Honor Band 6 е достъпна и стилна фитнес гривна

Honor Band 6 е достъпна и стилна фитнес гривна

В света на умните и спортни аксесоари има една тънка граница, която често разделя продуктите. От едната ѝ страна са умните устройства, които са перфектен спътник за смартфона и понякога даже го заменят. От другата обаче са онези фитнес продукти, чийто фокус е да подпомогнат спортните постижения на собствениците си. Някъде по средата стоят почти всички смарт фитнес гривни.

Honor Band 6 не прави изключение и комбинира някои базови смарт функции с някои също толкова базови фитнес функции. Това се случва на цена под 100 лв., но и в един клас продукти, където конкуренцията е силно ожесточена. Затова и в няколкото ми дни с Band 6 си поставих за задача да открия за какви хора това ще е добра покупка, а отговорите ми донесоха няколко приятни изненади.

Дизайн и дисплей

Визуално е трудно някоя фитнес гривна да изненада с нещо и Band 6 е показателна за това. Гумената каишка е фиксирана и няма как да бъде сменена, а на самото устройство има един единствен бутон вдясно. На лявата страна има лого на Honor, а конекторите за зареждане са на гърба на устройството. По принцип нося часовниците си на дясната ръка, което с Honor Band 6 е по-неудобно, тъй като налага да натискам бутона с палец, което не е оптимално.

Това, което се отличава в този дизайн обаче, е дисплеят. Той е с диагонал от 1.47 инча и заема около 85% от предната част на гривната. Освен че е с ярка картина и ярки цветове, екранът е изключително приятен на допир и реагира бързо и безпроблемно. Това е изключително важно при този размер, тъй като често елементите за докосване са сравнително малки. Благодарение на това и различните циферблати изглеждат добре и всичко се вижда дори на ярка слънчева светлина.

Размерите на гривната са 43 х 25 х 11 мм, което я прави подходяща както за мъже с по-големи ръце, така и за дами. Освен това гривната тежи едва 18 грама, което означава, че в даден момент може и да забравите, че е на ръката ви. Въпреки че аз я носих на лявата ръка, където обикновено не стои часовник или гривна, в нито един момент не ми пречеше или дразнеше.

Проследяване на активностите

Бюджетното позициониране на Honor Band 6 си проличава от възможностите му за проследяване на спортни активности. Налице са базовите спортове - ходене, бягане и велосипед, практикувани на открито и закрито, както и кростренажор, гребане и свободна тренировка. Това прави общо десет възможности, което вероятно ще покрие нуждите на не чак толкова активно спортуващите хора. Важен детайл е, че за проследяването на спортове на открито ще трябва да носите и телефона си, тъй като гривната няма вграден GPS и ползва позициониращи данни от него.

В моя опит измерванията бяха по-скоро непоследователни. По време на класическа фитнес тренировка гривната отчиташе почти постоянен пулс от около 90 удара в минута, което не беше вярно. За сметка на това, по време на тренировка с велоергометър всичко изглеждаше напълно точно.

Там където Honor Band 6 прави впечатление, е в измерването на всичко, което не е спорт. На първо място гривната е крачкомер, който работи надеждно, макар да е леко щедър в отчитането на крачки, докато правите нещо друго с ръцете си, а не ходите. Освен това сърдечният ритъм се измерва от сензора Huawei TruSeen 4.0, който работи чудесно в ежедневието.

Благодарение на него гривната измерва и нивата на стрес и качеството на съня. За първото часовникът се справя повече от прилично, като дава оценка в скала до 100. Важно уточнение е, че напълно коректно гривната отчита висок стрес дори в ситуациите, в които имате приятни вълнения.

Измерването на съня е автоматично, като гривната предоставя информация за дълбок, лек и REM сън и дава оценка до 100 точки за всяка нощ. Най-впечатляващото е, че гривната е консистентна в това да направи разлика между моментите, в които чета книга преди сън, и моментът, в който наистина заспивам. Не на последно място гривната може да измерва наситеността на кислород в кръвта, но това се случва само с ръчно измерване и точността на този тип сензори винаги е под въпрос, но все пак включването му е полезен бонус. Има и опции за проследяване на месечния цикъл, за които не мога да дам коментар поради обективни причини.

Софтуер и батерия

Въпреки че Honor вече не е част от Huawei, Huawei е част от Honor Band 6. На първо място са менютата в самия часовник, които са праволинейни и лесни за разбиране. Ако сте използвали умен аксесоар на която и да е от двете компании, ще се чувствате в свои води, но дори да не сте, няма какво да ви изненада. Единственият бутон влиза често в употреба, но повечето интеракции се случват с плъзвания по екрана. Самият той има функция да се включва, когато вдигнете ръката си, но не и Always On възможност. Това, което липсва, са повече опции за персонализация извън смяната на циферблата.

Важен елемент е мобилното приложение за връзка със смартфона, което в случая е познатото Huawei Health. Самото приложение функционира чудесно, включително версията му за iOS, която се интегрира с Apple Health. За съжаление, споделянето на данни с външни услуги се изчерпва с Google Fit, MyFitnessPal и Apple Health. В приложението имате подробности за всичко, което отчита гривната - качеството на съня, информация за тренировки, тенденции за пулса и активностите ви, както и графики за нивата на стрес. В дългосрочен план това помага да проследявате здравословното си състояние по-лесно и да виждате тенденции.

Като смарт аксесоар Honor Band 6 върши базовите неща, което като цяло се изчерпва с показване на известия. Благодарение на големия екран това е приятно и удобно, въпреки че няма начин за интеракция с тях. Освен това гривната има опция да намерите телефона си, таймер, прогноза за времето и фенерче. Впечатляващото е животът на батерията, който е в рамките на около две седмици с постоянно включено измерване на пулса и тренировки.

Финални думи

За спортните ентусиасти Honor Band 6 е една идея по-базов продукт, който изисква да носите телефона си със себе си. От друга страна, цената и качеството на сензорите е такова, че компромисът може да си заслужава за онези, които правят първи опити в бягането и колоезденето. Това обаче не е най-силната страна на Band 6, която изглежда предназначена за по-масовия потребител. При цена под 100 лева едва ли можем да очакваме функциите от многократно по-скъпите конкуренти.

Новата фитнес гривна на Honor обаче е идеалният продукт, с който да пробвате смарт аксесоар за първи път. Band 6 се справя чудесно с базовите измервания на пулса, крачките и физическата активност, а измерването на съня е с изненадващо добро качество. Освен това гривната има основните смарт функции, с които да ви помогне да използвате телефона си по-малко. Не на последно място е удобна за носене, което би трябвало да я направи комфортна за всеки.