Специален проект на

Новите телефони на Nokia са за всеки джоб и издържат повече

Почитателите на Nokia вероятно помнят момента, в който са разбрали, че легендарната марка се завръща на пазара на телефони. Това стана в края на 2016 година, така че след няколко месеца компанията, която стои зад възраждането на любимия бранд, ще има повод за празнуване. Ако следите какво се случва на мобилния пазар, сигурно знаете, че това е HMD Global - финландска компания, в която работят много бивши служители на Nokia.


За тези години HMD Global стана един от лидерите на пазара на обикновени телефони, които се сдобиха с много умни възможности, а освен това успя успешно да диференцира своите смартфони с Android на извънредно конкурентния мобилен пазар. Телефоните на Nokia носят характерен скандинавски дизайн, който е вдъхновен от европейското наследство на компанията, предлагат познатите здравина и надеждност и включват премиум фотографските решения ZEISS.

ИЗЧИСТЕН И БЪРЗ СОФТУЕР

Освен това смартфоните на Nokia предлагат изчистен софтуер с обещание за три години месечни ъпдейти на сигурността и две години обновяване до основни версии на Android като част от участието в програмата Android One. В ценовия клас, в който са повечето предложения на HMD Global, подобно обещание означава изключително много. Навременното обновяване на телефоните ги прави все по-предпочитани сред бизнес потребителите и сред хората, които държат на сигурността.


В края на миналото лято HMD Global успя да привлече стратегически инвестиции за още 230 милиона долара, които компанията обеща да ползва в четири ключови области. Едната е осигуряването на достъпни 5G смартфони за хората по света, друга обърна внимание на дигиталните предложения като следствие от новата реалност, а останалите включват разширяване на присъствието в ключови райони за растеж и трансформирането на HMD Global в доставчик на повече продукти от телефони.

ПОВЕЧЕ ОТ ДОСТАВЧИК НА ТЕЛЕФОНИ

Компанията започна да изпълнява последователно тези цели - миналата година пусна услугата за международен роуминг HMD Connect и нейната бизнес алтернатива HMD Connect Pro, подобри своите възможности за борба с мобилните кибер заплахи с придобиването на Valona Labs и създаде изследователски център в Тампере. Тази година HMD Connect еволюира във виртуалния мобилен оператор (MVNO) HMD Mobile, a освен това се появи и бизнес решението HMD Enable Pro.


През пролетта HMD Global направи своето най-голямо представяне на нови телефони досега, защото в него бяха включени цели 6 смартфона. С новото портфолио компанията обръща внимание на глобалната тенденция, че телефоните стават все по-скъпи, а потребителите ползват своите мобилни устройства за по-дълъг период от време. Това означава, че е важно тяхната хардуерна и софтуерна поддръжка да продължат повече, за да останат функционални и защитени от разнообразните мобилни заплахи. Четирите модела, за които ще стане дума, идват с предварително инсталиран протектор на дисплея.

Nokia X10 и X20

Започваме със серията X, в която влизат моделите Nokia X10 и X20. Забележителното при тях е, че идват с три години ъпдейти на Android, така че телефоните ще бъдат обновени чак до Android 14. За същия период устройствата ще получават и месечни обновления на сигурността, които ще адресират новооткритите бъгове в платформата. Като допълнителен бонус телефоните се предлагат с удължена хардуерна гаранция от 3 години. Двете устройства идват с калъф, който е 100% компостируем, а освен това са без зарядно в комплекта, така че по скандинавски ще имат намален отпечатък върху околната среда. Запазено е наличието на USB кабел в кутията.

И двата телефона разчитат на чипсета Snapdragon 480 5G, така че са готови за мрежите от пето поколение, които вече навлизат и в България. Сред останалите споделени характеристики са 6.67" 20:9 дисплей с резолюция 1080 х 2400 пиксела, FM радио, NFC (удобно за мобилни разплащания), страничен сензор за отпечатъци, бутон за активиране на Google Assistant и батерия с капацитет 4470 mAh и поддръжка на бързо зареждане при 18 вата, която стига за два дни работа. Освен това и камерите са с технология на ZEISS и поддържат запис на обкръжаващ звук с OZO audio.


Nokia X10 осигурява 4 RAM и 128GB разширяема памет, за да може да посрещне нуждите на любимите ви приложения. Няма да останете разочаровани и ако обичате да снимате, защото на разположение е четворна основна камера - тя включва 48МР главен сензор, 5МР с ултраширокоъгълна леща и два 2МР сензора за боке ефекти и макроснимки. За селфита има 8МР камера, а дисплеят е покрит от стъкло Gorilla Glass 3. Устройството се предлага в бяло и тъмнозелено на цена 550 лв.


Що се отнася до Nokia X20, устройството вече се предлага в България с 6 RAM и 128GB разширяема памет на цена от 650 лева в два цвята - синьо и златисто. Както споменахме, той споделя много от характеристиките с тези на X10, а освен при паметта, основни разлики откриваме и при камерите. За любителите на селфита е налична 32МР предна камера, а в основната четворна камера главният сензор вече е с резолюция 64МР вместо 48МР. В допълнение дисплеят е защитен от стъкло Gorilla Glass 5.


Вижте още:

Nokia G10 и G20

Продължаваме с G10 и G20, които отново идват с Android 11 и с обещание за 3 години ъпдейти на сигурността на платформата. Компанията ще осигури и две основни обновления на операционната система, което означава, че телефоните ще получат поне Android 13. И двата модела са с 6.5" HD+ 20:9 дисплеи с подсилена яркост за добра видимост на открито и включват батерии с капацитет 5050 mAh, което осигурява поне 3 дни на автономна работа. Другите споделени неща са още 8МР селфи камера, USB-C порт, FM радио, странично поставени сензори за отпечатъци, IPX2 покритие срещу водни пръски и бутон за стартиране на Google Assistant.

Nokia G10 е с осемядрен чипсет MediaTek G25 и предлага 3GB RAM и 32GB разширяема памет, което е голям плюс на фона на ниската цена на устройството. Моделът е снабден и с тройна основна камера с 13МР главен сензор и още два 2МР сензора за макроснимки и боке ефекти за създаване на ефектни портрети. Устройството се предлага в тъмносиньо и пурпурно на цена 250 лв.


Nokia G20 на свой ред ползва по-мощния осемядрен чипсет MediaTek G35 и идва с 4GB RAM и 64GB разширяема памет. Основната камера вече е четворна и предлага 48МР основен сензор в комбинация с 5МР с ултраширокоъгълна леща и два 2МР сензора за макроснимки и боке ефекти. Телефонът включва и NFC възможности за безконтактни разплащания. Nokia G20 е достъпен в тъмносиньо и в светлосиво на цена 300 лв.


Вижте още: