Lenovo изтегля някои лаптопи ThinkPad X1 Carbon заради риск от прегряване

Lenovo обяви, че стартира програма за доброволно изтегляне и безплатно ремонтиране на част от лаптопите ThinkPad X1 Carbon от 5-о поколение, която има за цел да предотврати потенциален риск от пожар. Китайската компания обяви, че някои лаптопи от серията, които са били произведени между декември 2016 г. и октомври 2017 г., включват незатегнат винт, който може да повреди батерията и така да предизвика прегряване, а то на свой ред може да доведе до самозапалване. Произведените след 1 ноември 2017 лаптопи не са засегнати от този проблем.

Lenovo пусна сайт, в който всеки може да провери дали неговото устройство подлежи на ремонт – достатъчно е да изберете тип на модела (20HQ, 20HR, 20K3 или 20K4) и да въведете серийния номер. Компанията съветва веднага да се спре употребата на засегнатите лаптопи и да се заяви час за ремонт. Засега не са регистрирани случаи на запалване, но са били получени три оплаквания за прегряване, при което лаптопите са били повредени. Според американската Комисия за безопасност на продуктите засегнатите лаптопи в Северна Америка може да са около 83 500.

Повече информация за програмата ще намерите в сайта на Lenovo.

Ново

Ето и официалното становище на българското представителство на Lenovo:

В сътрудничество със съответните европейски регулаторни органи Lenovo доброволно изтегля от пазара лаптопи ThinkPad X1 Carbon 5th Generation, произведени между декември 2016 г. и октомври 2017 г. Lenovo установи, че ограничен брой системи може да имат незатегнат винт. Това може да доведе до прегряване и да изложи лаптопите на потенциална опасност. Компанията е получила три сигнала от потребители за прегряване. Продуктите от тази серия, произведени през ноември 2017 г. и след това, не са засегнати.