Специален проект на

2020 - годината

на дигиталните

разплащания

Кешът остава в миналото

През последните години тези технологии навлизаха с бързи темпове, но породената от коронавируса глобална криза ускори драстично тяхното разпространение и също толкова бързо намали употребата на традиционните платежни средства. Това е напълно логично развитие, защото все повече потребители започнаха да избягват работата с банкноти и монети като мярка за намаляване вероятността за пренасяне на заразата. В същото време на пазара вече имаше достатъчно услуги за дигитални разплащания, така че преходът към тях се оказа напълно естествен.

Пандемията промени много неща в света, преобърна ежедневието ни и ни изправи пред много предизвикателства. И докато ефектите от нея засегнаха сериозно много сектори от икономиката, за други тя се оказа изключително полезна. Услугите за стрийминг на видео, компютърните и конзолни игри и онлайн търговията са сред големите печеливши от новата реалност, но освен тях пандемията се отрази изключително положително и на дигиталните разплащания.

През пролетта на миналата година Visa и Mastercard увеличиха лимитите за безконтактни разплащания без въвеждане на ПИН от 50 на 100 лева, което беше допълнителен стимул за мнозина да заложат на своите безконтактни карти или пък на приложенията, които бяха в състояние да превърнат телефони, часовници и гривни в платежни средства. В началото на юни Fibank например разкри, че за предходните три месеца, които съвпаднаха с първото затягане на мерките за борба с коронавируса в България, безконтактните разплащания от клиентите й са се увеличили с 20%.

Още през 2019 г. Първа инвестиционна банка се зае да надгражда банкоматите си с безконтактна технология и дори си постави цел до края на 2020 тя да е достъпна в почти всичките й устройства. По този начин клиентите на Fibank могат само с доближаване на картата или смарт устройството си бързо и сигурно да изтеглят пари и дори да внесат средства в брой, наред с другите обичайни операции като проверка на баланса и разглеждане на последните 5 трансакции.


Заедно с анонса за вдигнатите лимити за безконтактни разплащания в края на март миналата година Mastercard разкри, че 75% от всичките трансакции с нейни карти в Европа са именно безконтактни. Компанията подготви почвата за това като започна 2020 с пълна поддръжка на технологията от всичките й платежни терминали. На фона на последвалото, това се оказа особено проницателно бизнес решение.

Подобна проницателност в стратегическо отношение демонстрира и Fibank. Банката стана първата в страната, която въведе безконтактни карти още през 2010 г., а шест години по-късно предложи и първата дигитална карта (в сътрудничество с Mastercard), която беше достъпна през нейното мобилно приложение и позволяваше безконтактно плащане през съвместимите телефони с NFC възможности. Това стана не само за първи път в България, но и на Балканите.

Банката продължи с иновациите при дигиталните разплащания и през есента на 2019 година осигури на българските потребители на устройства Garmin възможност да се възползват от вградената в тях безконтактна технология. Отново в партньорство с Mastercard стана възможно дигитализирането на физическите карти не само в мобилното приложение, но и в часовниците и фитнес гривите на Garmin, които поддържат Garmin Pay, така че те можеха да се ползват за плащания или за теглене на пари в брой само с доближаване до ПОС терминал или безконтактен банкомат.


Скоро след това Fibank първа предложи на българските потребители и възможност за плащане с Apple Pay. Опцията беше налична само за клиентите с карти Mastercard, но година по-късно от този дигитален портфейл могат да се възползват и ползващите Visa. Заедно с това тези карти вече също могат да бъдат дигитализирани в приложението My Fibank за безконтактни разплащания с телефон или часовник.

Едно е сигурно - дигиталните разплащания са вече навсякъде около нас и все повече хора се убеждават в удобствата, които предлагат. Пандемията ускори навлизането им и сигурно не сме далеч от време, в което на парите в брой ще се гледа като на забавен артефакт от миналото.