Sony Ericsson W980i

Sony Ericsson W980i
Музикалните телефони на Sony Ericsson се радват на популярност сред феновете на мултимедията още от премиерата на марката Walkman на мобилния пазар през 2005 г. В началото на тази година музикалният бранд показа, че е готов да покори нови територии и да привлече още потребители с представянето на първите два телефона, в които е реализирана концепцията Walkman on Top. Става дума за сгъваемите W980 и W350, които разполагат с външни дисплеи и пълен набор от бутони, позволяващи ефективното дублиране на интерфейса на плеъра Walkman върху предния панел. Това е удобно, тъй като помага за разделянето на музикалните от телефонните функции и спестява отварянето на телефона за пускане или спиране на възпроизвеждането, смяна на песента или разглеждане на музикалната колекция.

Видео галерия

Апарат и управление

W980 следва актуалните дизайнерски тенденции и е в състояние да установи истински емоционална връзка с потребителя. Освен формата, значение за това имат и използваните материали - предният панел е огледален, а под него е скрит LCD дисплей, който става видим, когато се наложи. Пак отпред, очертани с няколко кръга, се намират и сензорни бутони, които също могат да "изплуват", когато потрябват. Задният панел и страничните повърхности на телефона са покрити с приятна на допир гумирана материя, която улеснява захващането му. Отзад се намира прозорчето на 3.2МР камера заедно със сензор за определяне на правилните настройки при снимане. Лявата страна е запазена за Fast порта за включване на слушалки, връзка с компютър или зареждане. Въпреки музикалната си насоченост телефонът няма 3,5 мм аудиожак, но както и при другите Walkman телефони на SE, такъв може да се ползва чрез допълнителен преходник. Екземплярът, който тествахме, беше без слушалки, но получихме уверение, че в търговския комплект се предлагат висококачествени. От дясната страна са поместени двойният бутон за управление на звука, бутон за смяна на информацията, показвана върху предния дисплей (Walkman, радио или данни за мрежата и статуса на телефона). До тях се намира и хардуерен превключвател за заключване на бутоните - екстра, характерна повече за самостоятелните аудиоплеъри, отколкото за мобилните телефони. Върху двете странични повърхности се намират и два стереоговорителя. В отворено положение се забелязват черното лаково покритие на корпуса, дизайнът на клавиатурата, подчинен на кръглите форми, и втората камера за видеоразговори, поставена почти в средата над основния дисплей. Както и при другите Walkman телефони, за стартиране на музикалния плеър е осигурен отделен бутон. Прави впечатление и появата на специални бутони за начало и край на разговора, което е новост за телефоните на Sony Ericsson. Батерията, осигуряваща енергия за работа, е литиево-полимерна с капацитет от 930 mAh (BST-38). Слот за допълнителна памет няма, като вместо това на разположение е вградена памет в размер от 8GB - достатъчна, за да съхрани десетки часове музикални и видеофайлове.

Камера

В телефона е вградена 3.2МР камера, но тя ще разочарова всички фенове на фотографията, тъй като няма нито светкавица, нито автофокус. Интерфейсът й също не е на нивото на предложенията от серията Cyber-shot. Друг досаден момент е разположението й - тя се намира точно до мястото, в което се събират двете части на телефона и често пъти неволно можете да поставите пръст върху нея. Достъпни са обаче различни ефекти, с които можете да промените снимките, а след това да ги изпратите чрез MMS или да ги публикувате директно в своя блог - направо от телефона. Няма проблем да използвате камерата, докато слушате музика например - в този случай звукът плавно ще спре и след като свършите с камерата, ще продължи от същото място. В менюто за забавления можете да откриете още диктофон и познатите приложения PhotoDJ и VideoDJ. Вграденият уеббраузер е NetFront на Access, а това означава, че се справя отлично с показването на Интернет страници. Работи еднакво добре както в портретен, така и в хоризонтален режим, а преминаването между двата е плавно благодарение на акселерометъра. Добавен е и виртуален курсор, с който навигацията в заредената страница е далеч по-удобна. Браузерът предлага и полезен четец за RSS, с който можете да следите новата информация от любимите си сайтове. Разбира се, винаги можете да инсталирате и Opera Mini, ако сте свикнали с неговите възможности.

Мултимедия, игри и приложения

Освен с външност, W980 впечатлява и с възможности - сред тях са много от актуалните мобилни технологии. Тук са възможност за работа в HSDPA 3.6Mbps мрежи, четирибандова GSM/EDGE поддръжка, стерео Bluetooth, 3D Java игри, допълнителна камера за видеоразговори и FM радио с RDS. Допълнителна екстра е интегрираният FM трансмитер. Тя е доста полезна, тъй като позволява слушането на музика, запазена в телефона през всеки, намиращ се в близост, радиоприемник. Ако приемащото радио поддържа RDS, ще покаже името на песента и на изпълнителя, които също се излъчват от телефона. Устройството поддържа и Microsoft Exchange, с което може лесно да получите push e-mail функционалност и безжична синхронизация на контакти и записи от календара. Една възможност, която може би е малко не на място в музикален телефон, но е изключително полезна. Основният дисплей е с диагонал 2.2" и QVGA резолюция, като яркостта му се управлява от сензор за околна осветеност, а външният е с размери 176 x 176 пиксела. И двата изобразяват до 262К цвята.

Добавеният Walkman 3.0 плеър поддържа възпроизвеждането на MP3, AAC, WAV, WMA и защитени WMA файлове (предлагани от различни онлайн музикални магазини) и както споменахме, може да се управлява пълноценно и без да се отваря телефонът - направо от външния дисплей и навигационния блок. Любимите си песни можете да копирате директно в телефона или, ако предпочитате, да ги синхронизирате с помощта на Windows Media Player. Подобно на някои от другите телефони на компанията, и тук може да се открие сензор за движение, който се грижи да промени положението на интерфейса в зависимост от позицията на устройството. Това е доста полезно при разглеждане на изображения или видео и дори работи в музикален режим при отворен капак. Сензорът осигурява данни и за още едно приложение - вграден крачкомер, наречен Walk Mate. С негова помощ можете да измерите ежедневното количество крачки, които сте направили и дали достигате предварително зададена цел. Добра новина е, че приложението може да се постави като фон на основния дисплей, така че, докато работи, винаги можете да хвърляте поглед към него. Като фон на основния екран може да бъде използван и световен часовник, показващ последователно времето в до три различни града. Сензорът за движение може да се използва и за управление на музикалния плеър - достатъчно е да натиснете Walkman бутона и да разклатите устройството, за да пуснете следващата песен или да разбъркате песните. Сред другите музикални екстри е Sense Me - функция, която позволява да подберете музика с такова темпо, което отговаря на настроението ви. Не е пропуснато и познатото приложение TrackID за разпознаване на непозната музика, което работи и с радиото. Принадлежността към семейството на Walkman телефоните предопределя и включването на специфичното мултимедийно меню - запазена марка за Sony Ericsson. То дава бърз достъп до всички изображения (с приятни ефекти при разглеждане), музика, видео, игри и RSS емисии и използва напълно възможностите на вградения акселерометър.

Въпреки че няма GPS приемник, W980 е снабден с мобилната версия на Google Maps, която определя положението с точност до неколкостотин метра, като използва информацията за близките мобилни клетки. Нужните карти и сателитни изображения се изтеглят от Интернет, като можете да ги разглеждате в подробни детайли. Приложението е в състояние да ви упъти до желан адрес от мястото, на което приблизително се намирате - чудесна функция, ако сте в непознат град. От другите приложения, които заслужават внимание, са калкулатор, конвертор на мерни единици, таймер, хронометър, приложение за достъп до прогнозата за времето и 3D световен часовник. Добавени са и няколко интересни игри, сред които мобилната версия на Lumines и The Need for Speed: Pro Street, която може да бъде управлявана чрез акселерометъра в телефона.

Обзор

Музикалните таланти на Sony Ericsson W980i могат лесно да го направят любим на всички фенове на мобилната музика, а необичайният външен вид дори може да го постави в категорията на фешън телефоните. На разположение е достатъчно памет за запазване на часове музика, а улесненият достъп до нея чрез външния дисплей и специалното меню помагат да разделите ефективно телефонните функции от тези за забавление. Ако държите обаче на фотографските възможности, W980i ще ви разочарова. Въпреки това телефонът е много добро предложение за моментите, в които искате да вземете с вас мултифункционално музикално устройство.

Плюсове
- голям обем вградена памет
- 3.2МР камера
- FM радио с RDS
- FM трансмитер
- HSDPA
- акселерометър
- сензор за околна осветеност
- външни сензорни бутони
- светлинни ефекти
- богат набор от приложения

Минуси
- липса на автофокус и светкавица за камерата
- няма стандартен 3,5 мм аудиожак
- задържа отпечатъци
- няма слот за още памет

За предоставения тестов телефон благодарим на Sony Ericsson.

В края на видеоревюто може да видите и портативните високоговорители Sony Ericsson MPS-70.

Видео галерия

Апарат и управление

W980 следва актуалните дизайнерски тенденции и е в състояние да установи истински емоционална връзка с потребителя. Освен формата, значение за това имат и използваните материали - предният панел е огледален, а под него е скрит LCD дисплей, който става видим, когато се наложи. Пак отпред, очертани с няколко кръга, се намират и сензорни бутони, които също могат да "изплуват", когато потрябват. Задният панел и страничните повърхности на телефона са покрити с приятна на допир гумирана материя, която улеснява захващането му. Отзад се намира прозорчето на 3.2МР камера заедно със сензор за определяне на правилните настройки при снимане. Лявата страна е запазена за Fast порта за включване на слушалки, връзка с компютър или зареждане. Въпреки музикалната си насоченост телефонът няма 3,5 мм аудиожак, но както и при другите Walkman телефони на SE, такъв може да се ползва чрез допълнителен преходник. Екземплярът, който тествахме, беше без слушалки, но получихме уверение, че в търговския комплект се предлагат висококачествени. От дясната страна са поместени двойният бутон за управление на звука, бутон за смяна на информацията, показвана върху предния дисплей (Walkman, радио или данни за мрежата и статуса на телефона). До тях се намира и хардуерен превключвател за заключване на бутоните - екстра, характерна повече за самостоятелните аудиоплеъри, отколкото за мобилните телефони. Върху двете странични повърхности се намират и два стереоговорителя. В отворено положение се забелязват черното лаково покритие на корпуса, дизайнът на клавиатурата, подчинен на кръглите форми, и втората камера за видеоразговори, поставена почти в средата над основния дисплей. Както и при другите Walkman телефони, за стартиране на музикалния плеър е осигурен отделен бутон. Прави впечатление и появата на специални бутони за начало и край на разговора, което е новост за телефоните на Sony Ericsson. Батерията, осигуряваща енергия за работа, е литиево-полимерна с капацитет от 930 mAh (BST-38). Слот за допълнителна памет няма, като вместо това на разположение е вградена памет в размер от 8GB - достатъчна, за да съхрани десетки часове музикални и видеофайлове.

Камера

В телефона е вградена 3.2МР камера, но тя ще разочарова всички фенове на фотографията, тъй като няма нито светкавица, нито автофокус. Интерфейсът й също не е на нивото на предложенията от серията Cyber-shot. Друг досаден момент е разположението й - тя се намира точно до мястото, в което се събират двете части на телефона и често пъти неволно можете да поставите пръст върху нея. Достъпни са обаче различни ефекти, с които можете да промените снимките, а след това да ги изпратите чрез MMS или да ги публикувате директно в своя блог - направо от телефона. Няма проблем да използвате камерата, докато слушате музика например - в този случай звукът плавно ще спре и след като свършите с камерата, ще продължи от същото място. В менюто за забавления можете да откриете още диктофон и познатите приложения PhotoDJ и VideoDJ. Вграденият уеббраузер е NetFront на Access, а това означава, че се справя отлично с показването на Интернет страници. Работи еднакво добре както в портретен, така и в хоризонтален режим, а преминаването между двата е плавно благодарение на акселерометъра. Добавен е и виртуален курсор, с който навигацията в заредената страница е далеч по-удобна. Браузерът предлага и полезен четец за RSS, с който можете да следите новата информация от любимите си сайтове. Разбира се, винаги можете да инсталирате и Opera Mini, ако сте свикнали с неговите възможности.

Мултимедия, игри и приложения

Освен с външност, W980 впечатлява и с възможности - сред тях са много от актуалните мобилни технологии. Тук са възможност за работа в HSDPA 3.6Mbps мрежи, четирибандова GSM/EDGE поддръжка, стерео Bluetooth, 3D Java игри, допълнителна камера за видеоразговори и FM радио с RDS. Допълнителна екстра е интегрираният FM трансмитер. Тя е доста полезна, тъй като позволява слушането на музика, запазена в телефона през всеки, намиращ се в близост, радиоприемник. Ако приемащото радио поддържа RDS, ще покаже името на песента и на изпълнителя, които също се излъчват от телефона. Устройството поддържа и Microsoft Exchange, с което може лесно да получите push e-mail функционалност и безжична синхронизация на контакти и записи от календара. Една възможност, която може би е малко не на място в музикален телефон, но е изключително полезна. Основният дисплей е с диагонал 2.2" и QVGA резолюция, като яркостта му се управлява от сензор за околна осветеност, а външният е с размери 176 x 176 пиксела. И двата изобразяват до 262К цвята.

Добавеният Walkman 3.0 плеър поддържа възпроизвеждането на MP3, AAC, WAV, WMA и защитени WMA файлове (предлагани от различни онлайн музикални магазини) и както споменахме, може да се управлява пълноценно и без да се отваря телефонът - направо от външния дисплей и навигационния блок. Любимите си песни можете да копирате директно в телефона или, ако предпочитате, да ги синхронизирате с помощта на Windows Media Player. Подобно на някои от другите телефони на компанията, и тук може да се открие сензор за движение, който се грижи да промени положението на интерфейса в зависимост от позицията на устройството. Това е доста полезно при разглеждане на изображения или видео и дори работи в музикален режим при отворен капак. Сензорът осигурява данни и за още едно приложение - вграден крачкомер, наречен Walk Mate. С негова помощ можете да измерите ежедневното количество крачки, които сте направили и дали достигате предварително зададена цел. Добра новина е, че приложението може да се постави като фон на основния дисплей, така че, докато работи, винаги можете да хвърляте поглед към него. Като фон на основния екран може да бъде използван и световен часовник, показващ последователно времето в до три различни града. Сензорът за движение може да се използва и за управление на музикалния плеър - достатъчно е да натиснете Walkman бутона и да разклатите устройството, за да пуснете следващата песен или да разбъркате песните. Сред другите музикални екстри е Sense Me - функция, която позволява да подберете музика с такова темпо, което отговаря на настроението ви. Не е пропуснато и познатото приложение TrackID за разпознаване на непозната музика, което работи и с радиото. Принадлежността към семейството на Walkman телефоните предопределя и включването на специфичното мултимедийно меню - запазена марка за Sony Ericsson. То дава бърз достъп до всички изображения (с приятни ефекти при разглеждане), музика, видео, игри и RSS емисии и използва напълно възможностите на вградения акселерометър.

Въпреки че няма GPS приемник, W980 е снабден с мобилната версия на Google Maps, която определя положението с точност до неколкостотин метра, като използва информацията за близките мобилни клетки. Нужните карти и сателитни изображения се изтеглят от Интернет, като можете да ги разглеждате в подробни детайли. Приложението е в състояние да ви упъти до желан адрес от мястото, на което приблизително се намирате - чудесна функция, ако сте в непознат град. От другите приложения, които заслужават внимание, са калкулатор, конвертор на мерни единици, таймер, хронометър, приложение за достъп до прогнозата за времето и 3D световен часовник. Добавени са и няколко интересни игри, сред които мобилната версия на Lumines и The Need for Speed: Pro Street, която може да бъде управлявана чрез акселерометъра в телефона.

Обзор

Музикалните таланти на Sony Ericsson W980i могат лесно да го направят любим на всички фенове на мобилната музика, а необичайният външен вид дори може да го постави в категорията на фешън телефоните. На разположение е достатъчно памет за запазване на часове музика, а улесненият достъп до нея чрез външния дисплей и специалното меню помагат да разделите ефективно телефонните функции от тези за забавление. Ако държите обаче на фотографските възможности, W980i ще ви разочарова. Въпреки това телефонът е много добро предложение за моментите, в които искате да вземете с вас мултифункционално музикално устройство.

Плюсове
- голям обем вградена памет
- 3.2МР камера
- FM радио с RDS
- FM трансмитер
- HSDPA
- акселерометър
- сензор за околна осветеност
- външни сензорни бутони
- светлинни ефекти
- богат набор от приложения

Минуси
- липса на автофокус и светкавица за камерата
- няма стандартен 3,5 мм аудиожак
- задържа отпечатъци
- няма слот за още памет

За предоставения тестов телефон благодарим на Sony Ericsson.

В края на видеоревюто може да видите и портативните високоговорители Sony Ericsson MPS-70.