5G мрежите пестят много енергия, твърди Nokia

5G мрежите пестят много енергия, твърди Nokia

Ново проучване на Nokia и Telefónica е стигнало до заключението, че 5G мрежите са с до 905 по-енергийно ефективни по отношение на трафика спрямо съществуващите 4G мрежи. Изследването е проведено за период от три месеца и се е фокусирало върху консумацията на енергия на Radio Access Network (RAN) в мрежата на Telefónica. Nokia посочва, че въвеждането на 5G мрежите ще доведе до драстичен ръст в трафика на данни, така че е от съществено значение това да не доведе и до увеличение на консумираната енергия.

Продължителните тестове са проучили 11 сценария на трафично натоварване и са измерили консумираната енергия на Mbps. Резултатите са показали, че 5G RAN технологията е значително по-ефективна спрямо предходните версии, що се отнася до консумираната енергия на база пренесен трафик, като някои хардуерни и софтуерни функции помагат за пестене на енергия. В тестовете са ползвани продуктите на Nokia от серията AirScale, включително базови станции и MIMO антени.

Източник: Nokia

  • Хаха, браво, изпревари ме:]]

    Освен, че много ясно новата технология ще е по-енергоефективна в общия случай, в специфичния (който вероятно ще е масов), няма да бъдат използвани чисто 5G клетки навсякъде, а допълване на съществуващо 4G-оборудване с такова, предлагащо новите честоти. Кой ще тръгне да сменя инфраструктура за милиарди с нещо чисто ново? С други думи, енергопотреблението ще си остане същото и даже ще се повиши.

    Отделно, падането на потреблението със сигурност може да се случи и със софтуерни оптимизации, особено след въвеждане на новите честоти. Години ще минат преди съществуващата инфраструктура да се нагоди към новите условия, преимуществено 5G и т.н.
    MEnergy
  • Страхотна новиния! За първи път в телекомуникационните мрежи, нотва технология е по-енергоефективна от по-старата :D
    khristov