Google срещу Acer и китайската мобилна платформа на Alibaba

Google срещу Acer и китайската мобилна платформа на Alibaba
В края на миналата седмица Acer трябваше да представи първия си телефон с платформата, базирана на ядрото на Android и разработвана от китайската компания Alibaba - Aliyun. Телефонът, версия на модела CloudMobile, щеше да е предназначен за китайския пазар, а след като премиерата му не се състоя, от Alibaba твърдят, че причината за това е натиск от страна на Google над Acer. Според информацията Google е заплашила Acer, че ще прекрати бъдещата работа по продукти с Android и няма да оторизира такива продукти, ако въпросното устройство бъде пуснато в продажба.

В коментар на ситуацията от Google казват, че несъвместими версии на Android, каквато е Aliyun, отслабват екосистемата около платформата, а членовете на Open Handset Alliance са се съгласили да развиват Android и да не продават несъвместими устройства. Според Alibaba, Aliyun OS не е част от екосистемата на Android и заради това не е длъжна да бъде съвместима с платформата. Компанията твърди и че Aliyun OS е базирана на Linux и не е директен вариант на Android. Анди Рубин от Google обаче смята другояче и твърди, че Aliyun използва рамката на Android и очевидно е базирана на него, а освен това в магазина на платформата присъстват и пиратски версии на приложения на Google.

http://www.electronista.com/articles/12/09/15/aliyun.said.to.contain.android.runtime.violate.oha.rules/
http://officialandroid.blogspot.com/2012/09/the-benefits-importance-of-compatibility.html
https://plus.google.com/112599748506977857728/posts/hRcCi5xgayg

Отворено писмо от шефа на Alibaba, отговарящо на обвиненията на Google:
http://thenextweb.com/asia/2012/09/18/alibaba-cto-google-strayed-dont-evil-motto/

  • Айде стига си ни облъчвал с тоя айфон моля, и епъл копират идеи, и крадът готови вече измислени функции, като патентоват за свои!
    Ванката