Специален проект на

ЗАВРЪЩАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА

По острието на бръснача

Как се създава една (поп)културна икона? Какво е нужно за превръщането на един обект от ежедневието в желан от милиони статус символ? Motorola знае тайната на тази трансформация, защото нейните инженери стоят зад един от първите успешни телефони на новото хилядолетие - знаковият RAZR.


Появата му през 2004 предизвика представите ни за това как може да изглежда един сгъваем телефон, а успехът му вдъхна нов живот на американската компания. Устройството плени въображението ни със своя изключително тънък за времето си профил, футуристичната лазерно изрязана метална клавиатура с необикновена подсветка и премиум материалите за изработка.

Голямото завръщане

Разбира се, това представяне води към едно нещо - миналата година Motorola възроди името razr (вече с малки букви) по особено впечатляващ начин. Компанията го направи с нов телефон, който предложи някои от най-отличителните черти на своя славен предшественик като прецизна изработка, отличителен дизайн, премиум материали и компактни размери, но ги допълни с всички предимства на съвременните смартфони и иновативен сгъваем дисплей.


Фокусът върху инженерната част на продуктите е част от културата и историята на Motorola и това е видимо и в новото устройство. Компанията създава над 20 прототипа, преди да се спре на познатия дизайн, който обаче нямаше да бъде възможен без един от най-важните елементи - механизмът на сгъване. Той е усъвършенстван в продължение на 4 години заедно с екип от компанията майка Lenovo и резултатът е впечатляващ. Механизмът трябва да гарантира безпроблемната работа при сгъване и разгъване, а освен това има за задача да поддържа структурно основния дисплей.

Инженерен триумф

Иновативният дизайн на пантите обаче води и до нещо друго - в сгънато състояние между двете части не остава почти никакво пространство, което предпазва дисплея от проникването на прах и твърди частици. Когато е затворен, гъвкавият OLED панел се извива навътре в корпуса, a така се предотвратява образуването на гънката в средата, която виждаме в другите телефони със сгъваеми дисплеи. Новият razr връща и онова познато действие, което ни липсваше толкова години - прекъсването на разговор просто със затваряне на телефона.

Телефонът не може да мине и без характерната брадичка на своя предшественик, която не само добавя изненадващ визуален акцент, но има и важна функционална роля - в нея се намират сензор за отпечатъци, говорител, GPS и Wi-Fi модули и всички антени. Така те са отдалечени от главата, а това позволява да се увеличи силата на сигнала, което означава, че телефонът работи и на места, на които модели на други производители се затрудняват.

Революционният дизайн на razr беше оценен и с награда Red Dot: Best of the Best, което е допълнително признание за постигнатото от екипите на Motorola и Lenovo.


С повече от 18 000 участници, Red Dot е най-уважаваният международен конкурс за дизайн. Повече информация можете да намерите на www.red-dot.de.

Малкото е новото голямо

Когато искате да видите нещо по-добре, е достатъчно да отворите телефона, за да получите достъп до неговия 6.2" 21:9 дисплей, а след това само с едно движение трансформирате устройството в компактна форма, която се побира безпроблемно във всеки джоб. И не на последно място конструкцията на Motorola razr е със специално нанопокритие, което се грижи за отблъскването на течността при случайно намокряне от лек дъжд или пък изненадващи пръски.


Смартфонът продължава започнатото от оригиналния RAZR и като залага на премиум материали - в конструкцията например са комбинирани стомана и стъкло 3D Gorilla Glass, което покрива напълно капачето и предпазва поставения там 2.7" дисплей.

Компанията го нарича Quick View и го е снабдила с полезна функционалност, за да не отваряте често телефона. Той служи за провеждане на разговори (включително и видео), отговаряне на съобщения, безконтактни плащания, управление на възпроизвежданата музика, ползване на Google Assistant, заснемане на висококачествени селфита с основната 16MP камера и контрол на различни функции на телефона. Той включва дори малка клавиатура за бързи отговори на съобщения.

Златната възможност

При появата си през 2004 RAZR беше наличен само в сребристо, а малко по-късно излезе и черно издание. Година по-късно устройството прави решителна стъпка към модния подиум, като получава ярко розово оцветяване, а освен това не закъснява и версията в златно. Няма как да не споменем и лимитираното до 1000 броя издание с Dolce & Gabbana, което също заложи на златистото.


Новият Motorola razr също следва стъпките на своя предшественик. В началото устройството се появи само в черно, но междувременно добави още един цвят в своята палитра, който е вдъхновен от славното минало. Това е т.нар. blush gold, който комбинира розово и златно и дискретно обвива долната част на корпуса, а полученото двутоново оцветяване добавя допълнителна елегантност към иновативния телефон.