ПЛАЩАЙ МОДЕРНО

ЧАСТ 3

със съдействието на VIVACOM

Специален проект на

В третата част от нашия специален проект с VIVACOM ще разгледаме практическата страна от новата услуга Pay by VIVACOM. Както вече стана ясно, това е електронен портфейл, който позволява безконтактни плащания на ПОС терминали и плащания в интернет, дава възможност за мигновени безплатни преводи на пари между потребители на услугата и дори поддържа дигитализиране на карти за лоялност.


Първоначално планирах този материал да е посветен на преживяването един ден да изляза от вкъщи без портфейл, а само с телефон, с който да покрия дневните си разходи. Междувременно обаче страната ни се озова в извънредно положение, барове, ресторанти и много магазини затвориха, а аз се озовах в домашна изолация, която осуети намеренията ми. Оказва се обаче, че сега е точният момент за ползване на безконтактни методи за плащане, защото те намаляват физическите ни контактите с пари, а и са по-безопасни.

ДЕН БЕЗ КЕШ

И така, как протича един мой ден без кеш в момента?

Все още има задачи, които трябва да се свършат от офиса, така че тръгвам и както обикновено пътувам с метрото. Ползвам месечна карта за пътуване и не се налага да купувам билет. Пътуването е кратко, а преди да стигна до офиса, минавам през отворена пекарна за един от любимите ми кроасани рустик. Не се налага да търся монети, защото плащам с телефона за секунди и без да докосвам ПОС терминала.

9:20

Кафе машината не е в настроение за работа и след кратък, но напълно безрезултатен опит да я убедя да ми съдейства, решавам да сляза до близкия магазин, в който има евтино и напълно приемливо еспресо. Плащам пак с телефона, докато опитвам да не се залея с горещото кафе.

9:50

12:35

Време е за обяд и си поръчвам храна за офиса, като плащам онлайн – с виртуалната дебитна карта, която съм заредил в приложението. Когато се върнем към по-приятните дълги обеди с колегите, мисля да им препоръчам приложението – така лесно ще пращаме пари помежду си без такса, което е много удобно за разделяне на общата обедна сметка, без да чакаме ресто и да разменяме дребни помежду ни.

15:05

Пролетта е тук и вече мисля за своя велосипед. Спомням си, че в онлайн магазина на VIVACOM се продава електрическа помпа с батерия на Xiaomi, която ще ми свърши чудесна работа. Отивам в сайта и правя бърза покупка, като ползвам безплатната виртуална карта в Pay by VIVACOM.

18:00

Време е да тръгвам от офиса. Бързам към вкъщи и решавам да поръчам такси с приложение, защото в него изрично мога да избера автомобил с ПОС терминал, за да мога да платя безконтактно с телефона. Правя го и не спирам да се удивлявам на технологичния прогрес, който прави това възможно.

19:00

Решавам да мина през кварталния магазин на Billa за малко плодове и овесени ядки, а междувременно набелязвам няколко намалени продукти в брошурата на веригата, която е достъпна в приложението. Картата ми за лоялност вече е вкарана в него, така че на касата се възползвам от промоционалните условия за част от покупките и плащам с телефона.

21:40

Вече съм у дома и отварям приложението за последен път този ден, за да проверя какво и колко съм похарчил. За това ми помагат вградените функции за анализ, които разделят разходите в различни категории и помагат за по-добър контрол на бюджета ми.

В крайна сметка Pay by VIVACOM може ефективно да замени портфейла ми за почти всичко в ежедневието. Така или иначе не излизам никъде без телефон, което означава, че с мен ще бъде всичко, което ми е необходимо. В момента обаче е важно да ограничим социалните си контакти, така че е добре да заложим на онлайн пазаруването. За това помага виртуалната карта, а в магазините на помощ идва опцията за безконтактни разплащания с телефон, която ограничава досега ни до пари и терминални устройства. И не на последно място – за всяко плащане или получен превод получавам нотификация, за която не дължа никакви такси.

„Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.“