Corning разработва гъвкаво стъкло за сгъваеми дисплеи

Corning разработва гъвкаво стъкло за сгъваеми дисплеи

Corning, компанията позната ни със защитните си стъкла за смартфони Gorilla Glass, работи върху тяхна огъваща се версия. Очаква се новата разработка да бъде реализирана в краен продукт до по-малко от две години. За това научаваме от интервю на Джон Бейн, генерален мениджър на Corning, в интервю за Wired. Той споделя, че основното предизвикателство е да се създаде достатъчно тънко стъкло, което се огъва, без това да е за сметка на издръжливостта.

Бейн отбелязва, че компанията иска да постигне „радиус при сгъване между 3 и 5 мм“ при дебелина на стъклото 0.1 мм. Това би позволило постигане на дебелина на смартфоните със сгъваем екран между 6 и 10 мм (при поставяне на дисплея върху външната страна).

 

През 2017 Apple обяви, че инвестира 200 милиона долара в развойното звено на Corning, а според слуховете компанията от Купертино се готви да пусне първия си смартфон със сгъваем екран през 2020. Към момента два от големите производители на смартфони подготвят подобни модели - Samsung Galaxy Fold и Huawei Mate X използват пластмасово покритие на дисплея, което не е ясно доколко издържа на издрасквания.

Corning вече произвежда огъващото се Willow Glass, което може да бъде навито на руло. За съжаление настоящият производствен процес го прави неприложим при смартфони, тъй като се потапя в солен разтвор. Това би довело до корозия на транзисторите, които се намират в стъклото на смартфоните.

Източник: Wired