Garmin fenix 3 Sapphire HR

Garmin fenix 3 Sapphire HR

Ако обичате да спортувате, сигурно оценявате подобаващо факта, че през последните години става все по-лесно и по-евтино да отчитате физическата си активност, дори и тя да е свързана със специфичен спорт, който трудно подлежи на измерване. Една от компаниите, които работят най-активно в тази посока, е Garmin и продуктовият й каталог вече изобилства от разнообразни устройства, отговарящи на нуждите на практикуващите най-различни спортове. Разнообразието е толкова голямо, че се питаме как продуктовите мениджъри в компанията се ориентират в номенклатурата. И все пак, що се отнася до отчитането на физическа активност, малко е вероятно да намерите устройство, което предлага повече от Garmin fenix 3 Sapphire HR.

Възможностите му са толкова много, че чак се чудим как е възможно да бъдат интегрирани в толкова компактно устройство – с него можете не само да отчитате тичането си по горските пътеки, но и подвизите си на белите писти, работата във фитнес залата, голф забавления, катерене, гребане, триатлон и дори плуване в открити водоеми, като това е малка част от поддържаните спортове. Накратко това е задължителен елемент в арсенала на всеки, който не може да живее без адреналина на физическата активност и не се ограничава само с един спорт. Разбира се, цената на устройството е подобаваща на неговите възможности, но има много ентусиасти, за които това не е проблем.

Дизайн

Часовникът определено е масивен (размери 51,5 x 51,5 x 16 мм), но първото впечатление лъже и е достатъчно да го сложите на ръката си, за да разберете, че всъщност е много по-лек от очакваното – заедно със своята силиконова каишка тежи едва 86 грама, което определено ни изненада. Както подсказва името, става дума за версията, чийто дисплей е покрит със сапфирено стъкло, но има и по-евтин вариант без такова, така че може да спестите 100 лв. (1175 лв. срещу 1075 лв.). Разбира се, голяма част от теглото на устройството е свързана с батерията му с капацитет 300 mAh, която гарантира продължителната автономна работа.

Въпреки впечатляващия си вид Garmin fenix 3 Sapphire HR е удобен за носене, а силиконовата каишка е достатъчно мека, за да не предизвика дискомфорт, което я прави особено подходяща за спортна употреба. Винаги обаче можете да я смените с друга, която изглежда по-официално, но, честно казано, не виждаме причина да носите устройството на формални събития, защото това не е естествената му среда и определено ще изглежда малко странно. Все пак комбинацията от стомана и матова пластмаса определено изглежда добре, а добавените винтове върху корпуса само подсилват усещането, че става дума за сериозен инструмент, а не за фешън аксесоар.

Видео

Дисплей и интерфейс

Часовникът има цветен дисплей с диаметър 30,4 мм и резолюция 218 x 218 пиксела, който е от трансфлективен тип – т.е. информацията върху него остава добре видима и под силна естествена светлина. Сензорни възможности липсват и взаимодействието с джаджата е поверена на 5 хардуерни бутона, разположени от двете страни на корпуса. Овладяването им не е трудно и след период на първоначално запознаване с функциите им няма да имате проблеми с управлението на часовника. Този начин за навигация определено е по-добър от сензорен интерфейс, който е почти неизползваем при по-екстремни условия. Бутоните изпълняват и различна функция според продължителността на натиск, така че може бързо да получите достъп до различни функции.

В комплекта влиза и специална USB док станция, която служи за зареждане и за връзка с компютър за обновяване на софтуера или за прехвърляне на данни от вградената памет (32 MB, от която са достъпни около 23 MB). Върху долната част на устройството се намира оптичен сензор за пулс с технологията на Garmin Elevate, който осигурява полезни данни по време на спорт, но компанията посочва, че ако искате максимално точни резултати е добре да използвате външен сензор, който се прикрепя върху гърдите. Сензорът е леко издаден над останалата част от корпуса, но при носене това не се усеща и не предизвиква никакви неудобства.

Софтуер

Първото нещо, което трябва да направите, за да подобрите преживяването си с часовника, е да инсталирате в телефона си приложението Garmin Connect (iOS, Android и Windows Phone), което наред с всичко останало позволява да персонализирате интерфейса на часовника през смартфона си. Така лесно можете да добавите нужните ви уиджети в менюто (например стъпки, висотомер, компас, прогноза за времето, нотификации, пулс барометър, термометър, календар, бутони за контрол на музикалния плеър и т.н.) или да премахнете тези, които не ви трябват. През него получавате достъп и до магазина Connect IQ, от който можете да изтеглите разнообразни приложения и различни циферблати, показващи важната за вас информация. Garmin fenix 3 Sapphire HR има и Wi-Fi възможности, които също могат да се ползват за синхронизиране на събраните данни с профила ви, когато устройството е в обхвата на позната мрежа.

Мобилното приложение осигурява още много възможности като достъп до календар, поток с новини от приятелите ви с акаунт в Garmin Connect, още повече здравни параметри, статистика за активността, възможност за добавяне на различна екипировка за проследяване на степента на износването й, включване в групи от хора със сходни спортни интереси, изтегляне на голф маршрути и още много други. Garmin Connect е изключително мощен инструмент за организиране на спортната ви активност и определено е важен елемент от работата с устройствата на Garmin. Има и подобаващо силен онлайн елемент, който може да се използва през компютърен браузър и който осигурява дори още повече възможности за генериране на отчети, импортиране и експортиране на данни, създаване на връзка с други приложения (Strava, RunKeeper и MyFitnessPal) и т.н. Интерфейсът му също подлежи на значителна персонализация.

Възможностите за промяна на показаната от часовника информация са страшно впечатляващи, така че е добре да прекарате известно време в настройка, за да оптимизирате броя на екраните, които виждате за всеки практикуван спорт, и данните в тях. Например при плуване устройството следи разстояние, скорост, брой загребвания и други, а режимът за зимни спортове ще покаже данни като скорост, разстояние, денивелация и дори автоматичен брояч на спусканията (с Auto Pause за времето на лифта). При гребане показателите включват брой загребвания, честотата на ходове и дори виртуален партньор. Не по-малко подробна информация се осигурява и при бягане и сред нея са вертикална вибрация и съотношение, време за контакт със земята и баланс, каданс, ниво на стреса и много други. Часовникът дава още VO2 max данни, удари в минута и сърдечна честота и предлага съветник за възстановяване.

Часовникът има и определена смарт функционалност, така че може да ви осигурява нотификации от свързания с него смартфон, да запазва събраните данни в профила ви в Garmin Connect и дори да информира близки и приятели къде се намирате чрез технологията LiveTrack. Връзката с телефона позволява показване на прогноза за времето, на местоположението ви, събития от календара и дори управление на музикалния плеър, така че да не се налага да го вадите от джоба или калъфа за ръка, докато спортувате. Все пак имайте предвид, че тази допълнителна функционалност се отразява на живота на батерията. Джаджата предлага и базово измерване на съня, но това означава, че трябва да спите с нея, което не е много удобно заради размера. Има и опция за откриване на телефона, стига той да е в обхвата на Bluetooth връзката. Ако не се боите да експериментирате, можете дори да използвате и бета-версиите на следващите софтуерни ъпдейти за fenix 3 HR, за да получите ранен достъп до бъдещи функции.

Батерия

Времето на автономна работа с едно зареждане на батерията с капацитет 300 mAh варира според начина на употреба – ако ползвате часовника в режим на часовник с 24/7 отчитане на пулса, ще го заредите след около 3 седмици; ако го ползвате и като умен часовник, времето спада до две седмици; активната употреба на вградения GPS/ГЛОНАСС приемник изтощава батерията за 16 часа, а работа в режим UltraTrac (периодично изключва GPS приемника за пестене на енергия и ползва акселерометъра за изчисляване на скоростта и изминатото разстояние) осигурява до 40 часа на автономна работа, което означава, че ще ви стигне за отчитане на цял уикенд със спортни приключения.

Заключение

Всичко това прави Garmin fenix 3 Sapphire HR страхотен избор за активните хора, които искат да имат по-добър поглед над физическите си възможности и не се ограничават само с един спорт или активност. Способностите на часовника са изключително впечатляващи, а батерията стига за седмица и дори повече с отчитането на 3–4 бягания или велосипедни сесии седмично и получаване на базови нотификации от свързания смартфон. Конструкцията на устройството е солидна, а ниското тегло и силиконовата каишка правят носенето му удобно.

Допълнителни точки в полза на fenix 3 са вграденият сензор за пулс, добре четимият дисплей с множество опции за персонализация на показваната информация, автоматичното отчитане на съня, голямата колекция от допълнителни циферблати и приложения, качествените мобилни приложения (включително и за Windows 10 Mobile), функционалният уеб базиран интерфейс и прецизната GPS функционалност и т.н. Единственият по-сериозен недостатък, който можем да посочим, е цената на часовника, но дори и тя лесно може да се преглътне на фона на умните часовници, струващи почти толкова, но предлагащи само малка част от способностите му.

 • То версия има и на английския и немския Гармин ама бутончето "Add to Cart" го няма :) За сензора: Гармин тръгнаха да правят собствен за разлика от Suunto дето ще ползват Valencell в новия Spartan Ultra. При сензора проблема е че ако трябва да е точен харчи много ток. И сега идва проблема - как хем да е точен при активност, хем да работи 24/7 и да не скапва батерията. За момента според мен Гармин са заложили на сензор дето да не харчи и лека по лека ще оправят точността. Просто им трябва време да навлязат и усъвършенстват технологията.
  tweeg
 • Има версия и с обикновено стъкло, която е вписана и в българския сайт. [Quote]010-01338-77 fenix 3 HR – Silver Edition с черна каишка (без сапфирено покритие) - 1075,00 лв[/Quote] По отношение сензора за пулс Garmin също посочват, че най-точно е отчитането със самостоятелния аксесоар, който се носи върху гърдите.
  chilko
 • Това ако е ревю ... По-скоро на реклама избива. 1. HR версията е само със сапхирно стъкло няма вариант за 100 лева по-евтино без сапфир 2. С HR сензора има големи проблеми след обновяванията на софтуера от Май месец насам - който се интересува да търси фейсбук група "Garmin Fenix 3 talks, by Andrew Nugged". 3. Цената на нормалния fenix 3 ( без HR и сапфир) + HRM-Run колан, който освен да ви мери пулса прави и още доста неща е има няма 150 евро надолу в Амазона от цената на HR версията без колана. Така че да се купува към момента HR версията е безумие. Ако толкова искате да си мерите пулса постоянно си вземете за около 40 евро една Mi Band 2 Ако наистина ви интересува ревю на часовника по-добре погледнете тука: http://www.dcrainmaker.com/2016/02/garmin-fenix3hr-review.html
  tweeg
 • А бе има къде, къде по-скъпи часовници, които показват само часа. Този модел има и изцяло титаниева версия...та не е само пласtмаса Garmin са скъпи часовници и са определено за хора маниаци на тема спорт. Иначе има нелоши смартове, като Sony SW3 с ГПС, които са 3 пъти по-евтини вече. Така, че последното изречение не е мн. вярно:|
  rumbo