Американски фирми заобикалят забраните на САЩ по отношение на Huawei

Американски фирми заобикалят забраните на САЩ по отношение на Huawei

Американските производители на чипове продължават да продават продукция на стойност милиони долари на Huawei въпреки наложените от администрацията на Доналд Тръмп санкции. По информация на New York Times това се случва от три седмици насам, а сред производителите, които се възползват от тази възможност, са Intel и Micron. Те използват пропуск в законодателството, който е свързан с обозначаването на продуктите, които доставят на китайците. Забраната не важи изцяло за произведеното в чужбина, защото то може и да не бъде класифицирано като "произведено в САЩ".

Макар в момента да действа временно изключение за срок от 90 дни от наложените забрани, то обхваща само настоящите, но не и бъдещи продукти на Huawei. Компаниите могат да доставят резервни части и софтуерни актуализации за вече съществуващи продукти. Въпреки това от две седмици насам Micron отново доставя оборудване и за бъдещи продукти на китайската компания. Според главния изпълнителен директор на Micron Санджей Меротра, това не противоречи на законодателството, но все още има несигурности около ситуацията на Huawei.

От Semiconductor Industry Association са дискутирали въпроса с американското правителство и вече е ясно, че доставките на определени продукти към Huawei могат да продължат. Според нея всяка компания е засегната по различен начин и според спецификата на своята продукция и мрежа на доставчици може да прецени как да продължи да работи с китайците. Иначе Micron не е сътрудничила на други компании от бранша за откриване на вратичката в забраната. Тя е установена от адвокати и външни консултанти. Интересно е да отбележим, че щатското правителство е наясно с това развитие на нещата, но все още няма решение как да реагира.

Възможно е редица американски компании да се възползват от открития пропуск, като пренесат напълно производството на определени продукти и услугите към тях извън страната, за да могат да продължат да работят с Huawei. Редица други производители също обмислят подобни ходове, тъй като губят сериозни средства от наложените забрани. Те могат не само да изнесат производството на своите продукти извън Китай, но и да направят същото с разработката на своите технологии в САЩ. От подобни ходове могат да спечелят други държави, които не попадат в зоните на влияние на Щатите.

Източник: The New York Times

Оферти на деня

 • Всеки има право на мнение, макар и грешно. В случая шпионинът (САЩ) вика банвай шпионина (Китай)... Та, добре че Сноудън отвори очите на света за кво глобално шпиониране иде реч. Няма такива лицемери просто.
  Вито
 • Вито, недей така 😉 Сега ще дойде елфът и човекът от Светите земи и ще те посипят с жупел и огън 🤣
  Боби13
 • Иначе американските власти загрижени за сигурността на своите граждани...
  Лицемериеееееее на квадрат!
  [b]US officials ponder ban of end-to-end encryption[/b]
  https://m.gsmarena.com/us_officials_discussing_ban_of_endtoend_encryption-news-37845.php
  Вито