Американският сенат иска да блокира споразумението със ZTE

Сенатори от всички политически партии се опитват да блокират споразумението между ZTE и администрацията на Доналд Тръмп за отмяна на санкциите срещу китайската компания. В момента в сената се разглежда закон, в който са вкарани и текстове, които могат да блокират сделката със ZTE. Зад проекта са застанали представители и на двете големи партии, които считат, че ZTE носи рискове за националната сигурност на САЩ и поради това санкциите трябва да останат в сила.

Сенаторът от Ню Йорк Чък Шумър заяви пред медиите, че "и двете партии в Конгреса трябва да са единни в блокирането на сделката със ZTE, която е лоша и в полза единствено на Китай. Защитата на американската национална и икономическа сигурност е изключително важна и всяка сделка, която я застрашава трябва да бъде стопирана." От Белия дом водят консултации за премахване на противоречивия текст, но в същото време наблюдатели считат, че Тръмп няма да се опитва да спре закона на всяка цена, защото вече бил изпълнил личния си ангажимент по казуса.

Източник: The Wall Street Journal

 • Според мен в момента ще бъде много трудно да бъде наложена нова ос особено, ако я използва само един производител както стана с Nokia и Symbian/MeeGo, защото дадената компания ще трябва да финансират доста разработчици, защото не вярвам те самите да решат да пишат на дадената ос.
  stanchev36
 • Абе и украинците преди няколко години смятаха че до три месеца ще са на червения площад, но реалността се оказа съвсем различна, десетина автобуса туристи им набиха канчетата по безпардонен начин. Така е и в момента . Китайците вероятно на реципрочна база ще отговарят, както преди време хакнаха досиетата , които Гугъл прави на клиентите. Тогава също имаше доста загрижените хора за това колко точно досиета са свалени и дали китайците са се ограничили само с досиетата на собствените си граждани . Явно Гугъл загуби доста повече пари от капитализацията си след разбиването на шпионската операция в Китай. Сега е напълно вероятно сценария да се повтори. Кваком може и да отнесе няколко шамара. Времето ще покаже. Няма да обърнат другата буза, това е сигурно.
  A4i
 • Не ги мислете китайците, ще си ги вземат парите с лихвите. https://www.bloombergtv.bg/novini/2018-06-15/ochakva-se-kitay-da-nalozhi-otvetni-merki-na-amerikanskite-mita https://www.dnevnik.bg/sviat/2018/06/15/3200783_trump_naloji_na_kitai_nakazatelni_mita_za_50_mlrd/?ref=home_layer2 Тръмп ще е изпълнил програмата си. Изолира САЩ от всички, дори от съседните им държави. Китайците ще си вземат парите, и те ще са доволни. Не веднага, но скоро. Жалко само за обикновените американци. Щом всички стоки на вътрешния пазар почнат да се дигат, ще го усетят, но ще бъде късно. Съвсем просто е: 1/ Новите мита и подобни .. 2/ Част от стоките, вече няма да бъде изгодно да се внасят, и ще се пренасочат към други пазари.. 3/ Част вече ще се произвежда в САЩ, а там работната сила не са китайци, и надницата е съвсем друга. ЕС още не са се ориентирали в реалното приложение на новите творения на Тръмп, но скоро и те ще влязат в час, и ще приложат реални ответни мерки. Всеки, който е бил повече време на тази Земя знае, че винаги печели този дето дава парите ;) . В случая това са китайците. САЩ тук са потребителите. По последни сведения май Huawei е най-големия в комуникациите, ZTE е много близо зад тях. Когато настъпиш такъв, нормално е да очакваш той да отвърне подобаващо … Ако не го очакваш, наистина си много глупав…
  StefiMo
 • Това ми напомня далечната 1981 -1982-1983-1984г. България - така наречения ЕНЕРГИЕН ЛЪВ НА БАЛКАНИТЕ,с чисто нова АЕЦ с 6 реактора,Тецове,Вецове и други мощности.А реалността каква беше?Тука има тука нема.Режим на тока за Енергиния лъв - 2 часа има 2 няма.Глад и мизерия. Та и с руснаците така - със 100 долара минимална пенсия,100 долара минимална заплата. Средната им заплата е около 500 долара - тоест биеме ги по всички фронтове "Великите" руснаци. Та не знам дали са най големия износител на зърно,парите от зърното ще отидат при джуджето - да си построи още един дворец.За обикновения руснак един по дебел уй
  King Kong
 • [Quote]Слава на Русия, там скоро изобщо няма да има храна. Дори с палмово масло.[/Quote] Недей така колега, че ще ти се смеят даже и кокошките! [Quote]Износител №1 в света на житото Според прогнозите на министерството на земеделието на САЩ тази година Русия ще изнесе около 30 млн. тона пшеница и ако това се реализира, страната ще стане най-големият световен износител на тази култура. Руското министерство на земеделието е поставило още по-амбициозни рамки и би допуснало износ на 40 млн. тона. Миналия сезон руснаците надминаха САЩ по износ на жито за пръв път от десетилетия. Тази година земеделското ведомство в САЩ очаква Русия да измести и ЕС от първото място по експорт. За търговци и производители ситуацията е сложна. От една страна, изобилието понижава цените в Русия, а, от друга, укрепването на рублата топи печалбите им от експорт. [u]https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2016/10/19/2847324_rusiia_se_prevrushta_v_supersila_v_proizvodstvoto_na/[/u][/Quote]
  Nik_21
 • Във food Inc има зле цитирани, а и слаби проучвания. Потърси ги в Гугъл. А ето и малко повече яснота за семената. : https://mobile.nytimes.com/2003/11/02/us/saving-seeds-subjects-farmers-to-suits-over-patent.html Никой не е съден за контаминация от съседни ферми, която е в малки размери. Съдени са когато системно си отделят и засаждат подобрените, устойчиви семена: https://gmo.geneticliteracyproject.org/FAQ/monsanto-sue-farmers-save-patented-seeds-mistakenly-grow-gmos/
  tzincbg
 • Кое точно си е присвоил? Това е природа, все едно да кажеш на дъжда да вали само в 30 км. ограничена зона около Фукушима, а не в Токио и Осака. Или Южна Корея. Ама не можеш. Като е заобиколен от GMO полета, няма начин да спреш културите от разпространение. Ако в Румъния, Турция или Гърция примерно гледат такива, нищо не може да спре естествената им миграция и в България. И за какво да ми искат лицензионни, за това, че използвайки органични семена в полето ми са проникнали и GMO такива и затова едва ли не, то става собственост на Monsanto? Ако не си гледал Food, Inc., гледай го - https://www.imdb.com/title/tt1286537/. Филмът е документален, i.е. нямащ нищо общо с конспирации. А публикациите, статиите и филмите за това какво се случва са стотици. Аз спирам с офф-топика.
  MEnergy
 • Още по-добре четете съчиненията на Ленин.
  tzincbg
 • Има една книга - „[B]Пшеницата - маскираният убиец[/B]“, Уилям Дейвис Прочетете я, ще ви промени много мирогледа за нея и GMO-тата. И още повече ще „заобичате“ САЩ.
  StefiMo
 • Това за фермера не е така. Не говорим за отделни семена. Говорим, че си е присвоил стотици патентовани семена и умишлено ги е отглеждал без да плати. Като така получава големи добиви, пести и от пестициди. Недейте да четете само конспиративни сайтове и преводи от анти американски медии.
  tzincbg
 • Имах предвид двустранните споразумения между Китай и САЩ. На китайците иначе не им е проблем да си купят съответните продукти отвсякъде другаде, включително Украйна, Русия или Австралия, които са им доста по-близо. Huawei нали имат вече скелета на собствена OS, трябва просто да я доусъвършенстват. Оделно тези 10 и повече милиарда, които китайското правителство е заделило и увеличава за собствени чипове, машинно обучение, AI и други иновации до няколко години би трябвало да ги освободят от зависимостта им от американски доставчици. Колкото до GMO-то, проблемът не е само в модифицирането, а в неуправляемото използване на пестициди. Няма развита държава по-света с толкова ниски стандарти за водата и хранителните продукти като САЩ. Зърно, царевица, картофи, вино, бира, самата флуорирана по закон вода. А като добавиш, че GMO-то се пренася по вятъра и даже и да си независим фермер, Monsanto те преследват за интелектуални права и те съдят без да знаеш, пращайки ти само сметките за съд и принуждавайки те в края на всеки сезон да им върнеш семената и да им плащаш лицензионни такси. В момента, китайското правителство преглъща още заради ZTE, богатия американски пазар и чисто икономически обвързвания, но войната е започнала и китайците си плетат кошницата малко по малко. А за тях спасяването на ZTE в момента е много по-важно от гола и със сигурност неуспешна за тях конфронтация.
  MEnergy
 • За Mediatek някой писа, че не били херметически затворени и изкарвали по-малко, колко е вярно... Основният проблем на чиповете, които не са Qualcomm - т. Е. всички останали, е че много рядко пускат свободно кода и съответно много по-рядко се получават неофициални ъпдейти, руут. Колкото до цената на ГМО има нещо вярно, но например златният ориз беше даден безплатно и щеше да реши огромни проблеми, но от необосновано страх, породен от статии на определени държави с политически интереси, не го взеха.
  tzincbg
 • Проблемите с ГМО не са толкова свързани с вредата от консумацията, а са лицензионни. На всичкото отгоре тия храни са създадени да се решат проблемите с глада, а всъщност поради същите тези патенти, излизат доста скъпо и се пробутват основно в развитите държави. По въпроса за Андроид - всеки може да го използва без ограничения и американското правителство не може да забрани на ЗТЕ да си правят телефоните с андроид или по точно с Android Open Source Project (AOSP), но няма да имат Google services. А без гугъл сървисите, телефоните са непродаваеми извън Китай. Тъй че и операционната система не е кой знае какъв проблем. С Qualcom проблемът също е преувеличен - последните чипове Mediatek хич не са лоши в средния и ниския клас, особено откак използват графика powerVR. И тук въпросът е по-скоро на маркетинг. Дори не съм сигурен колко от купувачите на телефони имат идея каква е карантията. Естествено форумните корифеи знаят, че щом не е снапдрагон, значи е гадно, но това са пълни глупости.
  ipolit
 • Няма никакви реални доказателства за вредата от тези храни, дори напротив, много от тях позволяват използването на много по-малко препарати. Така че китайците пак печелят. За другите неща ми се струва логично, но не съм експерт. За Андроид не съм много съгласен - изключително трудно е да направиш екосистема, която да привлече достатъчно програмисти, когато другите две са дръпнали доста напред. Tizen/webos - OK за телевизори, но до там. Windows Phone - провал. Aliyun OS - китайците опитаха - нещо което уж не е Андроид, ама поддържа Андроид приложения, ама по-тромаво и изведнъж мистериозно на хората им изчезнали пиратските програми от телефоните и проектът замря... Може би Sailfish OS / бившата Meego може да бъде съживена, но пак кой ще се наеме, как ще бъде стимулиран...
  tzincbg
 • То хубаво, ама споразумението със ZTE е пряко свързано с безмитовото изкупуване на токсичната царевица на Monsanto (вече Bayer) и друга американска GMO продукция от Китай. Да я спрат, пък ще си намерят друг балък с такива пазарни мащаби и все още ниски изисквания другаде. Да не говорим, ако китайците реципроцират и митата върху американска стомана и алуминий или се откажат и от другите национални компромиси покрай ZTE. Иначе и Huawei, и ZTE нямат вече какво да търсят в САЩ/Северна Америка и ще се фокусират изцяло върху Китай, Европа, Бразилия, Африка и останалата част на Азия/Австралия. А до няколко години няма да имат никаква нужда от Snapdragon или даже Android.
  MEnergy