Специален проект на

ИНТЕРАКТИВНА ТЕЛЕВИЗИЯ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ

Разпространението на широколентовия достъп до интернет, въвеждането на нови технологии за компресия и пренос на съдържание и масовото навлизане на смартфоните са няколко от факторите, които промениха начина, по-който гледаме телевизия през последните десетилетия.


Дигиталната революция ни освободи от ограниченията на линейната телевизия и ни позволи да я управляваме така, че тя да се пригоди към нашите предпочитания, а не обратното. В предходния материал от темата се спряхме на някои от основните предимства на интерактивната телевизия на VIVACOM, която наскоро получи напълно нов интерфейс и допълнителни възможности за още по-голяма персонализация.


През последните месеци навиците за гледане на телевизия в глобален мащаб без съмнение бяха моделирани под натиска на пандемията. Милиони хора останаха по домовете си и потърсиха повече начини за забавления. Повечето заложиха на over the top решения като HBO GO, Netflix, Prime Video и дори YouTube, но и линейната телевизия също получи тласък през това време, защото макар и да нямаше спортни събития на живо, докато си бяхме вкъщи търсехме повече информация за ставащото в страната и по света.

ТЕЛЕВИЗИЯТА Е МОБИЛНА

Докато сме вкъщи и консумираме повече телевизия, е важно да имаме и добра връзка с интернет. В условията на пандемията VIVACOM направи сериозна стъпка към осигуряването на ТВ и интернет услуга с високо качество, като стана един от първите оператори, започнал да компресира каналите от своята интерактивна телевизия с кодека HEVC (High Efficiency Video Coding).

ОПТИМИЗАЦИЯ

Това е важно, защото HEVC е кодек от следващо поколение, който осигурява изображение със същото качество, но при наполовина по-нисък битрейт спрямо широко употребявания MPEG4. Така натоварването на мрежата намалява, което на свой ред осигурява по-голям капацитет за интернет услугата.


Компанията посочва, че обикновено ползва MPEG4 с битрейт 9Mbps за HD и 3Mbps за SD канали. С HEVC този битрейт е намален до малко под 4Mbps за HD и малко под 2Mbps за SD, така че сумарно е спестен 50% трафик. И това е постигнато без смяна на платформата и приемниците, което е сериозно постижение.

Лятото по традиция е времето, когато пътуваме повече, и това важи дори за тази година. Най-вероятно пътуванията ни ще са главно в страната, но би било хубаво да може да вземем с нас любимите ни предавания и канали. Точно това предлага VIVACOM чрез допълнителния пакет IPTV мобилност (IPTV Mobility), който позволява да ползвате интерактивната телевизия на компанията навсякъде в страната, където имате връзка с интернет, без значение кой я осигурява.

IPTV МОБИЛНОСТ

Достатъчно е да свържете вашия IPTV приемник с мрежата и ще получите достъп до съдържанието на над 90 от най-популярните ТВ канали, а освен това продължавате да ползвате любимите интерактивни функции като EPG, TV Archive, TV Pause и др. Всичко това е възможно срещу малка месечна такса и само в случай, че ползвате приемник тип Q11, но дори и да имате стар, можете лесно да го смените.

Лятото е време за повече приключения, така че от тях може и да не ви остане много време да седнете пред телевизора. Това също може да се реши много лесно чрез услугата за мобилна телевизия TV GO, която компанията не без основание нарича интерактивен медиен портал. Тя е достъпна през мобилни устройства с iOS и Android или през интернет браузер и осигурява достъп до над 90 телевизионни канала и видео портали.


Налични са няколко плана, включително и напълно безплатен с над 30 канала, който служи като демо на услугата и на практика е достъпен за всички клиенти на VIVACOM с регистрация в My VIVACOM. Допълнителните канали са налични срещу малка такса, а в допълнение можете да активирате дори още повече съдържание чрез пакетите MAXI, HBO On Demand, Disney English, MAX Sport Plus и DiemaXtra.

ТЕЛЕВИЗИЯ В ДЖОБА