YouTube подготвя конкурент на TikTok

YouTube подготвя конкурент на TikTok

YouTube изглежда обмисля възможността да създаде конкурент на популярното приложение за кратки клипове TikTok. Решението на платформата може да се казва Shorts и ще бъде добавено към мобилното приложение.

И тук ще бъде наличен информационен поток от клипове, които биват публикувани от потребителите. Shorts обаче ще се възползва от лицензираната музика, до която има достъп YouTube Music, като тези песни ще могат да бъдат използвани в клиповете. При TikTok на разположение на потребителите е наличен ограничен набор от звукови ефекти и музика.

По данни на App Annie, TikTok отчита над 125% ръст през последните две години и има стотици милиони потребители. По данни на The Information, през изминалите 12 месеца приложението има 842 милиона изтегляния от нови потребители, което представлява 15% ръст на годишна база.

Решението на YouTube за навлизане в този популярен сегмент не е изненадващо, тъй като се търсят нови методи на монетизация. Платформата има над 2 милиарда активни потребители месечно, което в комбинация с музикалните лицензи може да повлияе положително за развитието ѝ. Междувременно Facebook вече има своя версия на TikTok – Lasso, която е в процес на тестове в някои страни, включително Бразилия.

Източник: The Information (Изисква регистрация)