими и достъпни крайни устройства и време за установяване на основните бизнес сценарии за употребата на 5G мрежите.


Най-напред към момента са А1, които стартираха първата 5G мрежа в България още през ноември 2020. След като придоби постоянни честоти от КРС, телекомът стана и първият с търговски 5G услуги. Последното развитие около мрежата от пето поколение на А1 е обявеното решение да се развива само технологията, работеща в обхват 3.6 GHz и с 5G оборудване. За да се отличи от алтернативните предложения на пазара, А1 вече нарича тази мрежа 5G ULTRA.


С какво е различна тази мрежа от останалите предложения на пазара? В следващите редове ще дадем отговор именно на този въпрос, но трите основни критерия са ясни – покритие, скорост и оборудване.

Всяко навлизане на нова мобилна технология обаче си прилича в едно - в началото нейното покритие е крайно ограничено и е нужно време за разширяването му. Това е напълно естествено, а освен това нека не забравяме, че едва преди няколко седмици Комисията за регулиране на съобщенията проведе търг за разпределянето на важния честотен ресурс в обхват 3.6 GHz. Щом телекомите вече разполагат с тези честоти за постоянно ползване, те ще могат да ги ползват и за по-бързото разгръщане на своите 5G предложения.


В това отношение A1 има значителна преднина на родния пазар. Компанията обяви старта на своята 5G мрежа в края на миналата година, като предоставените й честоти бяха за временно ползване, но нейният подход беше различен от останалите. Мрежата е базирана на честоти в обхвата 3.6 GHz, което даде основание на компанията да твърди, че това е първата истинска 5G мрежа в България, защото ползва предназначени за тази технология честоти и 5G базови станции.


Този подход е различен от другите решения, които ползват технология за динамично споделяне на спектъра (DSS) - при тях се разчита и на честоти, които в момента се ползват за 4G LTE услуги. След този летящ старт компанията продължи да разширява покритието на новата мрежа в очакване на постоянния лиценз за въпросните честоти и вече може да се похвали с обхващане на повече от 75 града и курорта в страната. Това означава, че технологията е достъпна за над 50% от населението на страната на открито.

Покритие

Къде в момента има 5G мрежа на A1 може да проверите в сайта на компанията, но има голяма вероятност тя да може да се ползва и на места, които още не са означени.

Скорост

Ползването за 5G на честотите в обхват 3.6 GHz, а не DSS решение, има и друго важно предимство - това позволява на A1 да предложи гигабитови скорости на изтегляне на данни при много малко времезакъснение. Подобни мобилни скорости доскоро бяха немислими в България.


От една страна, технологията DSS позволява бързо разширение на покритието, защото използва съществуващата 4G мрежа. От друга страна обаче, това споделяне на ресурса води до понижаване на качеството и на 4G, и на 5G услугата. От потребителската гледна точка разликата е трудно забележима, тъй като DSS остава далеч от гигабитовите скорости, а за високотехнологичните решения в сферата на интернета на нещата (IoT) тя изобщо не е достатъчна. Решението на А1 да инвестира директно в 5G ULTRA е амбициозно, но в дългосрочен план създава много нови възможности.


Една от тях например е да се използват възможностите на 5G, за да се предложи домашен интернет със скорост, надхвърляща 1000 Mbps на местата, където няма изградена оптична свързаност. Именно ползването на 5G за осигуряване на широколентов фиксиран интернет ще е едно от най-важните приложения на новата технология в началото. През последните месеци разбрахме колко е важно да имаме бърз и надежден достъп до интернет, а с новата услуга Net Box Unlimited клиентите на А1 ще могат да продължат да учат, работят и се забавляват на повече места.

Сигурност

Мобилната мрежа на A1 има и друго предимство, което е лесно да пренебрегнем, но то има съществено значение в актуалната геополитическа обстановка. През последните години ЕС обръща повече внимание на киберсигурността на 5G мрежите и издаде указания за минимизиране на потенциалните рискове при ползване на оборудване от ненадеждни доставчици. Всяка страна обаче има различен подход към това.


България, както и други страни от Източна Европа, подписа меморандум за разбирателство със САЩ да не използва 5G оборудване от т.нар. ненадеждни доставчици. Този документ няма обвързваща сила, но очевидно страната ни се съгласява с позицията на САЩ, че бъдещите 5G мрежи трябва да включват само проверени компоненти.


Това обаче не притеснява A1, защото компанията разчита на оборудване от реномиран европейски производител като Nokia, което означава, че е защитена от бъдещи ограничения, причинени от геополитическата ситуация. Това не само гарантира сигурността на 5G мрежата и потребителските данни, но улеснява бързото разширяване на обхвата на технологията.