Екранна резолюция от 1080p няма смисъл в смартфон, твърди експерт

Екранна резолюция от 1080p няма смисъл в смартфон, твърди експерт
Сигурно сте забелязали една очевидна тенденция при мобилните телефони - растат не само размерите им, но и резолюцията на екраните на устройствата. Засега те се увеличават, но очевидно ще настъпи момент, в който тази тенденция ще спре. Дотогава феновете на хибридите между таблети и смартфони ще имат на разположение все по-голям избор от устройства. Наскоро видяхме и първия смартфон, чийто 5" дисплей е с невероятната доскоро резолюция 1080p - това е HTC J Butterfly. По-високата резолюция обаче невинаги означава по-ясно изображение, защото човешкото око има граници на чувствителност и след определени стойности няма смисъл в увеличаването на пикселната гъстота.

Това твърди и д-р Реймонд Сонейра, който е шеф на компанията DisplayMate, занимаваща се с производството на калибриращ софтуер за дисплеи. Според него повечето хора няма да са в състояние да направят разлика в изображението между смартфони с резолюция 720p и 1080p. Това е така, защото снимките и видеото се показват върху много пиксели и те винаги ще изглеждат леко замъглени независимо колко висока е резолюцията на дисплея. Сонейра казва, че единственият начин да се направи малка разлика е, ако потребителят има перфектно зрение или ако дисплеят е много близо до очите му, но и тогава ще е трудно. Затова и няма смисъл от пикселни гъстоти над 229ppi. Единственият плюс на високата резолюция според него е, че по този начин върху екрана има място за повече интерфейсни елементи.

http://arstechnica.com/gadgets/2012/10/1080p-on-a-smartphone-screencan-it-possibly-matter/

 • LCD екраните, с каквито са +4 инчови смартфони, ще харчат харчат примерно 5% повече ток ако са 1080p , вместо 720p. Основният консуматор на енергия в екрана е подсветката. Самата течно кристална матрица и управляващите транзистори консумират под 10 процента от общата енергията. Затова например електронен часовник може да изкара 10 години с една батерия. Когато гъстотата на пикселите расте, е нужно всеки субпиксел да се опроводи и да му се закачи управляващо транзисторче. Опроводяването се извършва с Indium tin oxide (ITO) - прозрачен проводящ материал, а транзисторите са поли силициеви изградени върху стъклен субстрат. Нарастването на консумацията на енергия при екраните с висока резолюция се дължи на влошаване на оптичната проводимост , в следствие на по-големият брой елементи и проводници. Подсветката компенсира това с по-висок интензитет. От там идва и основната разлика в консумацията. Производителите на графични процесори планират отдавна реализацията на панорамните екраните от филма Аватар. За тях трябва много висока резолюция. Добре е и смартфоните да се подготвят по от рано защото вече има разработени панорамни визьори като този :
  A4i
 • Тя разликата ще я има (поне на хартия), но дали ще я виждаш или не е друг въпрос. По-голяма резолюция е нужна само при по-малките екрани, в които се налага да се вглеждаш по-отблизо, докато при по-големите екрани окото е по-надалеч и съответно по-малката резолюция не е проблем - който не вярва да си направи тест с телевизора от близо и от далече ... това оказва влияние дали ще виждаш гладка картината или не. Също и който е имал пряк досег до таблет и начина на ползване се оказва, че при телефона се налага да го гледаш по-близо, отколкото при таблета. Не виждам никакъв смисъл да вдигат резолюцията, ако екраните останат малки (4 - 5\'\').
  centur
 • И задаващият се Нексус си заслужава вниманието. Наи-малкото винаги ще получава първи новия Андроид :)
  nmnikolov
 • Да видим аз другия месец, ще взема един от двата Галакси Ноут 2 или Лумия 920. Ноута е 5,5\", да видим дали, ще успея да се справя, че още не съм го виждал на живо. Преди бях свикнал с 1-та но пак си я ползвах в повечето време с две ръце. Много ми се иска да пробвам и друга ос освен андроид, като w8 а Лумията има всичко в себе си и големината на екрана е нещо с което съм свикнал, така че съм яко раздвоен.:D
  Ванката
 • Докато има хора, които купуват. На мен едно време 4 инча ми се струваше много, после 4,3 инча, а сега 5 инча ми се виждат нормално. След 2 години сигурно таблетът на гугъл ще е с телефонна функция. :)
  makeno
 • А това с дисплеите до, кога мислят да увеличават размера? 4,7-5\" мисля че вече е границата става неудобно за носене и работа.
  Ванката
 • Да, но мисълта ми е, че така или иначе ~5-инчов екран си е компромис и не е като да е сравнимо с удобството и удоволствието при работа с по-големите.:)
  mkpetrov
 • [Quote]не е като да гледаш нещо на 30- инчова плазма.[/Quote] Всъщност разликата не е толкова голяма, защото телевизора го гледаш от 3 метра, а телефона от 30см, и на практика можеш да различиш детайлите при сходна резолюция.
  board
 • Разлика винаги има. Има и други изследвания, които доказват обратното. То малко като \"на жената и 10 см. са и достатъчни...\", да, да...ама не.
  bayhuy
 • Именно, а малка разлика дори да се вижда, не виждам какво значение има при такива малки дисплеи (Oсобено като ги и омажеш с пръсти...е, не се съмнявам, че има маниаци, които прекарват поне толкова време в бърсане, колкото и в ползване, но това си е болестно състояние и на практика телефонът ги притежава, а не те него), не е като да гледаш нещо на 30- инчова плазма. Нито функционалността с нещо ще се промени, нитото нищо. Освен споменатия по-кратък живот на батерията, по-високата цена, по-слабата процесорна производителност и т.н.(no)
  mkpetrov
 • Честно казано 1080p не ми харесва като идея, въпреки че преди да съм видял такъв дисплей с очите си, не мога да имам 100% становище. Но какво означава по-високата резолюция - нужда от повече памет, по-голямо натоварване на CPU и GPU, по-голям разход на батерия. И когато не е съвсем сигурно дали разликата изобщо ще може да се види, с доста спорно. Мисля си, че 720p си е оптимална резолюция, която си дава около 300dpi до 5\" дисплей. Но все пак, ще ми е интересно да видя такъв дисплей.
  board
 • [Quote]като ако наистина много се взреш пак може да се забележат пикселите въпреки обратните твърдения- та място за подобряване винаги има, и не виждам защо трябва да се седи на едно място ,след като прогреса е винаги напред.[/Quote] Защото прогреса трябва да се поведе в друга посока а не дали устройството ти ще бъде 500 или 600ppi, което допълнително, ще го оскъпи ненужно! По-добре да се набляга в инвестирането на разработките на нови издръжливи батерии спрямо процесорите, които стават все по-мощни и по-мощни. А и тая висока резолюция да не мислиш, че не харчи?
  Ванката
 • И аз си мислех ,че няма смисъл от толкова висока резолюция ,ама като видях айфон и честно казано дисплеят ми допадна, като ако наистина много се взреш пак може да се забележат пикселите въпреки обратните твърдения- та място за подобряване винаги има, и не виждам защо трябва да се седи на едно място ,след като прогреса е винаги напред.
  ivyanev
 • [Quote]И за мен няма смисъл, но се вижда доста осезаема разлика между 720p и 800 на 480.[/Quote] Така е но минеш ли границата от 300ppi няма да виждаш разликата, доказано е.:)
  Ванката
 • И за мен няма смисъл, но се вижда доста осезаема разлика между 720p и 800 на 480.
  makeno
 • напълно съм съгласен, че няма смисъл. според мен, щом това го казва човек с такава прпфесия, значи е по-компетентен от хората начисали предишните коментари.
  vYv
 • Това не е нищо ново, просто докато съществува думата \"Маниаци\" ще измислят безсмислени устройства! [Quote]повечето хора няма да са в състояние да направят разлика в изображението между смартфони с резолюция 720p и 1080p. [/Quote] Абсолютно вярно. :)
  SX®1000
 • LCD технологията се разработва вече 40 и повече години, но до този момент срещаше проблеми с намаляването размера на пикселите. Има голям пазар за 1,5 инчови +HD екрани. Една част от проекторите използват подобни елементи, а в последно време такива екрани се влагат в очила симулиращи виртуален екран или за добавена реалност. Carl Zeiss и Sony имат подобни модели в продажба. Тъй технологията за подобни джаджи все още експериментална, финансирането представлява проблем. За щастие смартфоните се насочиха към 1080p екрани , което доста помага щото влизат необходимите средства за R&D.
  A4i
 • Чакаме в скоро време Hyper HD и 150 мегапикселови камери с 10-ядрени процесори (С охладителни калъфи към телефона оборудвани с 4-сантиметрови вентилатори) :D Но това с дисплеите е най-тъпо, разбира се - вместо да се насочат към намаляване на енергопотреблението, те го увеличават заради пълни глупости и най-вече сухи цифри. Още повече, че никой няма да седне да прави 3D графики или нещо подобно на телефона.(whistle)
  mkpetrov
 • Всеки има право да избира! Но разни изказвания как от това или онова няма нужда защото той смята така и затова не трябва да се прави са глупави и егоистични. Като не ти харесва ще си вземеш нещо друго \"подходящо\" за теб. Един колега мрънкаше защо имало игри в телефоните, били ненужни и ги оскъпявали.Че чак се и ядосваше искаше да ги махнат.Беше по времето на нокия 3310.
  AVKansazov