ПЛАЩАЙ МОДЕРНО

ЧАСТ 1

със съдействието на VIVACOM

Специален проект на

В началото на новото десетилетие си задаваме въпроса какви ли иновации ще видим в неговия край. Дали мечтите за летящи автомобили ще се сбъднат, или пък човечеството ще заживее извън Земята? Струва ми се, че е още рано за подобни неща, но междувременно нека погледнем към технологиите, които са вече тук, и които правят живота ни по-лесен.


Точно такива са дигиталните портфейли, които макар да съществуват от няколко години, едва отскоро започнаха да придобиват масово разпространение. Технологията все по-уверено настъпва и в България, като вече мнозина се доверяват на този вид решения заради множеството ползи от тях. Освен с Android те работят и с продуктите на Apple, а потребителите им могат да ги ползват с услугата Apple Pay.

ЗАПОЧНЕТЕ НОВОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ СЪС СВОЙ ДИГИТАЛЕН ПОРТФЕЙЛ

Какво е

дигитален портфейл?

Дигиталният портфейл се нарича така, защото успешно заменя познатия традиционен портфейл. Онзи аксесоар, без който не можем и често придобива внушителни размери от всички нужни и ненужни неща, съхранявани в него. За разлика от него дигиталният портфейл е услуга, която позволява плащането на продукти и услуги и получаване и изпращане на пари най-често през мобилно приложение.


Това приложение може да съхранява и много от нещата, които намират място в традиционен портфейл като например карти за лоялност, разписки, подаръчни ваучери, билети за събития, транспортни карти и други. Разбира се, има разлика във възможностите на различните решения. Основната функция обаче – извършването на финансови трансакции, е обща за всички.

Много. Ако изгубите своя традиционен портфейл, този който го намери, ще може да похарчи наличните в него пари и не е изключено да успее дори да източи банковите ви карти. Това просто не е възможно с дигитален портфейл, който разчита на различни криптографски методи за защита, а освен това се възползва от допълнителната защита на смартфона ви като ПИН, пръстов отпечатък или лицево разпознаване.

Сигурен ли е?

НОВИЯТ ИГРАЧ

И след като изяснихме какво е дигитален портфейл, нека посрещнем най-новата такава услуга - Pay by VIVACOM. Тя е разработена съвместно с българската компания phyre и вече може да се изтегли напълно безплатно от App Store и Google Play. Приложението е достъпно за всички потребители без значение на мобилния оператор, който използват, и предлага удобни функционалности. Сигурността му е гарантирана чрез биометрични методи на защита като пръстов отпечатък и лицево разпознаване. Ако искате, може да зададете и ПИН код, който е различен от този на смартфона ви.

На разположение са два плана, които се различават според таксите за някои платежни операции. Стандартният се казва SMARTPAY и е без месечна такса за ползването му, а VIVAPAY е с малък месечен абонамент. И в двата плана са включени услуги като индивидуален IBAN, безплатни трансфери между потребители на услугата, виртуална дебитна карта и зареждане без такса на сметката в приложението до определена сума в зависимост от тарифния план.

И още нещо - с двата плана на Pay by VIVACOM лесно ще правите безконтактни разплащания на POS терминали с телефона си с Android или iOS (стига да има NFC възможности). Можете още бързо и без такси да разменяте средства с други потребители на услугата, включително и с ползващите phyre, като всичко става мигновено. Трансферите се извършват чрез мобилен номер или QR код.


Този дигитален портфейл лесно ще побере и вашите карти за лоялност от различни магазини като IKEА, Billa, Metro, VIVACOM, Хиполенд, Happy и т.н. Всеки знае колко място заемат те в един обикновен портфейл, но с Pay by VIVACOM това неудобство отпада, защото картите стават виртуални. Така имате нужда само от своя телефон, за да плащате при пазаруване и да получите достъп до своите отстъпки.

Заедно с това Pay by VIVACOM дава достъп и до актуалните оферти на големите търговски вериги, за да можете лесно да планирате следващите си покупки. И това не е всичко, защото приложението включва разширени възможности за контрол на месечния бюджет и възможност за анализ на разходите - така лесно ще видите за какво харчите парите си.


Следващата седмица очаквайте повече интересни подробности за технологията в основата на Pay by VIVACOM.

Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от „Пейнетикс“ АД – дружество за електронни пари, притежаващо издаден от БНБ лиценз с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на „Пейнетикс“ АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. „Файър“ е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.