PriVileg X7

PriVileg X7
Privileg X7 е слайдер с изчистена и елегантна линия, обли форми и съвременен дизайн. Телефонът има много удобен навигационен панел, съставен от стандартен D-pad, софтуерни бутони и две зелени слушалки - това, което липсваше в други модели. Много важен момент е поддръжката на Java, която ви позволява да инсталирате съвместими приложения като Opera Mini, Skype или друг чат клиент, както и JAVA игри. Privileg X7 отново се предлага на изключително атрактивна цена в комплект с много допълнителни аксесоари.

Основни предимства:
- DUAL SIM телефон
- Елегантен дизайн, компактни размери
- По-бърз и подобрен интерфейс
- 2.0" 256K TFT екран, 176 x 220 пиксела резолюция
- 3MP камера
- Bluetooth v2.0 с A2DP профил
- GPRS Class 12, USB 1.2.1, WAP 2.0
- Удобна клавиатура, добър слайд механизъм
- Матов гръб за по-добър и сигурен захват
- Класически D-pad с ОК бутон по средата и два софт бутона
- 1000 контакта в паметта на телефона с 11 подзаписа
- Java поддръжка
- Български и английски език за интерфейса и въвеждане на данни
- Богата комплектовка на стандартния пакет, включва 1GB microSD карта
- Външен слот за microSD карта
- Интересни допълнителни приложения
- Силна подсветка на клавиатурата
- Силен и качествен микрофон, отлична телефония и чуваемост
- Възможност за получаване на контакти през блутут във .vcf формат

Въпреки че в България има много CECT DUAL SIM телефони, предлаганите от COMPUTER 2000, и най-вече Privileg X7, X6 и ZM-90, са най-сполучливите модели, на които досега съм попадал. Директните конкуренти от световно утвърдените компании все още се броят на пръсти. Всъщност това са два телефона от Samsung, които в момента са в продажба - Samsung D880 DUOS и появилия се след него Samsung D780. Както Privileg X7, така и Samsung D880 си имат своите предимства и недостатъци, но в ценово отношение X7 се предлага със 100-150 лв. по-евтино, а богатата му комплектация, включваща освен всичко 1GB карта, зарядно за кола, втора батерия, удобен калъф, слушалки и преходници за аудиоуредба и т.н., го прави още по-конкурентен телефон и в крайна сметка, ако не държите на популярна марка, лесно можете да направите избора си в полза на Privileg X7.

Кутия, пълна с изненади
Да, точно това получавате, когато закупите Privileg X7 - кутия, пълна с много допълнителни аксесоари - дори повече, отколкото се предлагат с другия утвърден телефон Privileg X6.

- 1GB SanDisk microSD карта
- 2 броя Li-ion батерии с капацитет от 1000 MAh
- Зарядно устройство за кола
- Зарядно устройство за ел. мрежа
- Зарядно устройство за ел. мрежа през външен адаптер
- USB кабел за връзка с PC
- USB аудиокабел преходник от телефона към 2,5 mm стандарт за съвместими слушалки
- Допълнителен кабел 2,5 mm / 3.5 mm (мъжки)
- Стерео handsfree слушалки
- Privileg калъф с цип (не е за носене на колан)
- Българско и английско упътване
- Връзка за врата
- Защитно прозрачно фолио за екрана
- Декоративен аксесоар за закрепване на слота за връзка
- Кърпичка за почистване на екрана

Както вече казахме, това е нормалният комплект, който всеки потребител получава, купувайки телефона от оторизиран представител или магазин, плюс 12-/24-месечна гаранция. След като видях за първи път този сет и имайки предвид какво предлага X6 телефонът, предположих, че цената му ще бъде поне 430 лв., но се оказа, че съм доста далече от реалната цена. Към момента на писането на ревюто телефонът вече се предлага на пазара срещу скромните 319-349 лв. в зависимост от мястото, откъдето го купувате.

Апарат и управление

Privileg X7 е доста компактен - с размери от 97 х 49,7 х 19,7 мм и тегло 99 грама. Телефонът има изцяло огледална и гладка фронтална повърхност, като екранът се откроява чак когато се включи. Корпусът на устройството, изработен от пластмаса, без метални компоненти, въпреки че на пръв поглед изглежда, че някои от частите са хромирани. Формата на телефона има приятни овални линии, като D-pad-а и бутоните, декоративните линии между редовете, лентата, опасваща страните на телефона, и V-образното лого са сребристи и разчупват тъмния корпус. Задната част е изработена от черна полуматова пластмаса, която помага телефонът да се държи удобно и устойчиво в ръка. За разлика от гърба, на който никога няма да видите отпечатъци, лицевата огледална повърхност показва всяко докосване, било то от ухото, докато говорите, или от пръстите. За почистването им можете да си носите специалната кърпичка от микрофибър от комплекта. Въпреки че телефонът според мен превъзхожда почти по всичко X6, една от характеристиките, по които отстъпва, е по-малкият екран с диагонал от 2 инча и QCIF резолюция (спрямо 2,6 инча и QVGA резолюция на Privileg X6). На закрито екранът се представя добре, макар че под директната слънчева светлина губи преднина спрямо X6, главно заради това, че е поставен под огледална повърхност.

Под дисплея се намира класически D-pad с ОК бутон по средата, два софтуерни клавиша и две зелени слушалки, съответно за SIM 1 и SIM 2. В това отношение X7 е най-добрият DUAL SIM, предлаган от COMPUTER 2000. Червената слушалка се намира от дясната страна, но няма проблем и да не я използвате, защото в режим на разговор прекратяването му може да стане и с десния софтуерен бутон. След като отворим телефона, се разкрива класическа и, както се оказа, много удобна клавиатура. Самият слайд механизъм работи много добре и е сравним с механизма на телефоните на Samsung от среден клас. Бутоните са отделени достатъчно добре един от друг, а между редовете има декоративни сребърни ленти. Подсветката на клавиатурата е добра, но тя не може да се регулира или изключва.

От лявата страна откриваме два слота, покрити с гумени капачета - за microSD карта и за USB порт. Между тях се намира издигнатият сдвоен клавиш за регулиране силата на звука. Отдясно на телефона има само един сдвоен бутон - копие на този от лявата страна, но с други функции - долната част служи за отказване на разговор или за директно излизане от кое да е меню, както и за вкл./изкл. на телефона. Горната част стартира камерата и впоследствие служи за снимане.

Като обърнем телефона откъм гърба, забелязваме два надписа и бутон за отваряне на капака, който всъщност е част от батерията. След като плъзнем отново телефона нагоре, се разкрива и самата 3-мегапикселова камера - класическо решение за този тип дизайн. Под батерията са слотовете за двете SIM карти - Privileg X7 работи безпроблемно и с карти на трите родни мобилни оператора. Имайте предвид, че при поставяне на картите в слотовете трябва да сложите в леглото на SIM 1 картата, от която ще ползвате Интернет през GPRS. Това е, така да се каже, основната карта, тъй като не може едновременно да браузвате в Интернет през двете карти. Същото важи и за допълнителното меню на оператора. Реално погледнато, в телефона може да разполагате с три номера, както бе в моя случай тъй като ползвам глобулска карта с 2 активни номера, които се превключват от софтуерно меню. Разбира се може и двете SIM карти да бъдат активни едновременно.

Телефонна книга и органайзер

Най-важното подобрение след X6 е по-бързият и отзивчив интерфейс. Благодарение на него работата с контактите и SMS е много по-приятна. Самият интерфейс за телефонията също е претърпял подобрение. Основният екран има ред от няколко системни икони най-горе. В средата се изписват пропуснатите обаждания, както и получените кратки съобщения. В долната част на екрана има часовник, дата, както и софт бутони menu и name. На персонализация подлежат тапет, screen saver, анимация при пускане/гасене на екрана, показване на дата и час, личен номер, име на оператор, пропуснати обаждания, както и брой непрочетени съобщения. Телефонът поддържа както jpeg, така и анимирани gif файлове, които може да назначавате както като тапет, така и като screen saver. На екрана също така може да се покаже информация за текущото парче, което слушате на плеъра.

Посоките на навигационния бутон също стартират предварително запаметени приложения. По подразбиране те са: аудиоплеър, настройка на мелодиите, аларма и профили, стартирайки отгоре и по часовниковата стрелка. OK бутонът пък отваря основното меню, което е съставено от 3х3 реда иконки - съобщения, адресна книга, история на обажданията, мултимедия, органайзер, настройки, игри, профили и файл мениджър. Всяка иконка отговаря на съответния клавиш от клавиатурата. Това важи и за подменютата, както и при някои менюта от трето ниво.
Интерфейсът за избирането на номер е стандартен и е по-интуитивен и опростен от този на X6. Номерът може да бъде избран или от SIM 1 или SIM 2, като за всяка една карта си има отделна история на обажданията. Ако сте избрали номер от втората карта, после трябва да натиснете същата зелена слушалка, за да проверите номера или да направите друга справка, касаеща някое от предишните повиквания от нея.

Контакти
Списъкът с контакти е съставен от въведени имена под формата на записи, поставени един под друг. На един екран се събират по 5 контакта, като максимумът въведени записа в паметта на телефона е 1000 с по 11 полета за всеки, като над контактите се показва и броят на контактите в книгата ви. Всеки един контакт има полета за: име, номер, домашен номер, име на компания, имейл адрес, офис номер, факс номер, рожден ден, персонална снимка и мелодия и група, в която е поставен даден запис. Това са и полетата, които се синхронизират с vcf стандарта за контакти. Това означава, че ако през блутута си прехвърлите адресите от предишен телефон, гореизброените полета ще бъдат синхронизирани, а всички други - не, включително важното поле note, където обикновено си въвеждам различна информация, касаеща този човек, номер и др.
До всеки от контактите има малка иконка, която показва дали записът е в SIM картата или в основната памет. Когато изберете даден контакт, под името му, подравнено вдясно на екрана, излиза номерът по подразбиране, което като цяло е много удобно.
Когато създавате нов запис в телефона, първо трябва да изберете къде ще се съхранява той - в SIM 1, SIM 2 или в паметта на телефона, като можете да определите къде по подразбиране да се записват данните. Това означава, че при всеки запис вие пак ще виждате полетата за избор, но маркираното по подразбиране поле ще изисква потвърждение само, без да се придвижвате до него.
В контактната листа може да търсите номер по два начина - търсене на запис и бързо търсене. При търсенето на запис се отваря на целия екран прозорец, в който въвеждате име и търсите. Според мен много по-практично е бързото търсене, при което на последния ред над клавиатурата излиза допълнително поле. При всяко въвеждане на символ се филтрират намерените имена и това става без никакво забавяне. И двата вида търсене са по първото име, защото, дори да прехвърлите от софтуера на компютъра .vcf визитна картичка на Outlook, в която името е въведено в две полета, данните се сливат в единственото поле на телефона; ако създавате нов запис директно от телефона, имате едно поле за въвеждане на име.
Когато сте избрали даден номер, може да се възползвате от стандартните възможности, които предлага всеки останал телефон - да пращате кратко съобщение, да преглеждате/редактирате записа, и т.н. Сега, благодарение на наличния Bluetooth, вече може да получавате контакти или да пращате такива от/към други телефони. Контактите може да синхронизирате и с компютър, въпреки че това не става чрез Outlook. Най-популярният начин е чрез програмата BlueSoleil.

Съобщения
Всяка SIM карта има отделна структура и съответно всички съобщения, било то входящи, изходящи или чернови, се подреждат различно. Получените съобщения може да се съхраняват и в паметта на самия телефон. Служебни съобщения за доставяне на пратените съобщения, както и SMS брояч, са сред характеристиките на телефона. Ако се случи така, че докато пишете съобщения някой ви звънне, след приключване на разговора отново излиза екранът, на който сте били за последен път. Ако натиснете червената слушалка, излизате от екрана за въвеждане на sms, но при повторно избиране на нов sms на екрана излиза последно въведената информация. Интересен факт е, че ако изберете SIM 2 SMS профил там, екранът ще бъде "чист" - тоест всеки профил си помни последно въведените и несъхранени/неизчистени данни.

Преди да пратите SMS, трябва да изберете дали да бъде пратено съобщението, без да се запише в телефона, или да бъде записано задължително, да го съхраните като чернова или да се откажете от написаното до момента. Може също така да добавите още адресати, ако пращате масовo съобщение с еднотипен текст. Още една интересна опция е пращане на съобщение по група - функция, която не съм виждал досега в друг модел на обикновен GSM телефон. И най-накрая, на всеки получен SMS може да отговаряте както от същата карта (SIM1), така и от втората карта (SIM2). За да бъде оптимално удобно четенето на SMS, може да се възползвате от богатите възможности за настройване на шрифта, фона, цвета и др.

MMS съобщенията са в отделен профил, но като структура плътно следват тази на SMS профила. Има всички необходими настройки, които може да ви потрябват при пращане на MMS съобщение. Може да добавяте снимки, аудио и видеофайлове. E-mail клиентът поддържа POP3 и IMAP4 протоколи. Потребителите могат да избират интервала, през който телефонът да се свързва с имейл сървъра, лимита на данните от всеки имейл в inbox, автоматично добавяне на предварително въведен подпис и снимка. Когато създавате имейл, можете да приложите до три файла, а преди да пратите имейла, трябва да изберете дали да се запише в телефона, или само да се прати, да го съхраните като чернова или да се откажете от написаното до момента. Ако натиснете червената слушалка, съобщението няма да бъде записано в папката за черновите, но ще ви "чака" така, както сте го оставили, при следващото иницииране на нов мейл. Хубаво е, че може да свалите всякакъв тип файлове на телефона от пощата ви, дори и непознати, и да ги съхраните, да речем, на мемори картата и после да ги качите на компютъра. За съжаление вградената поща не поддържа полетата енкрипшън, без които няма да може да си настроите пощи като Gmail, които изискват задължително енкрипшън. Може да пробвате все пак и с алтернативни пощи, писани за Java, тъй като телефонът поддържа JAVA приложения.

Privileg X7 има общо 8 варианта за въвеждане на текст: Multitap ABC, Multitap abc, Numeric, Multitap BG, Multitap bg, Smart ABC, Smart abc, както и insert symbol. При писане на съобщение и за бърза смяна на типа въвеждане можете да използвате бутона "#", докато "*" извиква специалните символи. Логът за телефонните разговори също е разделен на две - SIM 1 и SIM 2, като всеки един е с отделна структура - за пропуснати, избрани и получени обаждания. Ако избирате един и същи номер в историята, ще виждате само един запис, като го отворите, ще се появи и броят на набиранията/обажданията. Друга информация включва датата, часа и номера. Оттук можете да изберете да се обадите или от SIM 1, или SIM 2, като по същия начин можете да пратите и съобщение. Не на последно място е и възможността да съхраните номера в адресната книга (ако го нямате, разбира се), като преди това го редактирате, ако се налага.

Мултимедия, игри и приложения

В секцията мултимедия има следните приложения: камера, image viewer, video recorder, video player, photo editor, audio player, sound recorder и Java.

Аудиоплеър
Аудиоплеърът е вече стандартно приложение за почти всеки телефон. В Privileg X7 той не прави изключение, като предлага и настройки на еквaлайзера. В плеъра се генерира листа от песни, които трябва да са съхранени на картата и задължително в папка My Music, като всички песни трябва да се намират в централната директория (без подпапки). По желание може да се изключи опцията за автоматично генериране на аудиолиста.

В пакета на телефона има преходен кабел, който завършва с 2,5 mm мъжки жак. Той пък се поставя в 3,5 mm женски жак и така може да свържете телефона с аудиоуредба в кола или в дома/офиса ви и да слушате музиката, съхранена на мемори картата на телефона. Предлаганите слушалки в пакета са снабдени с микрофон, за да може да ги ползвате за хендсфри - всъщност това е и основното им предназначение. Благодарение на вградения Bluetooth, който поддържа A2DP профил, всеки от вас може да слуша музика чрез стереослушалки, които вече са широко разпространени на нашия пазар, като и цените им са доста по-достъпни. От плеъра също така може директно да добавяте и музикално парче към листата с мелодии за рингтонове.

Видеоплеър
Видеоплеърът поддържа клипове в 3gp и MPEG4 формат и предлага гледане на клиповете както в нормален режим, така и в хоризонтален режим. Допълнителна екстра е настройката за забавяне/забързване на клипа. За разлика от X6 в X7 резолюцията е по-ниска заради по-малкия екран. Все пак за тези, които са решени да си качват клипове, е препоръчително да гледат клипчетата в панорамен режим (стартира се с натискането на бутон "*").

3 MP камера без автофокус
Privileg X7 разполага с 3-мегапикселова камера без автофокус и без светкавица. Снимките могат да бъдат с максимална резолюция от 2048 х 1536 пиксела. Има всички основни настройки, касаещи експозицията, цветната температура, компенсацията; 5 резолюции и три нива на качеството. Налични са също така готови рамки, ефектни филтри и др. От stand-by режим на камерата може да се регулира единствено компенсацията на експозицията от -4 до +4 през цяла стъпка (-3, -2, -1 и т.н.) посредством навигационния бутон. Заснемането става, както чрез хардуерния бутон от дясната страна на телефона, така и чрез ОК бутона. Качеството на снимките е доста подобрено спрямо камерата на Privileg X6. Privileg X7 може да заснема и видеоклипове в 3GP или MPEG-4 формат със задоволително качество.

Приложенията Image viewer, Photo Artist и File Manager не са претърпели никакви изменения от Privileg X6. Преглеждането на снимки чрез Image Viewer става без възможност за увеличаване на снимката. Ако предпочитате да преглеждате серия от изображения, препоръчвам ползването на опцията за слайдшоу. Photo Artist е програма за редактиране на снимки с богати възможности за настройки. Предвид големината на екрана обаче надали си заслужава труда и заниманието да се редактират снимки директно от телефона.

Вграденият браузер поддържа WAP 2.0, но трудно се справя с богатите на съдържание стандартни страници. Бързо и удобно става разглеждането на страници, оптимизирани за WAP, за каквито именно е създаден този вграден браузер. Благодарение на JAVA поддръжката може да си инсталирате Opera Mini и чрез нея да се възползвате от значително по-удобния и доказан браузер.
Java, органайзер и сигурност на данните
Privileg X7 има вграден JAVA клиент, на който можете да инсталирате съвместими приложения. Много е важно да не слагате каквито и да е файлове на паметта на телефона, за да може да работят и по-тежки java приложения, които изискват повече памет. Успешно инсталирах и ползвах официални JAVA приложения като Skype, Opera Mini, две игри, както и JAVA карта на България. Имаше и игри, които не можах да стартирам, защото нямаше достатъчно памет в телефона. JAVA на X7 определено заема големи ресурси на телефона, в резултат на което понякога приложенията се забавят или насичат, но като цяло функционалните апликации работят без проблем, което е най-важното. Не съм пробвал JAVA имейл клиент, но предполагам и той ще работи добре на телефона. Privileg X7 има редица стандартни приложения. В органайзера са поставени Bluetooth, календар, to-do листа, аларми, световно време, калкулатор, конвертор на единици, валутен конвертор и менструален календар. Една единствена игра Fruit се намира в сектора Fun&Games. Всеки, който обича по-интересни игри, може да се възползва от многото безплатни JAVA игри, които се разпространяват в Интернет. Приложението shortcuts е предвидено за въвеждане на бързи връзки с най-използваните програми и приложения. Препоръчвам ви да назначите някой от четирите посоки на навигационния бутон да стартира именно това приложение, за да може оттам да имате бърз достъп до всичко най-важно в телефона. Освен стандартните приложения има още три, които заслужават специално внимание, тъй като служат за защита на данните и за откриване на изгубен/откраднат телефон и автоматично включване/изключване на телефона. С последното определяте в колко часа телефонът да се изключи или включи.

Защита на данните
В телефона има два вида firewall, които гарантират, че данните и спокойствието ви няма да бъдат нарушавани от нежелан достъп от трети лица или от досадни или нежелани обаждания. Privacy firewall служи за ограничаване достъпа до адресната книга, съобщенията и историята на обажданията с предварително зададена парола. Всяко едно от тези три полета може да бъде активирано/деактивирано без зависимост от останалите два сектора. Message firewall ограничава подлучването на нежелани съобщения при предварително въведен номер в черен списък. Има и друг вариант - ако искате да получавате съобщения само от определени хора, то тогава трябва да въведете данните в т.нар. бял списък. Това ще гарантира, че когато е активиран, с вас ще могат да се свързват само посочените номера. Абсолютно на същия принцип е направена и защитата от обаждания. Разликата тук е, че в black и white списъка може да има максимум по 40 предварително въведени контакти - това става или чрез вписване на нов запис, или чрез избиране от адресната книга. Следващото важно приложение, касаещо сигурността на данните, се нарича message remote. То ви дава пълен контрол върху телефона чрез задаване на команди към телефона чрез SMS. Това е начин както да свалите цялата информация от телефона, така и да разберете в случай на кражба номера на новата карта, телефоните, въведени в нея, както и да зададете на телефона редица команди, които ще опишем по-долу.

Чрез въвеждането на специални кодове можете да получите достъп до следните възможности (подробно описание на това ще прочетете на страница 64 от упътването на български език):
- обратно пращане на записите в телефонния указател - възможно е пращането до общо 5 предварително въведени номера;
- обратно пращане на съобщенията;
- дистанционно изключване на телефона;
- дистанционно препращане на обажданията.
В случай на кражба на телефона горепосочените опции ви дават големи шансове да откриете крадеца, като номерът му веднага се получава при поставяне на друга карта и включване на телефона.

Coffer phonebook и coffer SMS
Coffer адресната книга и coffer съобщенията са "невидими" приложения - няма да ги намерите из менютата на телефона. Те се стартират чрез въвеждането на специален четирицифрен код, който можете да променяте по всяко време. Той отваря тайния бележник, където можете да съхранявате тайни номера и имена на хора, без да се опасявате, че някой може да ги види, като отвори стандартната адресна книга или лог на последните обаждания. Това, което е най-уникално в това приложение, е, че се въвеждат реално име и номер, както и фалшиво име и номер. Когато влезете в coffer адресната книга, ще виждате реалната информация, но в стандартната книга и лог на обажданията ще се виждат фалшивото име и номер. Така например, ако имате номера на важни хора, които не трябва да бъдат виждани, този начин на съхранение на данните е идеален за целта. По същия начин стои въпросът и с SMS. За повече информация можете да погледнете в ръководството - страница 62-63.

Обзор

Телефоните с марката Privileg определено съумяват да предложат изкушаващи функции и приложения, които не само че са в крак със съвременните изисквания, но и са поднесени в приятен и удобен дизайн на самите телефони. Privileg X7 е направил още една стъпка напред - има много удобен навигационен панел, съставен от стандартен D-pad, софтуерни бутони и две зелени слушалки - което най-много ми липсваше в LT-X5 и X6 моделите. Това, с което по-трудно свикнах, е малкият екран с по-малка резолюция и невъзможността да се синхронизират данните директно с Outlook или друга общоприета програма за управление на контактите. Въпреки това vcf стандартът позволява да получите накуп телефонните номера от друг телефон или PC, пратени по Bluetooth или записани на мемори картата.

Много важен момент е поддръжката на Java, която ви позволява да инсталирате съвместими приложения като Opera Mini, Skype или друг чат клиент, "както и по-леки" JAVA игри.

Privileg X7 отново се предлага на изключително атрактивна цена и в пакет с много богата окомплектовка. Оценявайки предимствата и недостатъците, приравнени към цената от около 319-349 лв. за телефона, мога да заключа, че това е DUAL SIM телефон без конкуренция в момента на българския пазар.

Автор на теста и снимките: Николай Стайков

Тестът е предоставен от ComputerNet

Апарат и управление

Privileg X7 е доста компактен - с размери от 97 х 49,7 х 19,7 мм и тегло 99 грама. Телефонът има изцяло огледална и гладка фронтална повърхност, като екранът се откроява чак когато се включи. Корпусът на устройството, изработен от пластмаса, без метални компоненти, въпреки че на пръв поглед изглежда, че някои от частите са хромирани. Формата на телефона има приятни овални линии, като D-pad-а и бутоните, декоративните линии между редовете, лентата, опасваща страните на телефона, и V-образното лого са сребристи и разчупват тъмния корпус. Задната част е изработена от черна полуматова пластмаса, която помага телефонът да се държи удобно и устойчиво в ръка. За разлика от гърба, на който никога няма да видите отпечатъци, лицевата огледална повърхност показва всяко докосване, било то от ухото, докато говорите, или от пръстите. За почистването им можете да си носите специалната кърпичка от микрофибър от комплекта. Въпреки че телефонът според мен превъзхожда почти по всичко X6, една от характеристиките, по които отстъпва, е по-малкият екран с диагонал от 2 инча и QCIF резолюция (спрямо 2,6 инча и QVGA резолюция на Privileg X6). На закрито екранът се представя добре, макар че под директната слънчева светлина губи преднина спрямо X6, главно заради това, че е поставен под огледална повърхност.

Под дисплея се намира класически D-pad с ОК бутон по средата, два софтуерни клавиша и две зелени слушалки, съответно за SIM 1 и SIM 2. В това отношение X7 е най-добрият DUAL SIM, предлаган от COMPUTER 2000. Червената слушалка се намира от дясната страна, но няма проблем и да не я използвате, защото в режим на разговор прекратяването му може да стане и с десния софтуерен бутон. След като отворим телефона, се разкрива класическа и, както се оказа, много удобна клавиатура. Самият слайд механизъм работи много добре и е сравним с механизма на телефоните на Samsung от среден клас. Бутоните са отделени достатъчно добре един от друг, а между редовете има декоративни сребърни ленти. Подсветката на клавиатурата е добра, но тя не може да се регулира или изключва.

От лявата страна откриваме два слота, покрити с гумени капачета - за microSD карта и за USB порт. Между тях се намира издигнатият сдвоен клавиш за регулиране силата на звука. Отдясно на телефона има само един сдвоен бутон - копие на този от лявата страна, но с други функции - долната част служи за отказване на разговор или за директно излизане от кое да е меню, както и за вкл./изкл. на телефона. Горната част стартира камерата и впоследствие служи за снимане.

Като обърнем телефона откъм гърба, забелязваме два надписа и бутон за отваряне на капака, който всъщност е част от батерията. След като плъзнем отново телефона нагоре, се разкрива и самата 3-мегапикселова камера - класическо решение за този тип дизайн. Под батерията са слотовете за двете SIM карти - Privileg X7 работи безпроблемно и с карти на трите родни мобилни оператора. Имайте предвид, че при поставяне на картите в слотовете трябва да сложите в леглото на SIM 1 картата, от която ще ползвате Интернет през GPRS. Това е, така да се каже, основната карта, тъй като не може едновременно да браузвате в Интернет през двете карти. Същото важи и за допълнителното меню на оператора. Реално погледнато, в телефона може да разполагате с три номера, както бе в моя случай тъй като ползвам глобулска карта с 2 активни номера, които се превключват от софтуерно меню. Разбира се може и двете SIM карти да бъдат активни едновременно.

Телефонна книга и органайзер

Най-важното подобрение след X6 е по-бързият и отзивчив интерфейс. Благодарение на него работата с контактите и SMS е много по-приятна. Самият интерфейс за телефонията също е претърпял подобрение. Основният екран има ред от няколко системни икони най-горе. В средата се изписват пропуснатите обаждания, както и получените кратки съобщения. В долната част на екрана има часовник, дата, както и софт бутони menu и name. На персонализация подлежат тапет, screen saver, анимация при пускане/гасене на екрана, показване на дата и час, личен номер, име на оператор, пропуснати обаждания, както и брой непрочетени съобщения. Телефонът поддържа както jpeg, така и анимирани gif файлове, които може да назначавате както като тапет, така и като screen saver. На екрана също така може да се покаже информация за текущото парче, което слушате на плеъра.

Посоките на навигационния бутон също стартират предварително запаметени приложения. По подразбиране те са: аудиоплеър, настройка на мелодиите, аларма и профили, стартирайки отгоре и по часовниковата стрелка. OK бутонът пък отваря основното меню, което е съставено от 3х3 реда иконки - съобщения, адресна книга, история на обажданията, мултимедия, органайзер, настройки, игри, профили и файл мениджър. Всяка иконка отговаря на съответния клавиш от клавиатурата. Това важи и за подменютата, както и при някои менюта от трето ниво.
Интерфейсът за избирането на номер е стандартен и е по-интуитивен и опростен от този на X6. Номерът може да бъде избран или от SIM 1 или SIM 2, като за всяка една карта си има отделна история на обажданията. Ако сте избрали номер от втората карта, после трябва да натиснете същата зелена слушалка, за да проверите номера или да направите друга справка, касаеща някое от предишните повиквания от нея.

Контакти
Списъкът с контакти е съставен от въведени имена под формата на записи, поставени един под друг. На един екран се събират по 5 контакта, като максимумът въведени записа в паметта на телефона е 1000 с по 11 полета за всеки, като над контактите се показва и броят на контактите в книгата ви. Всеки един контакт има полета за: име, номер, домашен номер, име на компания, имейл адрес, офис номер, факс номер, рожден ден, персонална снимка и мелодия и група, в която е поставен даден запис. Това са и полетата, които се синхронизират с vcf стандарта за контакти. Това означава, че ако през блутута си прехвърлите адресите от предишен телефон, гореизброените полета ще бъдат синхронизирани, а всички други - не, включително важното поле note, където обикновено си въвеждам различна информация, касаеща този човек, номер и др.
До всеки от контактите има малка иконка, която показва дали записът е в SIM картата или в основната памет. Когато изберете даден контакт, под името му, подравнено вдясно на екрана, излиза номерът по подразбиране, което като цяло е много удобно.
Когато създавате нов запис в телефона, първо трябва да изберете къде ще се съхранява той - в SIM 1, SIM 2 или в паметта на телефона, като можете да определите къде по подразбиране да се записват данните. Това означава, че при всеки запис вие пак ще виждате полетата за избор, но маркираното по подразбиране поле ще изисква потвърждение само, без да се придвижвате до него.
В контактната листа може да търсите номер по два начина - търсене на запис и бързо търсене. При търсенето на запис се отваря на целия екран прозорец, в който въвеждате име и търсите. Според мен много по-практично е бързото търсене, при което на последния ред над клавиатурата излиза допълнително поле. При всяко въвеждане на символ се филтрират намерените имена и това става без никакво забавяне. И двата вида търсене са по първото име, защото, дори да прехвърлите от софтуера на компютъра .vcf визитна картичка на Outlook, в която името е въведено в две полета, данните се сливат в единственото поле на телефона; ако създавате нов запис директно от телефона, имате едно поле за въвеждане на име.
Когато сте избрали даден номер, може да се възползвате от стандартните възможности, които предлага всеки останал телефон - да пращате кратко съобщение, да преглеждате/редактирате записа, и т.н. Сега, благодарение на наличния Bluetooth, вече може да получавате контакти или да пращате такива от/към други телефони. Контактите може да синхронизирате и с компютър, въпреки че това не става чрез Outlook. Най-популярният начин е чрез програмата BlueSoleil.

Съобщения
Всяка SIM карта има отделна структура и съответно всички съобщения, било то входящи, изходящи или чернови, се подреждат различно. Получените съобщения може да се съхраняват и в паметта на самия телефон. Служебни съобщения за доставяне на пратените съобщения, както и SMS брояч, са сред характеристиките на телефона. Ако се случи така, че докато пишете съобщения някой ви звънне, след приключване на разговора отново излиза екранът, на който сте били за последен път. Ако натиснете червената слушалка, излизате от екрана за въвеждане на sms, но при повторно избиране на нов sms на екрана излиза последно въведената информация. Интересен факт е, че ако изберете SIM 2 SMS профил там, екранът ще бъде "чист" - тоест всеки профил си помни последно въведените и несъхранени/неизчистени данни.

Преди да пратите SMS, трябва да изберете дали да бъде пратено съобщението, без да се запише в телефона, или да бъде записано задължително, да го съхраните като чернова или да се откажете от написаното до момента. Може също така да добавите още адресати, ако пращате масовo съобщение с еднотипен текст. Още една интересна опция е пращане на съобщение по група - функция, която не съм виждал досега в друг модел на обикновен GSM телефон. И най-накрая, на всеки получен SMS може да отговаряте както от същата карта (SIM1), така и от втората карта (SIM2). За да бъде оптимално удобно четенето на SMS, може да се възползвате от богатите възможности за настройване на шрифта, фона, цвета и др.

MMS съобщенията са в отделен профил, но като структура плътно следват тази на SMS профила. Има всички необходими настройки, които може да ви потрябват при пращане на MMS съобщение. Може да добавяте снимки, аудио и видеофайлове. E-mail клиентът поддържа POP3 и IMAP4 протоколи. Потребителите могат да избират интервала, през който телефонът да се свързва с имейл сървъра, лимита на данните от всеки имейл в inbox, автоматично добавяне на предварително въведен подпис и снимка. Когато създавате имейл, можете да приложите до три файла, а преди да пратите имейла, трябва да изберете дали да се запише в телефона, или само да се прати, да го съхраните като чернова или да се откажете от написаното до момента. Ако натиснете червената слушалка, съобщението няма да бъде записано в папката за черновите, но ще ви "чака" така, както сте го оставили, при следващото иницииране на нов мейл. Хубаво е, че може да свалите всякакъв тип файлове на телефона от пощата ви, дори и непознати, и да ги съхраните, да речем, на мемори картата и после да ги качите на компютъра. За съжаление вградената поща не поддържа полетата енкрипшън, без които няма да може да си настроите пощи като Gmail, които изискват задължително енкрипшън. Може да пробвате все пак и с алтернативни пощи, писани за Java, тъй като телефонът поддържа JAVA приложения.

Privileg X7 има общо 8 варианта за въвеждане на текст: Multitap ABC, Multitap abc, Numeric, Multitap BG, Multitap bg, Smart ABC, Smart abc, както и insert symbol. При писане на съобщение и за бърза смяна на типа въвеждане можете да използвате бутона "#", докато "*" извиква специалните символи. Логът за телефонните разговори също е разделен на две - SIM 1 и SIM 2, като всеки един е с отделна структура - за пропуснати, избрани и получени обаждания. Ако избирате един и същи номер в историята, ще виждате само един запис, като го отворите, ще се появи и броят на набиранията/обажданията. Друга информация включва датата, часа и номера. Оттук можете да изберете да се обадите или от SIM 1, или SIM 2, като по същия начин можете да пратите и съобщение. Не на последно място е и възможността да съхраните номера в адресната книга (ако го нямате, разбира се), като преди това го редактирате, ако се налага.

Мултимедия, игри и приложения

В секцията мултимедия има следните приложения: камера, image viewer, video recorder, video player, photo editor, audio player, sound recorder и Java.

Аудиоплеър
Аудиоплеърът е вече стандартно приложение за почти всеки телефон. В Privileg X7 той не прави изключение, като предлага и настройки на еквaлайзера. В плеъра се генерира листа от песни, които трябва да са съхранени на картата и задължително в папка My Music, като всички песни трябва да се намират в централната директория (без подпапки). По желание може да се изключи опцията за автоматично генериране на аудиолиста.

В пакета на телефона има преходен кабел, който завършва с 2,5 mm мъжки жак. Той пък се поставя в 3,5 mm женски жак и така може да свържете телефона с аудиоуредба в кола или в дома/офиса ви и да слушате музиката, съхранена на мемори картата на телефона. Предлаганите слушалки в пакета са снабдени с микрофон, за да може да ги ползвате за хендсфри - всъщност това е и основното им предназначение. Благодарение на вградения Bluetooth, който поддържа A2DP профил, всеки от вас може да слуша музика чрез стереослушалки, които вече са широко разпространени на нашия пазар, като и цените им са доста по-достъпни. От плеъра също така може директно да добавяте и музикално парче към листата с мелодии за рингтонове.

Видеоплеър
Видеоплеърът поддържа клипове в 3gp и MPEG4 формат и предлага гледане на клиповете както в нормален режим, така и в хоризонтален режим. Допълнителна екстра е настройката за забавяне/забързване на клипа. За разлика от X6 в X7 резолюцията е по-ниска заради по-малкия екран. Все пак за тези, които са решени да си качват клипове, е препоръчително да гледат клипчетата в панорамен режим (стартира се с натискането на бутон "*").

3 MP камера без автофокус
Privileg X7 разполага с 3-мегапикселова камера без автофокус и без светкавица. Снимките могат да бъдат с максимална резолюция от 2048 х 1536 пиксела. Има всички основни настройки, касаещи експозицията, цветната температура, компенсацията; 5 резолюции и три нива на качеството. Налични са също така готови рамки, ефектни филтри и др. От stand-by режим на камерата може да се регулира единствено компенсацията на експозицията от -4 до +4 през цяла стъпка (-3, -2, -1 и т.н.) посредством навигационния бутон. Заснемането става, както чрез хардуерния бутон от дясната страна на телефона, така и чрез ОК бутона. Качеството на снимките е доста подобрено спрямо камерата на Privileg X6. Privileg X7 може да заснема и видеоклипове в 3GP или MPEG-4 формат със задоволително качество.

Приложенията Image viewer, Photo Artist и File Manager не са претърпели никакви изменения от Privileg X6. Преглеждането на снимки чрез Image Viewer става без възможност за увеличаване на снимката. Ако предпочитате да преглеждате серия от изображения, препоръчвам ползването на опцията за слайдшоу. Photo Artist е програма за редактиране на снимки с богати възможности за настройки. Предвид големината на екрана обаче надали си заслужава труда и заниманието да се редактират снимки директно от телефона.

Вграденият браузер поддържа WAP 2.0, но трудно се справя с богатите на съдържание стандартни страници. Бързо и удобно става разглеждането на страници, оптимизирани за WAP, за каквито именно е създаден този вграден браузер. Благодарение на JAVA поддръжката може да си инсталирате Opera Mini и чрез нея да се възползвате от значително по-удобния и доказан браузер.
Java, органайзер и сигурност на данните
Privileg X7 има вграден JAVA клиент, на който можете да инсталирате съвместими приложения. Много е важно да не слагате каквито и да е файлове на паметта на телефона, за да може да работят и по-тежки java приложения, които изискват повече памет. Успешно инсталирах и ползвах официални JAVA приложения като Skype, Opera Mini, две игри, както и JAVA карта на България. Имаше и игри, които не можах да стартирам, защото нямаше достатъчно памет в телефона. JAVA на X7 определено заема големи ресурси на телефона, в резултат на което понякога приложенията се забавят или насичат, но като цяло функционалните апликации работят без проблем, което е най-важното. Не съм пробвал JAVA имейл клиент, но предполагам и той ще работи добре на телефона. Privileg X7 има редица стандартни приложения. В органайзера са поставени Bluetooth, календар, to-do листа, аларми, световно време, калкулатор, конвертор на единици, валутен конвертор и менструален календар. Една единствена игра Fruit се намира в сектора Fun&Games. Всеки, който обича по-интересни игри, може да се възползва от многото безплатни JAVA игри, които се разпространяват в Интернет. Приложението shortcuts е предвидено за въвеждане на бързи връзки с най-използваните програми и приложения. Препоръчвам ви да назначите някой от четирите посоки на навигационния бутон да стартира именно това приложение, за да може оттам да имате бърз достъп до всичко най-важно в телефона. Освен стандартните приложения има още три, които заслужават специално внимание, тъй като служат за защита на данните и за откриване на изгубен/откраднат телефон и автоматично включване/изключване на телефона. С последното определяте в колко часа телефонът да се изключи или включи.

Защита на данните
В телефона има два вида firewall, които гарантират, че данните и спокойствието ви няма да бъдат нарушавани от нежелан достъп от трети лица или от досадни или нежелани обаждания. Privacy firewall служи за ограничаване достъпа до адресната книга, съобщенията и историята на обажданията с предварително зададена парола. Всяко едно от тези три полета може да бъде активирано/деактивирано без зависимост от останалите два сектора. Message firewall ограничава подлучването на нежелани съобщения при предварително въведен номер в черен списък. Има и друг вариант - ако искате да получавате съобщения само от определени хора, то тогава трябва да въведете данните в т.нар. бял списък. Това ще гарантира, че когато е активиран, с вас ще могат да се свързват само посочените номера. Абсолютно на същия принцип е направена и защитата от обаждания. Разликата тук е, че в black и white списъка може да има максимум по 40 предварително въведени контакти - това става или чрез вписване на нов запис, или чрез избиране от адресната книга. Следващото важно приложение, касаещо сигурността на данните, се нарича message remote. То ви дава пълен контрол върху телефона чрез задаване на команди към телефона чрез SMS. Това е начин както да свалите цялата информация от телефона, така и да разберете в случай на кражба номера на новата карта, телефоните, въведени в нея, както и да зададете на телефона редица команди, които ще опишем по-долу.

Чрез въвеждането на специални кодове можете да получите достъп до следните възможности (подробно описание на това ще прочетете на страница 64 от упътването на български език):
- обратно пращане на записите в телефонния указател - възможно е пращането до общо 5 предварително въведени номера;
- обратно пращане на съобщенията;
- дистанционно изключване на телефона;
- дистанционно препращане на обажданията.
В случай на кражба на телефона горепосочените опции ви дават големи шансове да откриете крадеца, като номерът му веднага се получава при поставяне на друга карта и включване на телефона.

Coffer phonebook и coffer SMS
Coffer адресната книга и coffer съобщенията са "невидими" приложения - няма да ги намерите из менютата на телефона. Те се стартират чрез въвеждането на специален четирицифрен код, който можете да променяте по всяко време. Той отваря тайния бележник, където можете да съхранявате тайни номера и имена на хора, без да се опасявате, че някой може да ги види, като отвори стандартната адресна книга или лог на последните обаждания. Това, което е най-уникално в това приложение, е, че се въвеждат реално име и номер, както и фалшиво име и номер. Когато влезете в coffer адресната книга, ще виждате реалната информация, но в стандартната книга и лог на обажданията ще се виждат фалшивото име и номер. Така например, ако имате номера на важни хора, които не трябва да бъдат виждани, този начин на съхранение на данните е идеален за целта. По същия начин стои въпросът и с SMS. За повече информация можете да погледнете в ръководството - страница 62-63.

Обзор

Телефоните с марката Privileg определено съумяват да предложат изкушаващи функции и приложения, които не само че са в крак със съвременните изисквания, но и са поднесени в приятен и удобен дизайн на самите телефони. Privileg X7 е направил още една стъпка напред - има много удобен навигационен панел, съставен от стандартен D-pad, софтуерни бутони и две зелени слушалки - което най-много ми липсваше в LT-X5 и X6 моделите. Това, с което по-трудно свикнах, е малкият екран с по-малка резолюция и невъзможността да се синхронизират данните директно с Outlook или друга общоприета програма за управление на контактите. Въпреки това vcf стандартът позволява да получите накуп телефонните номера от друг телефон или PC, пратени по Bluetooth или записани на мемори картата.

Много важен момент е поддръжката на Java, която ви позволява да инсталирате съвместими приложения като Opera Mini, Skype или друг чат клиент, "както и по-леки" JAVA игри.

Privileg X7 отново се предлага на изключително атрактивна цена и в пакет с много богата окомплектовка. Оценявайки предимствата и недостатъците, приравнени към цената от около 319-349 лв. за телефона, мога да заключа, че това е DUAL SIM телефон без конкуренция в момента на българския пазар.

Автор на теста и снимките: Николай Стайков

Тестът е предоставен от ComputerNet

 • Къде ги тия "стерео говорители", щото на моя не ги виждам ???
  kOIOta
 • az go polzvam egednevno s blutu vryzka i niamam oplakvania. telefona si e super
  pacoibg
 • Ами понякога и картата прави такива номера, особено ако си с PRIMA ..... а освен това явно си паралия, или прекалено много нервен щом в яда си можеш да изхвърлиш гаранционен телефон ;) Интересното е, че за пръв път чувам/разбирам за такъв проблем с този модел. Както и да е ..... дано при следващият избор да е удароустойчив телефона ;)
  dakiss
 • Да,гаранцията е 1 година,объркал съм се нещо, от Компютър 2000. Не разбрах какво да чета в упътването и кое е незнание?! Да се обадиш/да ти се обадят и да не се чувате според мен не се нуждае от четене? А го хвърлих вярно през прозореца, трябваше да проведа серия от важни разговори и станах зарезил с тези 'мълчащи' обаждания! Представяте ли си? Хората отстреща какво ли са си помислили - този е някакъв клипаджия и какви ги върши само,срам!
  ButcherBoy
 • "Иначе има 2 години гаранция...за какво ми е?" Не знам кой ти я е дал тази гаранция, но собственика на марката дава 1 година, а тези неща дето си ги изписал доста ме разсмяха /не злорадствам, а се чудя на незнанието на някой хора при положение, че имаш упътване на два езика ... ми пич - чети бе ;) /. С това пък за изхвърлянето през прозореца /на стока с гаранция, защото няма как да му е минала гаранцията/ направо изби рибата. :)
  dakiss
 • Пичове, тази китайска пръчка изкара точно 2 месеца! Ужасно е просто! Почнаха невероятни неща-като се обадя на някой и чак след 5-10 секунди почват да ме чуват. Това пак добре, ама всяко 3то обаждане-въобще не ме чуват!!! Сменявах карти,местата им-нищо не помага! Отделно малкия наглед бъг-затваряш капака,но телефона уж заключен (има си катинарче на екрана),ама не...колко смс-а изпратих веднъж не е истина! :) Иначе има 2 години гаранция...за какво ми е? Уж бях се примирил с безумните менюта и логика,ама сега с тези проблеми ми дойде в повече и го засилих от прозореца. Това е.
  ButcherBoy
 • отказах се от телефона ще почакам нещо сензорно с две сим карти от Samsung модела да видя как се държи.
  apolon25
 • Някой ползвал ли го е с безжично хендсфри, поносима ли е връзката ?
  ilia_i
 • Пълен смях ! 3мп камера = 0.3 и още куп недостатъци . не го препоръчвам на никой
  dako_bm
 • Вие сам си решавате. Все пак за толкова пари .... при положение, че нов е 333 лева май си струва да рискувате. Поне да си има документите, за да ползвате гаранцията, ако се случи нещо.
  dakiss
 • снощи го разгледах телефона,дисплея му е добър голям цветен , но менюто му е много сложно направено иначе има много екстри, незнам дали ще ме искара много време , защото ми казаха че тези телефон не държат много, някой има ли го телефона поне от 1 година от по старите модели разбира се.
  apolon25
 • последно да ви питам заслужава ли си телефона предлагат ми го за 200 лева ,дали добре работи с две сим карти или да си взема някой модел на Samsung?
  apolon25
 • Ами ето прочети тук: http://www.computer2000.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=1 за да не пишеш пак такива неща. :) За големината си изнанадва с възможностите си и екстрите. Освен това не е показан с БГ менюто си и може да разбереш повече отколкото ако беше с него ;) Ама както казваш .... въпрос на вкус ;) Поне покажи кой друг телефон има всичко това и е на тази цена. Единствено тогава ще считам за нужно да ти отговарям и няма да е като надприказване без конкретни познания. Поне да има причина да си говорим искам да кажа, а не да се заяждаме.
  dakiss
 • Въпрос на вкус. На мен изобщо не ми допада телефона ми да е на български език (нито Windows-a), а инструкциите на български пък въобще не са ми нужни. Настройките мога да си ги направя за 5 минути :) С две думи плюсовете за един не са никакви плюсове за друг, а и част от тези плюсове ги имат телефони от по 50 лв :) Обсъждахме екстрите на телефон за 320 лв (камера, възможност за пускане на видео, музика, интернет и т.н), а не екстрите на телефони 50-100 лв (обхват, издръжливост на батерия, българско меню и книжки) :)
  ShinG0
 • Не съм писал, че ти им правиш рекламата, а че така направена реклама не е реклама, а тези снимки дето си дал линк до тях, са били хубави, ама преди години. Сега всеки търси по-високо качество. Странно ми беше само, че пускаш нещо с по-лошо качество, като нещо по-качествено от това което аз съм пуснал, ама .... всеки си има вкус и критерии ;) Казах ти да ги преоразмериш само за сравнение. Иначе си има доста начини да се покаже снимката на цял екран, а не да излиза на 2 или 4, но повечето пиксели дават и повече качество - това всеки го знае и не си струва да те убеждавам. Едно е да се види на цял екран 2МП снимка, а друго 3МП. Светлина, подбор на направените снимки и други фактори са също от значение при правене на съпер качествени снимки. В това изкуство не е важото само с какъв фотоапарат си ;) Все пак за телефон не е критерия идеална камера, а добър обхват и лесно боравене. Като добавим и това, че PriVileg са правени за България и си имат фабрични настройки за нашите оператори, българско меню, упътване на български ..... май плюсовете се увеличават и то не само за тези които знаят само български език. Колко други телефони имат този + и не са нагаждани от знайни и незнайни специалисти?
  dakiss
 • Целта ми не е да направя реклама на някой продукт, защото аз не получавам хонорар нито от Нокиа нито от Моторола. Както съм сигурен, че и руснаците от mobile-review също не правят реклама на никои продукт, защото имат ревюта на почти всеки излезнал досега телефон - ако всяка марка телефон им плащаше хонорари за тези ревюта, че те щяха да спрат да ги правят още на първата година и да се пенсионират на Хавайте :D Гледам постоянно повтаряш оразмеряване. Ако се оразмери снимката от 3 Mpx до 2 Mpx то тогава какъв е смисъла от тези 3 Mpx? С което естествено доказахме, че 3 Mpx камера на Privileg е с качеството на някои 2 Mpx камери, както и има и такива телефони с 2 Mpx, чийто снимки са по-добри от на Privilega :) Няма да слагаме 3 Mpx N73 в сравенението повече, защото вече битката е неравна (нали 3 Mpx Privileg се оразмерява до 2 Mpx и става горе-долу за гледане :) ). Съгласен съм с последното изречение. Аз лично имам и цифров апарат (IXUS 70) и си снимам с него. ПП: Ако не ви пука за камери и др екстри, а само искате да имате горе-долу лъскав телефон с 2 Sim карти - този Privileg е идеалния избор за вас :)
  ShinG0
 • Интересно какво им е хубавото :) То снимката си седи доста по-зърнеста и с отенъци на зелено и не знам си какво още. Мноо кофти реклама направи на Nokia N81 с нейната 2 Mpx камера :) Ами те на Motorolata са в пъти по-добри от тези на Nokia-та ..... а тези снимки уж искат да покажат качество и са от ревю ... направо не знам. :) А да коментираме ревю в Интернет на даден продукт е доста смешна история .... реклама бе ;) Ако не ми вярваш на мен може и сам да се убедиш. Намали снимките дето съм публикувал до размера на 2МП, да се събере на екрана на монитора или колкото са твоите и тогава пак ги сравни как ще са. То и така свръхголеми са си по-добри от тези дето си ги публикувал :D Накрая да поясня, че не съм се престаравал да правя качествени снимки и да избирам какво да пусна, но и така си личи, че като за телефон са си доста добри. Който иска по-добри си купува апарат с над 8МП ;)
  dakiss
 • Добре дайте идея за телефон с две сим карти който си заслужава?
  apolon25
 • Брат има снимки на телефони с 2 Mpx камери, които са по-добри от твоите с 3 Mpx-овата на този Privileg. Ето ти примери: Снимки с моята Моторола Z6 с 2 Mpx камера --> http://store2.data.bg/shingo/z6/ Снимки с Nokia N81 с 2 Mpx камера: http://www.mobile-review.com/review/image/nokia/n81/photo/photo7.jpg http://www.mobile-review.com/review/image/nokia/n81/photo/photo8.jpg Ето ти качествени снимки с 3 Mpx камера на Nokia N73 --> http://mobile-review.com/review/nokia-n73-cam.shtml То е разбираемо след като си се набутал с този телефон да си го харесваш и да си го хвалиш, но погледни реалността - камерата му не струва :)
  ShinG0
 • Има ли Българско меню телефона?
  apolon25