Гласовото търсене на Google в Android вече поддържа български

Гласовото търсене на Google в Android вече поддържа български
Защо да изписвате ключовите думи за търсене в търсачката на Google за Android, като ще е много по-бързо просто да ги кажете? Това вече е възможно и на български, след като компанията добави редица нови езици към поддържаните от функцията Voice Search - досега тя работеше с 29 езика и акцента, а с добавените 13 нови става съвместима общо с 42. Така е достъпна за 100 милиона нови потребители и сред тях сме и ние в България. Останалите нови езици включват баски, каталански, галисийски, европейски португалски, финландски, унгарски, исландски, норвежки, румънски, сръбски, словашки и шведски.

Ъпдейтът вече се разпространява и изглежда е достигнал до България, тъй като вече успяхме успешно да изпробваме функцията. Процесът ще продължи през следващата седмица. Използването на Google Voice Search зависи от устройството - ако е с Android 2.2 или по-нова версия, това може да се направи чрез микрофона в уиджета за Google Search. Другият вариант включва инсталиране на приложението Voice Search от Google Play.

http://googleblog.blogspot.com/2012/08/voice-search-arrives-in-13-new-languages.html

 • Вчера използвах функцията на практика, докато си ходих по улицата, получих съобщение на viber, направо натисках микрофончено и продиктувах 2 изречения отговор за 15 секунди. То пък взе че ги разпозна точно и без изобщо да спирам си продължих с усмивка на лицето. Не знам защо, но страшно ме радва, че разпознава родната ни реч. И се надявам да има все по-голямо приложение в бъдеще.
  board
 • [Quote]Току що натиснах на микрофончето [B]без да съм ъпдейтвал нещо[/B] и първо ми излезе съобщение че вече има търсене на български и в настройките сам се беше променил езикът по подразбиране.(yes) [/Quote]Точно там ми беше моментната заблуда и на мен, хем съм програмист... Разбира се, че промяната е сървърна, в енджина за разпознаване на речта и разрешената услуга за съответната държава и крайни устройства. На клиента нещата са без промяна (ъпдейт). Оказа се, че при CM7 за Motorola Milestone въобще липсва Voice Search библиотеката и дори да отида в маркета, приложението или не се вижда, или ми се казва, че "[i]Това приложение не е съвместимо с вашето устройство Vivacom Motorola Milestone.[/i]" Оправих нещата и мога да кажа, че също съм приятно изненадан! Разпознаването е доста добро, чувствам се някак глезен. 8)
  Sage
 • Пробвах го преди два дена , и мога да да кажа ,че съм изненадан- приятно(yes).Очаквах някаква полуготова функционалност със шанс да познае под 50 процента, а функцията работи завидно добре.И най-важното е на български.
  ivyanev
 • Струва ми се , че темата не получи нужното внимание . чак сега имах време да пробвам функцията за гласово разпознаване и съм изключително приятно изненадан от резултата . единствено мога да кажа евала на google за това което са направили . Разпознаването на българската реч отваря много възможности за в бъдеще имайки предвид колко сериозно навлизат тези технологии. Разбира се не всичко работи перфектно , налага се да говориш сравнително отчетливо за да постигнеш добър резултат , но факта че диктуваха всичко това на телефона си само с една две изтрити думи без да докосна клавиатурата е достатъчно красноречив .
  board
 • Стана, много благодаря за съвета, умничак си ми ти. Работи учудващо добре ;)(yes)
  Beчния
 • При мен езика по подразбиране не се беше сменил автоматично, но вчера сутринта в настройките за войс сърч нямеше български език, а около полунощ (като го закачих за зарядното) при повторна проверка от моя страна български имаше. Поговорихме си малко, доста добре са се справили от Гугъл, спор няма.
  asenna5
 • Страхотно работи, браво на Гугъл, че са се сетили за една малка европейска страна (yes) Това при Apple например никога не може да стане, тях ги интересуват само печалбите (no)
  milen888
 • Рестарт на телефона с включени данни и отмаркирано "търсене с google.com" в настройките на "търсене".
  AVKansazov
 • И аз го пробвах сега.Изписа ми,че се е превключило на български и ако искам на друг език да го сменя от настройките.Явно става автоматично.Пусни си фоновите данни.Може чрез тях нещо да праша или влез в маркета без да правиш нещо.Може и от там да се самоактивира.Работи добре и дори надхвърли очакванията ми.
  azcv
 • Аз съм с Галакси II и все ми дава на английски да търся, как да го настроя на български?:|
  Beчния
 • Току що натиснах на микрофончето без да съм ъпдейтвал нещо и първо ми излезе съобщение че вече има търсене на български и в настройките сам се беше променил езикът по подразбиране.(yes)
  AVKansazov
 • ъпдейтни си гъгъл войс
  patzkata