Алтернативен магазин за приложения заведе дело срещу Google

Алтернативен магазин за приложения заведе дело срещу Google

Португалският магазин за мобилни приложения Aptoide обвини Google в умишлено задушаване на конкуренцията. Още от 2014 година от Aptoide се оплакаха на Европейската комисия, че компанията от Маунтън Вю не позволява ефективна конкуренция в рамките на Android. В последната година обаче положението драстично се е влошило. Приложението на Aptoid е маркирано от Google като несигурно от Google Play Protect. Това от своя страна води до скриване на софтуера от потребителите, а инсталиралите го получават предупреждения да го премахнат от своите устройства. Според Aptoide това води до потенциално намаляване на тяхната клиентска база с 20%.

Португалската компания счита, че подходът на Google не само води до елиминиране на конкуренцията, но и нарушава правата на потребителите. Пауло Трезентос от Aptoide твърди, че маркирането е довело до спад на клиентската база с 15 до 20%. В същото време компанията се опитва да компенсира с нови потребители и нови партньорства, но въпреки това мерките на Google ефективно пречат на нейния ръст. В случая при активиран Play Protect приложението не може да бъде стартирано и всички опити за инсталация на софтуер през него биват блокирани от операционната система дори потребителят да заяви изрично, че се доверява на Aptoide.

Португалците са на мнение, че маркирането на техния продукт като несигурен е своеволие от страна на Google и цитират проучване на японски експерти, които потвърждават, че Aptoidе не крие никакви опасности за потребителите. Вероятната причина за подхода на Google в случая е бизнесмоделът на конкурента. Aptoide взема от разработчиците на приложения само 19% комисионна, докато в същото време Google изисква 30%. Естествено масовото използване на алтернативния магазин би могло да нанесе сериозни щети на целия бизнесмодел на Play Store и евентуално да принуди Google да редуцира своята комисионна, което със сигурност не е по вкуса на ръководството в Маунтън Вю. Интересното е също, че Aptoide вече са спечелили дело срещу маркирането на техния продукт в португалски съд, но Google поне за момента отказват да изпълнят решението.

Източник: TechCrunch

Оферти на деня

  • Интересното е също, че Aptoide вече са спечелили дело срещу маркирането на техния продукт в португалски съд, но Google поне за момента [b]отказват да изпълнят решението[/b]. Те изпълняват решенията само на бащицата Тръмп. Кво е някъв си португалски съд... Другите пък като са мушици кво да правят, ще си траят, поне за момента без последствия. Иначе дела водят...
    Вито