Nokia N97 - втора част

Nokia N97 - втора част
Вече ви представихме с кратко видео основните характеристики на Nokia N97 - първият телефон със сензорен дисплей в мултимедийната N-серия на компанията, но сега ще обърнем повече внимание на някои от отличителните му черти.

Видео галерия

Апарат и управление

Качеството на изработка на корпуса е на високо ниво и е видно, че на механизма на отваряне е посветено специално внимание. В затворено положение няма никакво движение между двете части на корпуса, а в отворено дисплеят се фиксира стабилно в позиция, удобна за работа с него. Върху лявата страна на корпуса се намират двата стерео говорителя, подвижен бутон за заключване/отключване на екрана и microUSB порт, който служи за трансфер на данни и за зареждане на батерията. Дясната страна е запазена за бутона за камерата и този за управление силата на звука. Върху горната страна намираме 3,5 мм аудиоизход и бутон за включване. Лицевата част съдържа два сензорни бутона (зелена и червена слушалка) и един хардуерен, който служи за достъп до менюто, а около дисплея е поставен метален кант. Задната страна съдържа камерата, за чийто предпазител напоследък се заговори в много сайтове. Работата е там, че в някои случаи, когато под него попадат твърди частици, движението му може да надраска обектива на камерата. В телефона, който тествахме, това също присъстваше, но, както може да видите сами, драскотините не влошават качеството на снимките. Остава да видим дали това е по-масово явление и ако да, дали ще бъде оправено в следващите хардуерни ревизии на телефона. Дисплеят е с диагонал 3,5", като предлага същата резолюция като тази на 5800 - 360 x 640 пиксела, но в интерес на истината е значително по-чувствителен от него. Цветопредаването е много добро (16M цвята), но при бял фон върху целия дисплей се забелязват фини диагонални линии, които, изглежда, се дължат на сензорния слой. Те обаче се забелязват само ако се вгледате от много близко разстояние.

Клавиатурата е триредова, като в нея има някои интересни дизайнерски решения. Например това, че навигационният блок е поставен в лявата част, а бутонът за интервал е с намален размер и изместен вдясно. На практика и двете се оказват доста ергономични и всъщност улесняват значително ползването на клавиатурата за въвеждане на текст. Бутоните нямат голям ход, но с това се свиква лесно, макар че определено бихме желали да има и четвърти ред за цифрите.

Дисплей и интерфейс

На практика N97 е първият телефон на Nokia, снабден едновременно с QWERTY клавиатура и сензорен дисплей, достигнал до пазара. И макар на пръв поглед да прилича на 5800 XpressMusic с добавена хардуерна клавиатура, променен основен екран и други софтуерни и хардуерни допълнения, на практика предлага повече. Неговият фокус е насочен към работата с уеб и постоянната връзка с глобалната мрежа и промените потвърждават това. Първата от тях е новата организация на основния екран, върху който са поместени различни уиджети. За разлика от подобните предложения на други производители, тези малки приложения могат да предоставят информация в реално време, тъй като са постоянно свързани с мрежата. Това е много удобно и определено е голям плюс в полза на N97. Така например само с един поглед може да видите последните статуси във Facebook на вашите приятели, последните новини от избрана RSS емисия, времето, най-новите писма от електронната ви поща и т.н. Уиджетите и свързаните с тях приложения са постоянно отворени във фонов режим, което значи, че заемат от наличната оперативна памет, която и без това не е в особено голямо количество (128МВ).

Показваните уиджети се редактират лесно и е достатъчно да натиснете продължително върху някой от тях и от менюто да изберете какво искате да направите с него - да го махнете, да добавите нов или да промените настройките му, ако има такива. Позицията им също може да бъде променена лесно. Ако искате да скриете информацията от основния екран от чужди погледи, е нужно само да плъзнете пръст върху него наляво или надясно, като по този начин се показва празен основен екран. Наличните за ползване уиджети са много, като освен тях върху екрана може да поставите връзка за бърз достъп до любими приложения, контакти и мултимедиен плеър. Има опция за изтегляне на допълнителни, като тя зарежда Ovi Store. Проблемът е, че по този начин не се отваря специална секция само с такива, а се зарежда началната страница на магазина с препоръчвани заглавия. Това затруднява намирането на приложения, които поддържат показването на тяхна мини версия върху основния екран.

За да улесни създаването на нови уиджети, преди време Nokia пусна специален SDK за N97, с който авторите на приложения могат да добавят такава функционалност към разработките си. Вече се появиха много такива приложения, като един от примерите е Twitter клиентът Gravity. Той е пример и за впечатляваща реализация на т.нар. кинетично превъртане, познато от други смартфони със сензорен дисплей, каквото в N97 може да откриете само в браузера. То улеснява значително потребителите, тъй като е интуитивен начин за разглеждане на дълги списъци - например телефонния указател или мултимедийната библиотека. В N97 обаче то отсъства от операционната система, а е само в браузера и базираните на него WRT уиджети, което определено не е в полза на доброто потребителско преживяване. Възможно е обаче да бъдат добавени с последващ ъпдейт, тъй като вече присъства в модела 5530 XpressMusic. Facebook клиентът, който присъства на основния екран, също е базиран на WRT и в него може да се ползва това превъртане, което значително подобрява потребителското преживяване.

Телефонна книга и органайзер

Браузерът в N97 е в най-актуалната си версия (7.1) и на практика е по-бърз от предишните версии, които могат да бъдат открити в другите смартфони на Nokia. При отваряне на страница той автоматично превключва в режим на цял екран, което в комбинация с кинетичното превъртане прави сърфирането по-комфортно. Поддържа показването на Flash съдържание, включително и видео. Както и при другите смартфони на Nokia, поддържащи тази технология, Flash клиповете могат да бъдат разглеждани върху цял екран. Мащабирането на избрана част от страницата става с потупване върху дисплея. Разбира се, може да ползвате и навигационния блок на клавиатурата за навигация, както в браузера, така и в менюто. Клавиатурата е полезна и в игрите за N-Gage, които могат да се закупят.

Вградената памет е в особено щедрото количество от 32GB, като не е проблем да бъде добавена още чрез microSD слот. Това означава, че може да вземете с вас десетки часове музика и видео. Няма никакви промени в мултимедийния плеър, той е познатият ни от 5800 и другите телефони с интерфейса S60 5th editon (Symbian OS 9.4). Не поддържа DivX файлове, но процесорът ARM 11 с тактова честота 434MHz се справя чудесно с възпроизвеждането на такива във формат MP4. Качеството на звука на плеъра е също много високо, но не забравяйте, че трябва да имате хубави слушалки, за да му се насладите най-добре. Добавено е FM радио с RDS, а за по-лесно споделяне на музиката на разположение е и FM трансмитер. Откриваме и ТВ изход.

Камера

Камерата е с резолюция 5МР, оптика Carl Zeiss и двойна LED светкавица, като предлага и разширен набор от настройки, с които може да променяте баланса на бялото, светлочувствителността, контраста и резкостта на снимките, както и да прилагате компенсация на експозицията, когато се налага. Уловените детайли са достатъчно, но понякога цветният баланс се променя повече, отколкото бихме желали. Записваното видео е с VGA резолюция и при 30 кадъра за секунда - резолюция, присъща за повечето от новите смартфони на компанията.

Примерни снимки:
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_405.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_404.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_403.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_402.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_400.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_409.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_408.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_407.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_410.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_411.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_412.jpg
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_413.jpg

Примерно видео
http://www.mobilebulgaria.com/uploads/data/2009/07/file_406.rar

Мултимедия, игри и приложения

Nokia N97 разполага и с GPS приемник, който е достатъчно чувствителен за всекидневна навигационна употреба. Поддържа и A-GPS позициониране, което значително ускорява времето за първоначално фиксиране на позицията, но не забравяйте, че то генерира трафик на данни, което може да увеличи месечната ви сметка. С телефона идва Nokia Maps 2.0, но вече може да инсталирате следващата версия Ovi Maps 3.0, която е значително подобрена и освен това предлага новия и улеснен начин за закупуване на навигационни лицензи. Иначе на разположение имате тримесечна безплатна гласова навигация, която ще ви даде представа за навигационните възможности на приложението. Телефонът е снабден и с цифров компас, който е много полезен при пешеходна навигация. Той обаче трябва да се калибрира при всяко стартиране на приложението Maps - това става чрез завъртане на телефона във всички посоки, докато индикаторът на компаса стане зелен.

При комуникационните възможности няма нищо изненадващо - присъства работа с четирибандови GSM мрежи, както и поддръжка на 3G (HSDPA) и Wi-Fi. Батерията е с по-голям капацитет от тази в 5800 и сега осигурява 1500mAh вместо 1320mAh. Заради мултимедийната насоченост на N97 възможностите му за постоянна връзка с мрежата, както и по-големият дисплей, консумиращ повече енергия, един заряд на батерията може да стигне за около два дена ползване, но, разбира се, всичко зависи от начина, по-който работите с телефона.

За допълнителни приложения може да разчитате на услугата Ovi Store, в която наред с платените има и множество безплатни. В телефона също са инсталирани и немалко заглавия, като някои от тях на практика са връзки към мобилен сайт - например YouTube и Facebook. Сред предлаганите с N97 приложения има такова за рисуване, JoikuSpot Light за споделяне на мобилната връзка и превръщане на телефона в Wi-Fi точка за достъп, Psiloc World Traveler предлага инструменти, полезни на пътуващите често - прогноза за времето, конвертор на валути, световен часовник и карта, AccuWeather предоставя актуална и дългосрочна прогноза за времето за избрана позиция или за сегашната спрямо координатите, получени от GPS. Има още приложение за достъп до Amazon, новините на Associated Press, финансовата информация на Bloomberg, както и чудесно реализирана програма за разглеждане на новини от Reuters, като фокусът е поставен върху изображения, които ги съпътстват. Сред програмите е и Qik, с чиято помощ може да излъчвате и интернет видео в реално време от телефона. Мини версии на повечето от споменатите заглавия могат да се добавят и върху основния екран за бърз достъп до информацията в тях. За разглеждане на MS Ossice документи има копие на QuickOffice, но за да ги редактирате, трябва да закупите лиценз. Другите софтуерни допълнения са познати от другите S60 смартфони - конвертор на валути, Zip архиватор, речник, калкулатор, диктофон, и т.н.

Обзор

Вярно, телефонът понася критики главно заради поостарелия интерфейс и по-ограничените възможности на хардуерната платформа, на която е базиран, в сравнение с конкурентните смартфони от висок клас, но след като прекарахме значително време с един от търговските екземпляри на N97, може спокойно да заявим, че се справя с всичко, за което е проектиран и което обещава Nokia. Става дума за ситуации от реалния живот, при които се налага едновременното ползване на няколко приложения (например браузер, IM клиент, музикален плеър), с които ежедневно се сблъскват мнозина от нас, което според най-важното за едно мобилно устройство. Тук също има какво да се желае заради обема на RAM паметта от 128MВ, но дори и с нея нормалният мултитаскинг не е проблем. Интерфейсът не е толкова полиран както при конкурентите, но ако сте готови да преглътнете това, ще може да оцените по достойнство способностите на устройството. Бъгове не липсват и те със сигурност ще бъдат отстранени с последващи софтуерни ъпдейти. Засега са излезели два, като вторият стана достъпен преди няколко дни - с него се подобрява общата работа и бързото действие. През следващите месеци несъмнено ще има и други, които допълнително ще оптимизират управлението на паметта - в някои от тях очакваме и обещаната интеграция със Skype.