Дигиталните лицензи за Windows 10 ще се свързват с потребителските акаунти в Microsoft

Юбилейният ъпдейт на Windows 10 излиза след по-малко от месец и с него ще бъде въведена промяна на условията за активация на платформата. ZDNet са открили в документацията на пуснатата наскоро версия 14371 нова клауза, която посочва, че с Windows 10 Anniversary Update (версия 1607) потребителите ще могат да свържат дигиталните лицензи за Windows 10 със своите Microsoft акаунти. Връзката ще бъде направена автоматично ако сте вписани в акаунта си при преминаването към версия 1607. За всички останали тази стъпка е опционална.

От сайта посочват, че става дума само за хората с дигитални лицензи за Windows 10 и това са основно приелите офертата за безплатен ъпгрейд до Windows 10, която изтича на 29 юли. Това няма да промени съществено начина, по който работи активацията на Windows 10, но може да помогне на потребителите в определени случаи. Като цяло активирането разчита на уникален инсталационен идентификатор, който е базиран на хардуера в конкретната система и не може да се ползва в друга. При въвеждане на продуктов код за активиране на Windows 10 той се записва в сървърите на Microsoft заедно с този уникален номер и при следващия път на инсталиране на същата версия на платформата в същото устройство активацията ще стане автоматично.

Ъпгрейдите до Windows 10 обаче не използват продуктов код, а дигитален лиценз, който е свързан с активацията на системата с Windows 7 или Windows 8.1 на потребителя, решил да премине към Windows 10. Този лиценз също се пази в сървърите на Microsoft заедно с хардуерния код на съответното устройство. При преинсталация на платформата този хардуерен код гарантира активацията на Windows 10 без на потребителя да се налага да прави нещо друго. Това обаче не винаги работи. Например при смяна на дънната платка – Microsoft отчита това като смяна на компютъра и изисква нов лиценз, освен ако не подменяте платката след повреда. Според сегашните правила обаче няма как да се докаже, че имате дигитален лиценз за въпросния компютър.

Подобен казус може да се разреши лесно чрез връзката на лиценза с акаунт в Microsoft, което ще позволи прехвърлянето му в новото устройство. Вторият случай, в който подобно решение може да помогне, е ако имате компютър с повече от един лицензи – например ако сте купили устройство с Windows 10 Home, а след това сте направили ъпгрейд към Windows 10 Pro като сте ползвали ключ от копие на Windows 7 Professional. Свързването на лиценза с акаунта ви ще позволи при чиста инсталация да бъде активирана коректната версия на платформата. Това решение на Microsoft най-вероятно няма да се хареса на всички, тъй като по този начин се променя анонимността на активацията, а освен това вероятно ще даде нов тласък на различни конспиративни теории.

Източник: ZDNet