T-Mobile G1

T-Mobile G1
Ето че и първият телефон, базиран на дългоочакваната операционна система на Google - Android, стигна до България. T-Mobile G1 се продава в нашия онлайн магазин от около една седмица, а сега успяхме да разгледаме по-подробно любопитния телефон. Както е известно, макар да е проектиран от Google, T-Mobile G1 е произведен от тайванската компания HTC и е предназначен за продажба единствено в мрежите на T-Mobile по света, като за момента официално може да се намери само в Щатите и Англия. Устройството, което е с претенции да бъде първият сериозен конкурент на iPhone, не впечатлява с външен вид, а нуждата от допълнително "полиране" както на хардуера, така и на софтуера всъщност ни кара да чакаме втория телефон с доста по-голям интерес. В досегашната си история Google доказа, че се учи бързо, така че следващото устройство, базирано на платформата, сигурно ще е доста интересно. Натоварен с толкова много надежди и очакване, T-Mobile G1 не успява да оправдае всички, но пък се старае сериозно.

Апарат и управление

С характерен външен вид, T-Mobile G1 е със слайд форма, която скрива пълноразмерна QWERTY клавиатура. Тя обаче не е единственият начин за управление на телефона и за въвеждане на информация, тъй като устройството разполага и със сензорен дисплей с диагонал 3.2" и резолюция 320 х 480 пиксела, чиято ориентация се управлява от сензор за движение. Добавен е и trackball, подобен на използвания в BlackBerry, улесняващ навигацията в уебстраниците. Освен него върху предния панел присъстват още 5 бутона. Корпусът на G1 е с размери 117,7 х 55,7 х 17,1 мм и тегло 158 грама, което не е особено компактно, но пък покритието е гумирано и позволява по-добро захващане. Клавиатурата е с удобно разположени за използване бутони, като единственото неудобство създава повдигнатата дясна част на корпуса. За жалост няма стандартен 3,5 мм аудиожак, а за слушане на музика трябва да се използва miniUSB портът - или чрез включените в комплекта слушалки с handsfree, или чрез външни с допълнителен адаптер към 3,5 мм. miniUSB служи и за зареждане, и за връзка с компютър.
Сензорният интерфейс поддържа различни жестове като например плъзване, но дисплеят не е с мултисензорни възможности като този на iPhone. Това обаче едва ли ще направи впечатление на хората, сблъскващи се със сензорен дисплей за пръв път. Недостатък е липсата на виртуална клавиатура - когато трябва да въведете текст, налага се да отворите клавиатурата. Според Google това ще се промени в началото на следващата година, когато ще бъде пусната и виртуална клавиатура, освен ако преди това не се намеси някой изобретателен програмист.
G1 работи с двубандови 3G и четирибандови GSM мрежи, но разбира се, има и Wi-Fi възможности. Батерията е с капацитет 1150mAh и издържа до около 6 часа разговори и до 320 часа в режим на готовност. Телефонът идва в комплект с 1GB карта, която се използва като място за съхраняване по подразбиране на изображения, музика и други файлове. При включване на G1 към компютър нейното съдържание става достъпно веднага, без да е необходимо инсталиране на допълнителен софтуер. Разбира се, няма проблем да се ползва и по-голяма карта, още повече че флаш носителите станаха достатъчно евтини.

Камера

В телефона е вградена 3,2-мегапикселова (2048 x 1536) камера с автофокус, но без светкавица. Голям минус е, че не може да снима видео и няма опция за контрол на качеството на снимката - последното не е особен проблем, тъй като снимките винаги са с най-високо качество. Програмата също така има екстра да запаметява локацията на снимката (геотаг), като използва информация от интегрирания GPS приемник.

Мултимедия, игри и приложения

За използването на различните услуги, интегрирани в G1, е нужен акаунт в Gmail. Той е необходим и за достъп до една особено важна екстра - онлайн услугата за изтегляне на софтуер, наречена Android Market. Чрез нея можете да инсталирате различни програми, изработени специално за Android от външни автори и компании. Операционната система е все още млада и за нея няма достатъчно програми, но тенденцията е техният брой да се увеличи многократно в много скоро време. Засега всички приложения са безплатни, но в бъдеще ще има и платени, като за разлика от Apple и AppStore, Google няма да задържа никаква част от приходите от тях. Интернет браузерът (базиран на WebKit, като тези в iPhone и смартфоните на Nokia) е чудесен и достатъчно функционален, но в отличие от изпълнението на Nokia не поддържа Flash. Очакваме и това да стане по някое време.

Обзор

Телефонът е много добро изпълнение на HTC, но си личи, че е първият телефон с Android - платформата все още има бъгове и недостатъци за изчистване. Те обаче постепенно се оправят, дори вече излязоха няколко ъпдейта за устройството. Ако сте потребител на услугите на Google, бързо ще свикнете с телефона, тъй като те са интегрирани в него. Голям недостатък е, че T-Mobile G1 може да се синхронизира само с Google Contacts и Google Calendar, което ви задължава да се регистрирате и да го ползвате за в бъдеще, ако искате да си служите с Android. Липсата на виртуална клавиатура също е минус, както и отсъствието на 3,5 мм аудиожак.