Американски компании ще могат да работят с Huawei върху стандартите за 5G

САЩ въвежда поправка в забраните за търговия на американски компании с Huawei, която ще позволи съвместна работа по стандартите за 5G мрежи. Промяната е приета от Министерството на търговията и други агенции, като се очаква днес да бъде обявена във Федералния регистър.

Министърът на търговията Уилбър Рос споделя, че САЩ няма да сдаде лидерството в глобалните иновации и министерството защитава националната сигурност и интереси в международната политика. Участието в създаването на стандартите влияе върху бъдещето на 5G технологиите, включително при използването им в автономните автомобили, изкуствен интелект и т.н.

Според представители на правителството и индустрията новото правило не би трябвало да се приема като отслабване на решителността срещу Huawei. Добавянето на компанията в забранителните списъци обаче е поставило САЩ в неизгодно положение при задаването на стандартите.

Това се дължи на факта, че американските компании не са сигурни каква информация и технология могат да споделят, а това поставя Huawei в по-изгодно положение. С новото правило те ще могат да се конкурират и да разработват нови технологии, които ще са съвместими с международните стандарти.

Източник: Reuters

  • Аз ако съм на Huawei не бих работил с американски компании освен ако не е крайно наложително. Иначе скромният анализ на MEnergy е доста точен.
    smite
  • Просто се притесняват, че технологията излиза извън техните ръце и даже нямат поглед върху това, което Китай прави в момента (а в 5G то изобщо не зависи от ноу-хауто на САЩ). Т.е., Китай може да не продава на запад, макар че на доста пазари Huawei го прави (Великобритания примерно), но пък продава из почти цяла Азия и е с телекомуникационни позиции в Африка и Южна Америка, до които САЩ никога няма да достигнат. Не, че им е интерес, защото това са бедни пазари, от друга страна Китай хищно превзема точно пазарите нисък и среден клас, следвайки максимата "превземи ги отвътре, бъдейки благодетел" и после ги манипулирай както си искаш. Разлика в империализмът/колонианизмът и на едните, и на другите, няма никаква.
    MEnergy