Американски тийнейджър спечели 3 милиона долара от Fortnite

За мнозина компютърните игри може и да изглеждат като загуба на време, но те могат да се окажат и сериозен източник на доходи. Пример за това са проведените през уикенда финали на Fortnite World Cup, за място в които се бориха 40 милиона играчи от цял свят. Популярната игра има над 250 милиона регистрирани играчи в световен мащаб, а събитието имаше награден фонд от 30 милиона долара.

Състезанието излъчи и първият световен шампион на Fortnite, който прибра награда от 3 милиона долара - това е Кайл Грисдорф, който е на 16 години и се състезава под името Bugha. В интервю за BBC Грисдорф заявява, че иска да спести повечето от наградата си, а засега смята да си купи ново бюро и може би място за излагане на наградата.

На събитието се гледа като на важен момент в развитието на електронните спортове, които се смята, че през 2019 ще се превърнат в индустрия на стойност милиарди долари. През август очакваме и другo важно игрово състезание с още по-голям награден фонд - това е The International за играта Dota 2.

Източник: BBC