Специален проект на

със съдействието на

ВРЕМЕ Е ЗА

Част 1

Кратка история на финтех революцията

Почти сигурно сте засичали в огромния информационен поток термина финтех (fintech). Той обхваща различни технологични решения, които помагат да се трансформира финансовият свят. Понятието се ражда в края на 2000-та година и се налага през последното десетилетие, като реално се обособява в отделен пазарен сегмент. Макар самото определение да се ражда сравнително наскоро, технологиите повече от век и половина са оказвали влияние върху финансовия сектор и развитие. Ще се върнем малко назад във времето, за да разберем защо финтехът играе ключова роля в днешната дигитална революция и как той е променил света на парите през годините.

1938

1967

2008

Изобретяването на телеграфа от Самуел Морз

Британската компания Barclays пуска първия банкомат

Финансовата криза и новите технологии

А1 става първият телеком с дигитален портфейл в България

2019

Историята на финтех се разделя условно на три големи периода. Първият започва още през XIX век – през 1838 г., и е свързан с изобретяването на телеграфа от Самуел Морз. Тази форма за дистанционна комуникация, заедно с полагането на първия трансатлантически кабел през 1866 г. поставят основите на съвременната международна търговия. Този период продължава и през XX век, като се изграждат инфраструктурата и връзките между отделните банки на национално и международно ниво. Появяват се и банковите преводи, както и първите банкови и кредитни карти.


За начало на втория период се смята 1967 г., когато британската Barclays пуска първия банкомат. Така финансовият свят постепенно се дигитализира, като се появява SWIFT системата, обмяна на пазарни данни в почти реално време и постепенно се интегрират възможностите на интернет, като онлайн търговията и банкирането например.

От телеграфа до онлайн платформите

Финансовата криза от 2008 г. бързо прераства в икономическа и води до пълно преобръщане на представите на бизнеса и институциите относно новите технологии. Те се обръщат към тях в стремеж да оптимизират разходите си и да повишат ефективността на услугите си. Така се дава тласък на изцяло новия сегмент – финтеха, който има за цел да трансформира мудните процеси във финансовия сектор и да ги направи по-приветливи за потребителите. Последните в същото време са изгубили доверие към банките и много често поглеждат за подобни услуги към нови, малки и независими играчи.


Така се появяват и редица стартъпи - стартиращи компании, пълни с идеи, които обещават, че ще подобрят управлението на личните финанси, ще осигурят сигурни безконтактни, мобилни и онлайн разплащания и др.

КАТАЛИЗАТОРЪТ кризата от 2008 г.

Казано с по-прости думи, все повече се търсят заместители на банките. В същото време, последните използват иновациите да трансформират самите себе си и да върнат доверието на потребителите.

СМАРТФОНЪТ – новият цар на финансите

Две събития са изключително показателни за старта на третия период на финтех революцията. Първото е пускането на първата криптовалута Bitcoin през 2009 г., а две години по-късно Google стартира първия мобилен портфейл – Google Wallet. Първоначалните усилия на повечето финтех компании се фокусират почти изцяло около смартфоните, но постепенно те са изместени от технологии като блокчейн, облачни платформи, големите масиви от данни (big data), изкуствен интелект и други.


В рамките на малко повече от десетилетие вече можем да управляваме банкови сметки и да правим безконтактни разплащания през мобилните телефони. Понятия като виртуални карти се превръщат в норма, директни преводи между потребители вече могат да се осъществят без необходимостта от скъп посредник с високи комисионни и такси, каквито са банките и другите традиционни финансови институции. Мобилните портфейли са налични от повече от две години в България, като първият телеком, който предложи подобна услуга, е A1 със своя A1 Wallet. Вече живеем в нова непрекъснато свързана епоха и по всичко личи, че дигиталните портфейли ще се превърнат в неизменна част от нея.

2020 – дигиталните пари борят вирусите

2020 година може и да мине под знака на пандемията от коронавирус, но дигиталният свят се очерта като остров на стабилност в това несигурно време. Много компании прехвърлиха бизнеса си онлайн и все повече трансакции се случват през мрежата. Още преди в България да бъде обявено извънредно положение, А1 призова клиентите си да ползват дигиталните канали за услуги, включително и А1 Wallet.

И докато хартиените пари са пословично замърсени от предаването си между хората, дигиталните такива остават напълно безопасни. Плащането през смартфона на ПОС терминал например не изисква докосване дори на самия терминал за въвеждане на код, да не говорим за прехвърляне на банкноти между касиер и клиент. Дигиталните портфейли позволяват и мигновените трансакции (получаване и изпращане) с други потребители, което също намалява досега с банкноти и монети.