3 прототипа на UMPC на CeBIT

3 прототипа на UMPC на CeBIT
За Samsung Q1 се заговори около Origami, това е и предложението на корейците в новата категория Ultra-Mobile PC. Устройството тежи 780 грама, има 7" чувствителен на допир LCD дисплей с резолюция 1024 x 600 пиксела, процесор Intel Celeron M на 900MHz, 40GB твърд диск, 512MB RAM, 802.11b/g, Bluetooth 2.0, слот за SD карти, опционални GPS и DMB и разбира се, Windows XP Tablet с Touch Pack. Засега не е известна цената, но очакваме да се появи на пазара през второто тримесечие на годината.
Asus R2H ще се предлага в два варианта, като единият ще включва скенер за пръстови отпечатъци и вграден GPS приемник. Подобно на Samsung Q1 и тук присъства 7" дисплей, но функционалността е разширена от допълнителна 1.3МР камера за видеоконферентни разговори и специално усъвършенстван от компанията интерфейс. Другите характеристики се допълват от Wi-Fi, Bluetooth 2.0 с EDR, SDIO съвместим SD/MMC слот и USB. R2H ще започне да се произвежда от май, като вероятно ще има допълнителни промени в спецификацията му.
Засега е известно малко за модела на китайската компания Founder, но, изглежда, 7" дисплей на показания прототип е по-ярък от предложенията на Asus и Samsung. В него също е вградена 1.3МР камера, а изчислителната мощ се осигурява от процесор Pentium M на 1GHz.