10 съвета как да спечелите в категорията Good night от конкурса Huawei Next Image Awards

10 съвета как да спечелите в категорията Good night от конкурса Huawei Next Image Awards

Снимането при намалена осветеност винаги е било трудна задача, чието качествено изпълнение често изисква дългогодишен фотографски опит и използване на професионална техника. Слабото и нетипично осветление обаче предоставя огромно поле за креативност във фотографията, стига да разполагате с подходящото устройство. Вече е възможно да правите красиви и ясни нощни снимки единствено с помощта на смартфон, а това бе доказано на специално организирания от Huawei практически уъркшоп, воден от Вера Гоцева – Lomovera, в една от най-красивите български пещери "Съева дупка".

В разгара на организирания от Huawei глобален конкурс за мобилна фотография Next Image Awards, в който можете да участвате до 20 август, Вера Гоцева разказа и демонстрира ценни съвети, които силно увеличават шансовете за победа в неговите категории Good Night, Nature и Faces. На първо място тя наблегна на идеята, че нощната фотография е бавен процес, силно свързан с вашия вътрешен свят и усещане за външния. Ето и нейните основни практически идеи и насоки, на които да стъпите и да започнете да експериментирате:

1. Обектът ви трябва да е неподвижен. Снимането на ниска светлина изисква известна неподвижност, освен ако целта ви не е да направите размазани снимки, в които дефектът е ефект.
2. Снимайте без светкавица срещу светлинен източник. Ако разположите обекта си пред някаква светлина, ще имате много ефектни силуети. Снимането може да бъде в цветен или монохромен режим, а ако искате да подсилите ефекта на контрастния силует, изберете черно-бялото.
3. Снимайте със светкавица. Ако изберете да снимате със светкавица, отново срещу светлинен източник, ще получите креативни снимки в градски стил. Пробвайте това в градски условия.  Също пробвайте да вдигнете светкавицата над обекта.
4. Не снимайте само в автоматичен режим. Опитайте да работите ръчно и снимайте в дълга експозиция. С малко повече практика снимките ви няма да са много по-различни от тези на всеки DSLR.  Дългата експозиция ви позволява да улавяте движения ефектно.
5. Снимайте неподвижен обект и рисувайте около него светлина. Тук вече ви е нужен режим и той е light-painting, който е наличен в телефоните на Huawei. Нека обектът ви е неподвижен, а някой ви асистира с малко фенерче като го движи около обекта.
6. Не се страхувайте да бъдете креативни. В снимането на слаба светлина имаме няколко редовни сюжета, от които е добре понякога да бягате, търсейки собствения си глас. Слабата светлина е ваш помощник в  експериментите. Не забравяйте, че не само острата снимка е красива, но и тази, в която няма нищо фокусирано, но всичко ви издава.
7. Не зуумвайте. Никога, освен ако не търсите конкретен детайл. Снимането при слаба светлина е свръхчувствително към приближението. 5-кратният хибриден зуум на P20 Pro и трикратният на P20 са чудесни на дневна светлина и могат да допринесат за много интересни снимки и при недостатъчна светлина, но в трудни условия, ако искате да се приближите и това е възможно, по-добре го направете.
8. Снимайте и в монохромен режим. Черно-бялата фотография и нощта са неразривно свързани.
9. Снимайте на максимално широка бленда, използвайки специалния режим за симулиране на различни бленди. Това ви дава централизиран обект и симфония от светлини или размазани детайли отзад във фона.
10. Снимайте градски отражения в нощни локви. При стабилен нощен режим експериментирайте, снимайки в локви нощните градски светлини.  Важното тук е да внимавате в композицията и да изберете кое е по-важно за вас – отражението или първоизточника, за да насочите фокуса натам.

Конкурсът Next Image Awards включва шест категории, в които можете да покажете своя талант - "Nature",  "Faces", "Good Night", "Hello, Life", "Check In" и "Story Board". Както обаче всичко в изкуството, между тях няма ясно дефинирана граница. И природата, и градските пейзажи придобиват различно очарование нощем, а портретите с игра на светлината могат да направят всяко лице значително по-интересно.

Желаещите да вземат участие в конкурса имат възможност да се регистрират до 20 август на този адрес.