"М-Тел" започва тестовете на LTE мобилна мрежа

Най-новото поколение мобилна технология достигна и до България благодарение на усилията на "М-Тел". Компанията направи специална демонстрация, на която представи възможностите на първата тестова LTE мобилна мрежа. LTE осигурява не само висока скорост, но и капацитет, който да поеме все по-увеличаващия се обем от данни, обменяни през мобилен интернет. Според последните прогнози, до 2016 г. потребителите на мобилен широколентов достъп в света ще достигнат 5 милиарда. Многократно по-големият капацитет, осигурен от новата технология, ще подобри качеството на мобилните услуги и ще доведе до създаването на нови и по-атрактивни възможности за потребителите. Мобилният интернет със скорости до 100 мегабита в секунда ще позволи и масово използването на различни услуги в полза на обществото в области като транспорт, образование, архитектура, здравеопазване и други.

За демонстрацията на новите скорости помогна младата надежда в леката атлетика Карин Околие, която пробяга 60 метра за по-малко от 10 секунди. За това време през тестовата LTE мрежа на "М-Тел" беше изтеглен файл с големина 60МВ, като скоростта на трансфер се колебаеше около 100 mbps и на моменти надхвърляше тази цифра. Скоростите, които позволява LTE технологията, бяха изпробвани и от гостите на събитието, като репортери от български медии се състезаваха в 3D онлайн турнир през мобилната мрежа.

Тестовата LTE мрежа на "М-Тел" е с оборудване от Ericsson и използва опита в тази сфера на Telekom Austria Group, която вече пусна LTE мрежа в Австрия. По отношение на комерсиалното въвеждане на услугата нещата все още не са много ясни, тъй като се очакват различни регулаторни решения по отношение освобождаването на честоти за употреба от следващото поколение мобилни мрежи. Според главния технически директор на "М-Тел" Хорст Пертъл компанията очаква всичко това да бъде решено през следващите години, а като реалистичен срок за получаването на лиценз посочва края на 2013 г. или началото на 2014 г.

Може да ви е интересно

  • Това е идеята с новата система, ще си оправят старата.:D:D:D
    Ванката
  • LTE-то би трябвало да е напълно неограничено, както WiMax-ът.:)
    mkpetrov