12 прогнози за 2011 г. от CCS Insight

12 прогнози за 2011 г. от CCS Insight
Това време на годината обикновено е изпъстрено с обобщения на изминалите месеци и с прогнози за идващите, но по разбираеми причини вторите обикновено не са съвсем коректни. Все пак попаднахме на прогнозите на Бен Ууд от CCS Insight, които звучат съвсем логично и затова решихме да ги споделим и с читателите на Mobile Bulgaria.


1. Apple придобива TomTom. Целта на сделката е Apple да се сдобие с навигационните активи на Tele Atlas, за да намали зависимостта си от Google, а като следствие потребителите на устройствата на компанията ще получат достъп до по-разнообразни, зависими от местоположението, услуги и приложения.

2. До 2012 г. Nintendo ще пусне преносима игрова конзола с мобилни възможности. Nintendo вече ни намекна, че вижда бъдещето на персоналните игрови конзоли като свързани с мрежата, и Бен Ууд очаква компанията да сключи сделка с AT&T, подобна на тази, която има Amazon за 3G възможностите на Kindle. Така потребителите ще могат да играят независимо къде се намират и ще получат достъп до глобални класации с игрови постижения.

3. 3D ще стане важна област за мобилните устройства през тази година. Телефоните и таблетите от висок клас ще могат да записват и възпроизвеждат 3D съдържание, но тази екстра ще бъде нишова. Извън Япония ще се появят и първите 3D дисплеи, за които не трябват очила, но крайният резултат ще бъде по-скоро разочароващ.

4. През 2012 г. Apple ще представи iScreen - свързан с интернет телевизор, който ще комбинира още компютър, игрова конзола и разнообразни онлайн услуги. Другите продукти на компанията ще могат да се свързват с устройството и освен за управлението му, ще могат да служат и като игрови контролери.

5. Продажбите на таблети, различни от тези на Apple, няма да оправдаят очакванията. Такива устройства ще предложат всички големи производители на мобилни продукти, което ще доведе до пренасищане на пазара и до проблеми с наличностите. Евтините таблети с Android ще разочароват потребителите и ще повлияят негативно на потенциала на сектора.

6. Facebook ще купи Skype и ще пусне услуга за VoIP разговори в мобилните си приложения. Така Facebook ще се сдобие и с голяма група нови потребители. Първоначално разговорите ще са възможни само през Wi-Fi мрежи, но след това ще могат да стават и през мобилна връзка. Операторите ще са безсилни да спрат тази тенденция и приходите им от роуминг ще намалеят допълнително.

7. Ще се увеличат опасенията за пристрастяване към мобилните устройства, особено за потребителите на възраст под 25 г. Това ще има и своето социално отражение, като например нарушаване на способностите за нормална комуникация лице в лице. Негативните настроения ще са насочени към производителите на мобилни телефони и доставчиците на услуги.

8. Големият ръст на видеобазираните услуги, които ще стимулират потребителите да гледат кратки клипове, вместо да четат текст, ще има катастрофален ефект върху мобилните мрежи. Операторите ще вземат драстични мерки, като коригират тарифите за мобилен интернет, за да успокоят потребителите и да ги стимулират да ограничат потреблението на такива услуги. Ще разчитат и на абонаментни услуги, за които се плаща повече - например спорт.

9. Когато маркетират услугите си за данни, операторите ще се фокусират върху качеството на мрежите си и скоростта на трафик, вместо на обема данни, който предоставят. Ще пуснат тарифи, които осигуряват определени услуги при определен обем данни. Подобреното качество на услугите и по-високият капацитет на мрежите ще увеличат търсенето на услугите, а предоставяният обем данни ще продължи да бъде важен.

10. Операторите ще определят размера на субсидиите за продаваните от тях телефони в зависимост от ефективността в използването на мрежовите ресурси на съответната платформа. Така например BlackBerry ще има преднина пред iOS и Android. Прогнозите са, че догодина операторите ще започнат да диференцират тарифите си и субсидиите, за да стимулират потребителите да избират устройства, чиито операционни системи консумират по-малко мобилен интернет.

11. Chrome OS ще се превърне в проблем за Google, особено в светлината на скоростта, с която Android навлиза при таблетите. Това ще остави Chrome OS основно в сектора на нетбуците, а Google ще трябва да преосмисли стратегията си за услуги в облака.

12. "Двуядрен" ще е новото "гигахерцов". След като досега производителите на телефони масово използваха мегапиксели, гигабайти и мегахерци за маркетинга на продуктите си, през 2011 г. ще наблягат на броя на ядрата в мобилните процесори. Очаквайте дръзки рекламни послания за увеличена производителност, които в повечето случаи няма да се покриват с реалността.