LG KF600

LG KF600
След като стана един от първите производители на мобилни телефони, използвали в конструкцията им сензорни бутони, LG ни предлага телефон, чийто хардуерен навигационен блок е заменен изцяло от сензорен дисплей. При KF600 той показва различни виртуални бутони в зависимост от активното приложение, благодарение на което работата с устройството става изключително лесна - вече няма нужда да се чудите кой бутон да натиснете, всичко е посочено достатъчно ясно. Със съдействието на българското представителство на LG Mobile се сдобихме с телефона, официално анонсиран по време на мобилния конгрес в Барселона, и бързаме да споделим впечатленията си от него за времето, през което го използвахме.

Видео галерия


LG KF600 video review from mobilebulgaria.com on Vimeo.

Апарат и управление

Първото, което привлича вниманието, е формата. Въпреки че е слайдер, LG KF600 разполага с цели два дисплея - основният е с диагонал 2" и QVGA резолюция, а вторият е с размери 1.49" при резолюция 176 x 240 пиксела. Той носи името InteractPad и както споменахме, има сензорни възможности. Овладяването му обаче изисква малък период на приспособяване, но дори и след него можете да установите, че телефонът не е за вас. Всичко е въпрос на вкус, но е добра идея, преди да инвестирате в устройството, да се опитате да изпробвате системата му на управление. И двата дисплея изобразяват 262К цвята, което е голям плюс в полза на KF600, особено при директно сравнение с другите телефони на пазара, които залагат на различни системи за сензорна навигация.
Корпусът на апарата е стабилен и добре изработен, а движението на слайд механизма - достатъчно плавно и стегнато. Интересно е, че напречният профил на телефона е трапецовиден, което прави захващането му удобно. Дизайнът е семпъл, като основният акцент в него се осигурява от хромирания кант, рамкиращ двата дисплея. Върху лицевата част няма никакви физически бутони, а полираното покритие на дисплеите създава илюзията, че става дума за един голям екран. Както може да се предположи, гладката повърхност е магнит за отпечатъци. За щастие в комплекта на телефона има и мек текстилен калъф, който се справя добре с почистването й. Върху лявата страна са разположени бутоните за управление на звука и за бърз достъп до музикалния плеър, а върху дясната се намират универсален порт за зареждане, включване на handsfree устройство и връзка с компютър и бутон за активиране на камерата, който служи и за отключване на навигационния блок. microSD слотът се намира под батерията, така че няма да може да сменяте флаш картите, без да изключвате телефона. Вградената памет е в размер от 20МВ. За разлика от предния панел, задният е с гумирано покритие, което значително намалява вероятността да изпуснете апарата и да си спестите отпечатъците от пръсти върху него. Върху задната страна се намират високоговорител и 3МР камера с LED светкавица. Батерията (Li-ion) е с капацитет 800 mAh и трябва да ви осигури до 480 часа работа в режим на изчакване и до 4 часа за разговори. Размерите на KF600 са 101,2 x 50,7 x 14,1 мм, а теглото му е 107 грама.

Дисплей и интерфейс

Клавиатурата е плоска и въпреки интригуващия си външен вид, не е особено удобна за употреба. За това вина донякъде имат материалът, от който е изработена, формата на бутоните и слабата тактилна реакция при натискането им. Основният дисплей е с много добро цветопредаване (262K) и със стандартната QVGA резолюция, но диагоналът му от 2" не подхожда много на мултимедиен телефон какъвто е KF600. Външният вид на менютата и бутоните и на двата дисплея може да се промени атрактивно благодарение на 8 предварително инсталирани анимирани Flash теми, повечето от които са вдъхновени от творчеството на графити-художника Кийт Харинг и включват елементи от някои от неговите добре познати творби. В стендбай режим сензорният панел показва 6 бутона за бърз достъп до най-използваните телефонни приложения, като 4 от тях могат да бъдат променени от потребителя. Менюто е интуитивно, като освен чрез сензорните бутони неговите подменюта могат да се избират бързо и чрез бутоните от цифровата клавиатура. Иначе натискането на виртуалните бутони се обявява по три начина - с вибрация, звук и с уголемяване на съответния бутон.

Камера

Камерата е с резолюция малко по-висока от обявената 3МР и може да прави снимки с максимални размери от 2048 х 1526 пиксела. За доброто качество на изображенията се грижи система за автоматичен фокус, а за снимане в слабоосветени условия е прибавена LED светкавица. Възможностите за настройка са разточителни, което прави от KF600 доста приличен камерафон. Видеозаписът се прави в 3gp формат при QVGA резолюция. Качеството на клиповете не е кой знае какво, но пък на разположение са и част от достъпните във фоторежим настройки. Светкавицата също помага за записа на по-добро видео в тъмни условия.
Разглеждането на направените снимки е доста удобно благодарение на сензорния панел. Чрез него се извършва мащабирането и показването на избрани части от отвореното изображение благодарение на негов умален вариант - интуитивен и бърз начин за използване на галерията.

Примерни снимки може да намерите:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_290.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_289.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_288.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_287.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_286.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_285.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_284.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_283.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_282.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_281.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_280.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_279.jpg

Видеоклип правен с телефона има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_291.3gp .

Мултимедия, игри и приложения

За мултимедийните забавления са осигурени аудио- и видеоплеър и FM радио. При слушането на музика е възможно създаването на плейлисти и показването на така наречения album art - изображението на съответния албум, ако то е запазено в ID3 тага на аудиофайла. Добавен е и еквалайзер с готови профили.

Памет, софтуер и връзки

LG KF600 поддържа USB 2.0 и разполага с Bluetooth 2.0 с A2DP профил за слушане на безжична стереомузика. За жалост не може да предложи работа в 3G мобилни мрежи и за бързия трансфер на информация ще трябва да се примирите с ограниченията на стандарта EDGE. Сред останалите екстри са много добър web браузeр, органайзер, календар, приложение за създаване на текстови бележки, будилник с опция за поставяне на няколко различни аларми, диктофон, атрактивен световен часовник, калкулатор с тригонометрични функции, конвертор на мерни единици и валути и диктофон. В KF600 може да откриете и няколко игри, които благодарение на употребата на сензорния дисплей са в състояние да предложат много забавни моменти.

Обзор

LG отново успяват да предложат и интересен телефон, който засега няма аналог на пазара. Комбинацията от иновативна система за управление, стилен дизайн и разширени мултимедийни възможности са в състояние да направят KF600 популярен както сред потребителите с афинитет към фешън телефоните, така и сред тези, залагащи на мобилната мултимедия.

Недостатъци
- липса на 3G
- сравнително малък основен дисплей
- задържа отпечатъци
- флаш картата не се сменя лесно

Плюсове
- иновативен интерфейс
- стилен дизайн
- добра камера
- FM радио

Благодарим на LG Mobile за предоставения тестов телефон.

Видео галерия


LG KF600 video review from mobilebulgaria.com on Vimeo.

Апарат и управление

Първото, което привлича вниманието, е формата. Въпреки че е слайдер, LG KF600 разполага с цели два дисплея - основният е с диагонал 2" и QVGA резолюция, а вторият е с размери 1.49" при резолюция 176 x 240 пиксела. Той носи името InteractPad и както споменахме, има сензорни възможности. Овладяването му обаче изисква малък период на приспособяване, но дори и след него можете да установите, че телефонът не е за вас. Всичко е въпрос на вкус, но е добра идея, преди да инвестирате в устройството, да се опитате да изпробвате системата му на управление. И двата дисплея изобразяват 262К цвята, което е голям плюс в полза на KF600, особено при директно сравнение с другите телефони на пазара, които залагат на различни системи за сензорна навигация.
Корпусът на апарата е стабилен и добре изработен, а движението на слайд механизма - достатъчно плавно и стегнато. Интересно е, че напречният профил на телефона е трапецовиден, което прави захващането му удобно. Дизайнът е семпъл, като основният акцент в него се осигурява от хромирания кант, рамкиращ двата дисплея. Върху лицевата част няма никакви физически бутони, а полираното покритие на дисплеите създава илюзията, че става дума за един голям екран. Както може да се предположи, гладката повърхност е магнит за отпечатъци. За щастие в комплекта на телефона има и мек текстилен калъф, който се справя добре с почистването й. Върху лявата страна са разположени бутоните за управление на звука и за бърз достъп до музикалния плеър, а върху дясната се намират универсален порт за зареждане, включване на handsfree устройство и връзка с компютър и бутон за активиране на камерата, който служи и за отключване на навигационния блок. microSD слотът се намира под батерията, така че няма да може да сменяте флаш картите, без да изключвате телефона. Вградената памет е в размер от 20МВ. За разлика от предния панел, задният е с гумирано покритие, което значително намалява вероятността да изпуснете апарата и да си спестите отпечатъците от пръсти върху него. Върху задната страна се намират високоговорител и 3МР камера с LED светкавица. Батерията (Li-ion) е с капацитет 800 mAh и трябва да ви осигури до 480 часа работа в режим на изчакване и до 4 часа за разговори. Размерите на KF600 са 101,2 x 50,7 x 14,1 мм, а теглото му е 107 грама.

Дисплей и интерфейс

Клавиатурата е плоска и въпреки интригуващия си външен вид, не е особено удобна за употреба. За това вина донякъде имат материалът, от който е изработена, формата на бутоните и слабата тактилна реакция при натискането им. Основният дисплей е с много добро цветопредаване (262K) и със стандартната QVGA резолюция, но диагоналът му от 2" не подхожда много на мултимедиен телефон какъвто е KF600. Външният вид на менютата и бутоните и на двата дисплея може да се промени атрактивно благодарение на 8 предварително инсталирани анимирани Flash теми, повечето от които са вдъхновени от творчеството на графити-художника Кийт Харинг и включват елементи от някои от неговите добре познати творби. В стендбай режим сензорният панел показва 6 бутона за бърз достъп до най-използваните телефонни приложения, като 4 от тях могат да бъдат променени от потребителя. Менюто е интуитивно, като освен чрез сензорните бутони неговите подменюта могат да се избират бързо и чрез бутоните от цифровата клавиатура. Иначе натискането на виртуалните бутони се обявява по три начина - с вибрация, звук и с уголемяване на съответния бутон.

Камера

Камерата е с резолюция малко по-висока от обявената 3МР и може да прави снимки с максимални размери от 2048 х 1526 пиксела. За доброто качество на изображенията се грижи система за автоматичен фокус, а за снимане в слабоосветени условия е прибавена LED светкавица. Възможностите за настройка са разточителни, което прави от KF600 доста приличен камерафон. Видеозаписът се прави в 3gp формат при QVGA резолюция. Качеството на клиповете не е кой знае какво, но пък на разположение са и част от достъпните във фоторежим настройки. Светкавицата също помага за записа на по-добро видео в тъмни условия.
Разглеждането на направените снимки е доста удобно благодарение на сензорния панел. Чрез него се извършва мащабирането и показването на избрани части от отвореното изображение благодарение на негов умален вариант - интуитивен и бърз начин за използване на галерията.

Примерни снимки може да намерите:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_290.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_289.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_288.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_287.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_286.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_285.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_284.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_283.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_282.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_281.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_280.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_279.jpg

Видеоклип правен с телефона има http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2008/01/file_291.3gp .

Мултимедия, игри и приложения

За мултимедийните забавления са осигурени аудио- и видеоплеър и FM радио. При слушането на музика е възможно създаването на плейлисти и показването на така наречения album art - изображението на съответния албум, ако то е запазено в ID3 тага на аудиофайла. Добавен е и еквалайзер с готови профили.

Памет, софтуер и връзки

LG KF600 поддържа USB 2.0 и разполага с Bluetooth 2.0 с A2DP профил за слушане на безжична стереомузика. За жалост не може да предложи работа в 3G мобилни мрежи и за бързия трансфер на информация ще трябва да се примирите с ограниченията на стандарта EDGE. Сред останалите екстри са много добър web браузeр, органайзер, календар, приложение за създаване на текстови бележки, будилник с опция за поставяне на няколко различни аларми, диктофон, атрактивен световен часовник, калкулатор с тригонометрични функции, конвертор на мерни единици и валути и диктофон. В KF600 може да откриете и няколко игри, които благодарение на употребата на сензорния дисплей са в състояние да предложат много забавни моменти.

Обзор

LG отново успяват да предложат и интересен телефон, който засега няма аналог на пазара. Комбинацията от иновативна система за управление, стилен дизайн и разширени мултимедийни възможности са в състояние да направят KF600 популярен както сред потребителите с афинитет към фешън телефоните, така и сред тези, залагащи на мобилната мултимедия.

Недостатъци
- липса на 3G
- сравнително малък основен дисплей
- задържа отпечатъци
- флаш картата не се сменя лесно

Плюсове
- иновативен интерфейс
- стилен дизайн
- добра камера
- FM радио

Благодарим на LG Mobile за предоставения тестов телефон.