Специален проект на

HONOR
MagicWatch 2

Фитнес помощник от следващо ниво

» » »

Продажбите на умни часовници растат

Знаете ли, че през първите три месеца на годината пазарът на смартфони отбеляза най-лошото си представяне, откакто се води статистика за него? Според данни на Strategy Analytics доставките за периода са се свили с рекордните 17% спрямо същия период на 2019, но едва ли има изненадани. Причината за това е очевидна - пандемията затвори много икономики (например Китай, където се прави много от потребителската електроника), разстрои прецизната работа на глобалните системи за снабдяване с компоненти и накара много потребители да преосмислят бюджетите си на фона на неизвестните от кризата.


Ситуацията при пазара на носима електроника обаче e съвсем различна. Пак по данни на SA за първите три месеца доставките на умни часовници са се увеличили с цели 20% на годишна база до 14 милиона броя. Подобен ръст обаче може би пак е свързан с коронавируса и показва, че повече потребители са заложили на малките устройства, за да следят своя физически статус и да отчитат фитнес постиженията си в условията на социална изолация. Ще видим какво ще е движението на доставките през това тримесечие, но е ясно, че популярността на умните часовници расте с бързи темпове.

Не е трудно да се разбере защо. През последните години тези джаджи станаха много по-привлекателни, по-функционални и по-достъпни. Пример за това е новият Honor MagicWatch 2, който разполага с интересни способности и в момента може да се вземе едва за 299 лв. Устройството прилича на класически часовник със своя стоманен корпус и 3D стъкло, под което е скрит 1.39" AMOLED дисплей с висока резолюция - той лесно може да се персонализира с някои от десетките дигитални циферблати.


По-интересно е какво се крие под минималистичния дизайн. MagicWatch 2 разчита на чипсета Huawei Kirin A1, който е разработен специално за подобни устройства и на практика е първият, който поддържа стандартите Bluetooth 5.1 и BLE 5.1, а това му позволява да пести енергия - нещо особено важно за носимата електроника. И това очевидно работи, защото устройството изкарва до две седмици с едно зареждане. Разбира се, ако ползвате активно фитнес функциите, това време намалява, но пак остава много по-дълго от живота на повечето други умни часовници.

Технологичен шампион

Спортен експерт

А това е важно, защото устройството предлага възможност за отчитане на постиженията в 15 фитнес режима с гласови напътствия, включително и плуване в басейн или в открити води с отчитане на пулса. Ако бягането е вашата стихия, ще откриете цели 13 курса с гласови указания в реално време, които покриват всички нива на подготовка - от начинаещи през ентусиасти до напреднали. След края на тренировката MagicWatch 2 ще ви покаже ефекта от нея чрез VO2Max, а освен това е налична и опция за отчитане на наситеността на кръвта с кислород (SpO2). Джаджата ще ви помогне и докато спите, защото може да регистрира различните фази на съня, а след това ще ви даде научно подкрепени съвети за подобряването му.


Часовникът може и да ви забавлява, докато спортувате - в него има памет за зареждане на стотици песни, така че е достатъчно да свържете безжични слушалки и да излезете навън без телефон. Дори и в този случай MagicWatch 2 може да отчита прецизно позицията ви чрез вградените възможности за сателитно позициониране, а освен това регистрира и надморската височина. Иначе устройството позволява провеждане на разговори чрез вградените микрофон и говорител, което е удобно, докато ръцете ви са заети с друго - например при шофиране. Всичко това прави Honor MagicWatch 2 изключително полезен помощник, който е още по-универсален заради възможността за употреба с устройства с Android и iOS.

HONOR
MagicWatch 2

Бюджетна опция

Aко търсите по-достъпно предложение, фитнес гривната Honor Band 5 може да се окаже точно за вас. На цена под 70 лева тя осигурява не само ярък OLED дисплей, до 14 дни работа с едно зареждане, компактни размери, постоянно работещ сензор за пулс и функции за отчитане на сън и различни спортове (включително плуване), но и възможност за регистриране на наситеността на кръвта с кислород (SpO2), което е изключителна рядкост в този ценови клас.