Специален проект на

със съдействието на VIVACOM

ОНЛАЙН
ПАЗАРУВАНЕ

ПЕЧЕЛИШ ВРЕМЕ, ПЕСТИШ ПАРИ

Плюсовете на онлайн търговията

Онлайн търговията вече не е екзотика, а ежедневие. Данни на Евростат показват, че през 2019 г. средно над 70% от всички интернет потребители в ЕС са пазарували онлайн.


Всъщност, това не е изненада, защото онлайн пазаруването днес е значително по-добро като преживяване и по-сигурно от преди. Конкуренцията е много голяма, което води и до постоянно изобилие от атрактивни предложения за потребителите. Ето и няколко от най-големите плюсове на онлайн търговията.

УДОБСТВО


Онлайн пазаруване може да се прави навсякъде, стига да е достъпна връзка с интернет. 43% от американците например пазаруват, докато си лежат удобно в леглото, показват данни на BigCommerce.

ПЕСТЕНЕ НА ВРЕМЕ


За някои хора обикалянето по магазините е форма на терапия, но за повечето е сериозна загуба на време. Онлайн пазаруването пести време не само от обикаляне на магазини, но и при търсенето и разглеждането на стоки. Много често човек може да не намери търсеното в даден магазин дори и то да е налично, защото е затрупано от друга стока по рафтовете. Освен това онлайн за по-кратко време могат да се разгледат много повече магазини.

ПЕСТЕНЕ НА ПАРИ


Голямата конкуренция онлайн означава и по-ниски цени. Тези магазини нямат разходи за наеми на физически магазини и за заплати на повече служители, което е друга причина цените им да са по-ниски. Разбира се, трябва да се внимава дали няма скрит разход чрез по-скъпа доставка например. Това обаче също е рядкост, като доста магазини предлагат евтина или дори безплатна доставка при покупки над определена сума. А като добавим и спестените време и разходи за придвижване до и от физически магазин, то когато пазаруваме онлайн, крайната сметка почти винаги е в наша полза.

ПО-ГОЛЯМ ИЗБОР


Онлайн магазините често предлагат и много по-голям избор на стока. Тези търговци имат полза да предлагат колкото се може повече неща, защото това е по-голям шанс за продажби, а и ги прави по-лесно откриваеми чрез интернет търсачките. Освен това са по-гъвкави и могат много по-бързо и по-лесно да добавят нови стоки и услуги.


По отношение на онлайн продажбите у нас все повече компании следват световните тенденции и развиват свои електронни магазини. Хубавото за потребителите е, че този тренд се отнася както за стоките, така и за сферата на услугите. Такъв е примерът с онлайн магазина на VIVACOM. Освен преподписване и активиране на нови мобилни услуги, от него вече могат да се заявят и нови фиксирани услуги – телевизия и интернет.


Другите бонуси за клиентите към момента са безплатна карта с памет за всяка покупка с мобилна услуга, подарък външна батерия за избрани смартфони и безплатна доставка за срок до 48 часа. Електронният магазин предлага и разнообразни седмични или месечни промоции със смарт устройства, които като настоящ клиент може да купите с или без тарифен план. Потребителите, които не ползват мобилни услуги на VIVACOM, също могат да поръчат устройство, но без тарифен план.

ПРОЗРАЧНОСТ


Пазаруването в интернет се радва на все по-голямо доверие от страна на потребителите, а коректните онлайн търговци държат на репутацията си и винаги ясно и точно описват стоките, които предлагат. Те много често позволяват и на клиентите с проверени покупки да оставят впечатленията си от дадения артикул, което помага на другите потребители. Това е от полза за всички – купувачите знаят, че могат да се доверят на търговеца, и търговецът знае, че може да си създаде повече трайни клиенти.

СИГУРНОСТ


Онлайн пазаруването е и по-сигурно, особено в сегашната ситуация на глобална пандемия. Човек вече лесно може да купи всичко необходимо от удобството на дома си, вместо да обикаля по магазините, където рискува да се зарази. Освен това все повече търговци поддържат плащане с карта, което също дава допълнителна сигурност не само от предаване на зараза при боравене с банкноти и монети, но и в случай на проблем със стоката или търговеца. Затова пазаруването онлайн определено ще продължи да става предпочитано за все повече хора.