Модулът с 5G на Motorola ще има сензори за близост, които ще изключват антените

Модулът с 5G възможности на Motorola, който ще добави поддръжка на мрежи от пето поколение към Moto Z3. се появи на сайта на американския регулатор FCC. В документацията има и интересен детайл за него. Според информацията устройството ще има специални сензори за близост, които ще изключват всяка една от неговите 4 5G антени за милиметрови вълни в случай, че вашите пръсти са прекалено близо до нея.

Това решение обаче не би трябвало да буди особени тревоги сред бъдещите притежатели на 5G приставката, защото по принцип милиметровите вълни за нейонизиращо лъчение и нямат достатъчно енергия, за да навредят на жива тъкан. Към момента няма и установени данни за тяхно вредно влияние върху човешкото здраве. Също така FCC има относително строги критерии за излагането на потребителите на такъв тип вълни и именно поради това от Motorola са вградили и този допълнителен предпазен механизъм.

Въпреки това е любопитно да се види дали и други 5G устройства ще разполагат с подобни технически решения. Иначе самият 5G Moto Mod е почти като самостоятелен смартфон. Той съдържа чипсет Snapdragon 855 заедно с модема X50, 10 антени и собствена батерия с капацитет 2000 mAh, която позволява да не се използва акумулатора на основния телефон. Според данните на FCC модът е с дебелина от 7 мм, което означава, че той практически ще удвои габаритите на Moto Z3. В документацията се споменава и името Moto Z3 Pro - може би така ще се казва бъдещия флагман на компанията.

Източник: The Verge