ПЛАЩАЙ МОДЕРНО

ЧАСТ 2

със съдействието на VIVACOM

Специален проект на

От броени дни VIVACOM предлага собствен електронен портфейл, който нямаше как да дойде в по-подходящ момент. С негова помощ може ефективно да преминем към безкешови плащания в търговски обекти и в интернет, така че да ограничите максимално контактите си, но това е тема на друг разговор. На следващите редове ще си поговорим със Симеон Пешев, който е старши мениджър Финтех и дигитални услуги в компанията, което означава, че е пряко свързан със старта на Pay by VIVACOM.

Pay by VIVACOM иска да улесни живота ни

Идеята не е от вчера

Макар приложението да излиза в началото на 2020, идеята за подобна услуга съвсем не е нова. През последните 10 години компанията следи сектора на финтех услугите и не спира да проучва възможностите за осъществяване на подобен проект, споделя Симеон Пешев. Според него е бил чакан точният момент, в който са били готови необходимите технологии и регулаторните условия. В крайна сметка VIVACOM се спира на готовото решение на phyre с необходимите базови функции, които могат да се надграждат с времето.


От компанията не уточняват каква е направената инвестиция в проекта, но уверяват, че тя е значителна - част от средствата ще отидат за маркетинг и промотиране за увеличаване употребата на услугата, а друга ще се ползва за разширяване на функционалността и развитието. Около старта на приложението е планирана масирана комуникационна кампания, така че се пригответе да чувате повече за него през идните седмици. Инвестицията е по-голяма, и защото VIVACOM е трябвало да изгради съответния екип и да привлече нужните специалисти с опит при разплащанията.

Симеон Пешев, старши мениджър Финтех и дигитални услуги във VIVACOM

Последното е и сред предизвикателствата при разработката на Pay by VIVACOM. Преди да се стигне до изграждането на екип за такава нетрадиционна за компанията услуга, е било нужно убеждаване на ръководството за необходимостта от нея. Изпълнението на специфичните регулаторни изисквания и конкуренцията в сектора също са сред нещата, които са изисквали повече внимание. И все пак според Симеон Пешев сега е точното време за старт на подобно предложение, което улеснява ежедневните разплащания на потребителите.

Кои са потребителите на Pay by VIVACOM?

Що се отнася до начина на употреба, нашият събеседник очаква най-често да се ползват функции като плащане с телефон, преводи между потребители (мигновени и без такси) и извършване на покупки в интернет с наличната виртуална карта. Компанията очаква услугата да допадне на всички хора без значение на пол и възраст, защото смята, че носи различни ползи за различните групи потребители. Приложението например включва данни за актуалните промоции при различни търговци, опция за запазване на карти за лоялност, а освен това осигурява и удобен начин за контролиране на разходите.

И все пак Симеон Пешев посочва, че на мъжете с афинитет към новите технологии се гледа като на по-голямата група потенциални потребители. Очакванията са в началото услугата да привлече мъже на възраст между 25 и 45 години, търсещи технологичните удобства. Разбира се, очаква се дамите също да проявят интерес към услугата, защото те определено не се боят да изпробват нови неща. Те ще оценят и възможностите за по-добър контрол на семейния бюджет при пазаруване и отчет на разходите.

Какви са следващите стъпки?

Началото е с дигитален портфейл, но компанията планира да разшири функционалността на Pay by VIVACOM. Симеон Пешев разкрива, че се работи за реализацията на иновативен и алтернативен метод на безконтактните разплащания във физически и онлайн магазини, а освен това се планира добавяне на възможностите за плащане на битови сметки, такси за паркинг, билети за градски транспорт и др., което ще добави допълнителна стойност към услугата.

Към Pay by VIVACOM ще бъде включена и опция за извършване на дарения в подкрепа на различни каузи, което е важно за голяма част от потребителите на услугата. Това са част от планираните новости, защото в процеса на разработка вероятно ще изникнат и други потребителски желания, на които VIVACOM е готова да отговори.

Какво е виртуална карта?

Тя е точно като вашата пластмасова Mastercard карта, но без физическия носител. Виртуалната карта живее в дигитален портфейл в телефон или компютър, има 16-цифров номер, CVC код и дата на валидност и може да се ползва за мобилни или интернет плащания. Сигурността й е гарантирана с начините за защита на Pay by VIVACOM като пръстов отпечатък, лицево разпознаване или ПИН код. Освен това през приложението можете и да заключите картата, а за всяко плащане с нея веднага ще получите известие. От оператора обещават скоро и единствена по рода си в България иновативна карта с най-висока степен на защита, разработена съвместно с Mastercard и phyre.

Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо издаден от БНБ лиценз с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.