Специален проект на

Иновативни технологии за по-добро бъдеще!

Ако досега гледахме на технологиите като на даденост и не оценявахме напълно техните способности да правят живота ни по-лесен, 2020 буквално ни отвори очите. Необикновената ситуация, в която се озова човечеството, ни накара да променим начина си на живот, да преосмислим как работим и, в крайна сметка, да станем много по-гъвкави. Дистанционно обучение, домашен фитнес, онлайн концерти, работа от дома и т.н. - без технологиите със сигурност нямаше да се адаптираме толкова бързо.

"Следващата нормалност" - така през миналата година ТМ Рох, който управлява мобилния бизнес на Samsung, определи ерата, в която навлизаме. Ера, в която мобилните технологии ще са от ключово значение. Според Рох новата ситуация е засилила още повече готовността на Samsung да разгърне неограничените възможности и потенциала на технологиите и да осигури персонализирани изживявания на хората, да обогати техния живот и да им позволи да останат свързани с близките си.

Сгъваемите телефони на компанията са сред новите разработки, но освен това през последните месеци тя увеличи значително броя на продуктите, които поддържат 5G - технологията, която ще позволи на пазара да навлязат преживявания, които още не можем да си представим. Освен това Samsung се фокусира повече и върху съвместната работа със своите партньори.


Заедно с Google компанията оптимизира качеството на видеоразговорите, работата с Microsoft позволи лесното споделяне на информация между телефони Galaxy и компютри с Windows и осигури забавления с конзолни игри през стрийминг услугата xCloud. Третата цел на компанията е да стане по-гъвкава, за да може още по-бързо да отговаря на задаващите се тенденции в потребителските предпочитания, като очаква промените и реагира навреме.

Без съмнение като един от лидерите в технологичния сектор Samsung има централно място в тази ера и специална отговорност, защото със своите решения ще трябва да помогне на обществото да продължи напред. Компанията очертава три основни стратегически приоритета, върху които ще фокусира своето внимание. На първо място са значимите иновации, с което са свързани увеличените инвестиции в изследователска дейност и бързото комерсиализиране на нови решения.

Настояще и бъдеще

В началото на тази година по време на CES 2021 Samsung показа и своята визия за бъдещето, като представи много нови продукти, включително и телевизори с интелигентен фитнес треньор за ефективни домашни тренировки, както и домакински уреди с технологии за изкуствен интелект. Не бяха пропуснати и решения с мисъл за околната среда като софтуерни ъпдейти, с които компанията ще даде възможност на потребителите да избират за какво да използват повторно старите си телефони Galaxy и да ги превърнат в домашни IOT решения (например в мини екран на бебефон, който да следи дали детето се буди или плаче и да изпрати сигнал до смартфона на родителите), еко опаковки за много от новите телевизори, които могат да се превърнат в стилна къщичка за домашния любимец например, както ново соларно зарядно за телевизорите, което спестява ползването на батерии.

Корейската компания несъмнено успя да приключи 2020 особено успешно, като отчете 26.4% годишен ръст на оперативната печалба за последното тримесечие. И като естествено продължение на доброто представяне през миналата година, Samsung реши да ускори премиерата на своите нови флагмански смартфони от серията Galaxy S и ги представи още в средата на януари, а междувременно даде и начало на продажбите им.

Новите флагмани

На новите продукти ще се спрем подробно в следващите дни, но нека обобщим какви са основните им отличителни черти. В серията Galaxy S21 има три модела - Galaxy S21, S21+ и S21 Ultra, които са с различни размери, но споделят много общи черти. И трите предлагат нов отличителен дизайн, при който зоната на основната камера е интегрирана в страничната метална рамка, a това създава завършен вид, който липсва при много от другите конкуренти. С телефоните идват и новите характерни цветове - „Загадъчно сребърно“ и „Загадъчно черно“, „Загадъчно лилаво“, „Загадъчно розово“, „Загадъчно бяло“ и „Загадъчно сиво“.

Трите телефона разчитат на изключително бързия и енергийно ефективен чипсет Exynos 2100, който наред с всичко останало добавя и поддръжка за 5G - това означава, че устройствата са готови за работа с новите мрежи, които тази година очакваме да станат много по-масови в България. Моделите отново са водоустойчиви за справяне с предизвикателствата на ежедневието и са снабдени с големи батерии за дълго време на автономна работа, които могат да бъдат заредени бързо жично и безжично.

И трите устройства са с чудесните и ярки дисплеи Dynamic AMOLED 2x, които не само показват впечатляващи цветове, но и поддържат адаптивно опресняване с честота до 120Hz при пълната им резолюция за още по-плавни движение и анимации. При Galaxy S21 Ultra това опресняване става още по-прецизно за допълнително пестене на енергия. Големият телефон има и друга отличителна черта и това е поддръжката на стилуса S Pen, който досега беше запазен за серията Galaxy Note. Този аксесоар се предлага отделно, а компанията е създала специални калъфчета, в които може да се съхранява.

Прочетете повече за:

Samsung Galaxy S21 Galaxy Buds Pro

Подобрения има и при портретния режим за още по-прецизно отделяне на обекта от фона чрез 3D анализ и изкуствен интелект, а освен това са достъпни повече опции за добавяне на ефекти във фона и прилагане на виртуално осветление. Компанията е подобрила и функцията Space Zoom, която позволява запечатването на отдалечени обекти, и е добавила опция за заключване на приближението за намаляване на размазаните снимки от неволните движения на ръката.


Последното е особено важно за Galaxy S21 Ultra, който предлага обновен 108MP главен сензор с още впечатляващи възможности за снимане при намалена осветеност. Компанията дори го нарича Bright Night, което говори красноречиво за способностите му да осигури ясни и детайлни снимки дори нощем, за което помагат още подобренията при нощния режим, технологиите за редуциране на шума и сливането на 12 пиксела в един. Телефонът е специалист и при мащабирането, защото включва и два сензора с телефото лещи за 3х и 10х оптично приближение, които помагат за получаването на 100x Space Zoom дигитално приближение.

Силен акцент в новата серия е поставен върху фотографските способности. Телефоните разчитат на изкуствен интелект, за да подобрят работата на функцията Single Take, при която само с едно докосване се запечатват множество снимки, клипове и анимации; снимат още по-плавно видео и при 60fps чрез стабилизацията Super Steady; предлагат новия режим Director’s View за динамично превключване на камерите при запис на видео и включват подобрен режим за запазване на 8K снимки директно от заснетите 8K клипове.

Екосистемата расте

И тъй като Samsung продължава да развива своята екосистема от свързани продукти, с премиерата на серията Galaxy S21 се появиха още две интересни устройства. Слушалките Galaxy Buds Pro включват двулентови говорители за по-добро възпроизвеждане на ниски, средни и високи честоти, а освен това са водоустойчиви. Добавена е и технология за активно шумопотискане на до 99% от околните звуци. Другото ново устройство е Galaxy SmartTag, а с него ще можете лесно да локализирате предметите, към които е прикачен.