Android 9 Pie добавя поддръжка на HEIF формат и работа с външни камери

Android 9 Pie добавя поддръжка на HEIF формат и работа с външни камери

Тази седмица Google пусна финалното издание на Android 9 Pie и то вече е достъпно за телефоните Pixel и за първия телефон на Essential. Версията носи много подобрения, които би трябвало да опростят и улеснят работата с платформата, а сред тях има и няколко интересни с фотографска насоченост. Така например разработчиците ще имат достъп в реално време до информацията от наличните в устройствата множество камери за отчитане на дълбочината на сцената, създаване на боке, стерео изображения и други.

Добавена е и поддръжка за външни USB/UVC камери, но само за някои устройства. В мултимедийно отношение Android 9 ще може да се свърже през Bluetooth едновременно с до 5 устройства, между които ще може да се превключва лесно. Както вече писахме, платформата ще може да помни силата на звука за всяко Bluetooth устройство. Добавена е поддръжка за осигуряване на данни за закъснението на звука, което ще осигури звук и видео без разминаване при ползване на съвместими слушалки.

Google е направила подобрения в работата с HD Audio и е включила вградена поддръжка за HDR VP9 Profile 2 при гледане на видео в YouTube и Google Play Movies. Другата голяма промяна е работата с формата HEIF, който вече се употребява от Apple в iOS за увеличаване на компресията на снимките и намаляване на заеманото от тях място в устройствата.

Източник: Google