Специален проект на

НАЧАЛОТО НА НОВАТА КОНЗОЛНА ЕРА

На 19 ноември се случи нещо знаменателно в историята на игровите конзоли. Тогава започнаха продажбите в Европа (и в България) на дългоочакваната PlayStation®5 , с която Sony се впусна в борбата за надмощие между устройствата за домашни забавления от девето поколение. През тази предизвикателна година конзолите помогнаха на милионите, останали в домовете си, да разнообразят своето ежедневие, да се пренесат в други светове и да се впуснат в приключения.


Настъпването на новата конзолна ера обещава не само още по-впечатляваща графика за тези, които не желаят да инвестират в скъпи геймърски компютри, но и драстично подобрено потребителско преживяване, така че да можем да прекараме повече време с любимите си игри вместо в чакане. Sony обаче е добавила и други изненади, които правят забавленията с нейното предложение още по-впечатляващи.Дизайнът

Външният вид на PlayStation®5 е толкова необичаен, че в първия момент стъписва. Футуристичен и донякъде абстрактен, той ясно показва, че Sony е готова да отвори нова глава в историята на PlayStation и не се бои да покаже своята смела и игрива страна. Внушителните размери на конзолата и теглото й от 4.5 кг не са случайни, защото по-голямата част от обема е заета от сериозна охладителна система, която има за цел да държи под контрол температурата на основните чипове и в същото време е максимално тиха.

Мощността

Не е никаква изненада, че PlayStation®5 е значително по-бърза от своите предшественици. За това се грижи специално проектиран 8-ядрен процесор AMD Ryzen, чиято работна честота достига до 3.5GHz, добавена е 16GB GDDR6 памет с капацитет 448GB/s, а за графичната производителност отговаря ускорител AMD Radeon с архитектурата RDNA 2.


Графичната система осигурява изчислителна мощ от 10.3 терафлопа, а освен това има тайно оръжие - поддръжката на ray tracing с хардуерно ускорение. Накратко това е технология, която симулира начина, по който светлината взаимодейства с обектите и повърхностите, а това позволява на игрите да осигурят много повече визуални детайли и по-реалистична графика. Конзолата поддържа 4K 120Hz телевизори, а освен това може да работи и с 8K модели.


И за да е всичко още по-бързо, конзолата използва SSD памет с капацитет 825 GB за съхранение на разработените за PlayStation®5 игри. И то не каква SSD памет, а такава с изключително висока бързина (четене при 5.5GB/s). Това позволява времето за зареждане на игрите и за преминаване между отделните нива да се намали драстично, а също така дава възможност за още по-динамично преживяване с почти мигновено бързо пътуване през големи игрови светове благодарение на възможността за светкавично зареждане на необходимите данни.


Конзолата е снабдена и с нова аудио технология с импониращото име Tempest 3D AudioTech. Тя служи за осигуряване на 3D звук в игрите и предлага допълнителна възможност за потопяване в действието на екрана. Тази добавка може да се ползва само със слушалки, но това е напълно нормално, защото по този начин ефектът ще е най-голям. И не е задължително да ползвате слушалките на Sony, защото функцията работи и с други съвместими модели.

Контролерът

Конзолата идва и с нов контролер на име DualSense. Неговият дизайн следва познатата футуристична линия, но по-големите изненади откриваме в корпуса. На първо място устройството предлага подобрена вибрационна система, която може да осигури физическа обратна връзка по време на игра с много по-въздействащи усещания. Чрез новата технология могат да се усещат дори текстурите на различни материали, което помага за пълното потопяване в действието.

Контролерът е снабден и с нови адаптивни спусъци в бутоните L2 и R2. В тях са вградени специални мотори с променлива съпротива, която може да се контролира прецизно от игрите за по-точно симулиране на различи действия. Така например при ползване на виртуален лък ще усетите нарастващата съпротива на тетивата, а ако натиснете спирачката в автомобилен симулатор, ще усетите съпротивата, докато вземате някой остър завой.

Игрите

Най-важният въпрос при старта на всяка нова конзола е до какви игри ще имат достъп геймърите. PlayStation®5 осигурява възможност за игра с над 99% от всички над 4000 заглавия за PlayStation®4, а в повечето случаи те ще работят дори още по-добре заради повишената производителност на конзолата.

И все пак от пълните й възможности могат да се възползват специално проектираните за нея игри, които ще получат достъп до отличителните функции като ray tracing, адаптивни спусъци и 3D звук. Те могат да бъдат записани само в SSD паметта, но игрите за PS4 могат да се съхраняват и върху външен USB носител. В тази връзка конзолата разполага и със слот за допълнителен SSD диск, но той ще бъде активиран на по-късен етап.


PlayStation®5 идва с предварително инсталирана платформената игра Astro’s Playroom, която се възползва от подобрените възможности на конзолата, за да осигури забавление за цялото семейство. Сред другите игри на Sony са впечатляващите Demon’s Souls и Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, но освен тях са налични заглавия като Assassin’s Creed Valhalla, Borderlands 3, Bugsnax и Call of Duty: Black Ops Cold War, а след броени дни очакваме и Cyberpunk 2077.

И като специален жест към потребителите на PlayStation®5, които имат активен абонамент за PlayStation Plus, компанията им предлага колекция със селекция от най-добрите игри за PlayStation® като Batman: Arkham Knight, Bloodborne, Fallout 4, God of War, Monster Hunter: World, Persona 5 и още много други. Така със сигурност ще имате с какво да се забавлявате с новата си конзола.

Версиите

PlayStation®5 е достъпна в два варианта, но те се различават само по едно. Стандартното издание на устройството включва Ultra HD Blu-ray дисково устройство, позволяващо ползване на игри за PlayStation®4 и PlayStation®5 на дискове, а освен това може да възпроизвежда видео от 4K Ultra HD Blu-ray, Blu-ray и DVD дискове. Другата версия, която се казва Digital Edition, не разполага с такова устройство и може да работи само с дигитални игри. Производителността на двата варианта обаче е напълно идентична.

Неустоимо предложение

И тъй като наличностите от конзолата се изчерпаха за броени часови след старта на продажбите, VIVACOM осигурява един от най-сигурните начини да се сдобиете с PlayStation®5. Компанията предлага и двете версии на устройството - тази с дисково устройство може да се вземе за 41.98 лв. на месец с план FiberNet 100 & TV 2L+, а дигиталното издание струва 34.98 лв. на месец с FiberNet 100 & TV 2L+.

"PlayStation" е регистрирана търговска марка на търговска марка на Sony Interactive Entertainment Inc.