Американските власти с антитръстово дело срещу Google

Американските власти с антитръстово дело срещу Google

Американското правителство заведе дело срещу Google като обвини компанията в нарушаване на законите за конкуренцията с цел запазване на своята монополна позиция при търсенето в интернет и онлайн рекламата. Делото е следствие от продължило повече от година разследване и идва в момент, в който практиките на големите технологични компании са подложени на все по-големи критики.

Google смята, че делото е опорочено и поддържа позицията, че сектора остава силно конкурентен, а нейните практики поставят потребителите на първо място. "Хората ползват Google, защото са избрали да го правят, а не защото са накарани или не могат да намерят други алтернативи", посочва компанията. Обвиненията, които са заведени във федерален съд, идват от правосъдното министерство и 11 щата.

Делото се фокусира върху милиардите долари, които Google плаща всяка година, за да гарантира, че търсачката на компанията е инсталирана по подразбиране в браузъри и мобилни устройства. Според официалните лица тези сделки са помогнали на Google да притежава или контролира каналите за дистрибуция за около 80% от търсенията в САЩ.

В делото се посочва, че по този начин Google е ограничил конкуренцията при търсенето в интернет. В допълнение сделките са във вреда на обществото чрез влошаване на качеството на търсенията по отношение на опазването на личните данни, намаляват избора и ограничават иновациите.

Делото може да се окаже първото от много в САЩ, които целят да предизвикат доминацията на големите технологични компании в крайна сметка да доведат до разделянето им. Други американски щати също провеждат свои разследвания и могат да се присъединят към делото.

Източник: BBC