Android 9 се казва просто Pie, още днес е наличен за телефоните Pixel

Android 9 се казва просто Pie, още днес е наличен за телефоните Pixel

Google обяви, че финалната версия на следващото голямо издание на Android с номер 9 (вместо 9.0) ще е налична за смартфоните Pixel още днес. Заедно с това компанията разкри, че името на тази версия ще бъде просто Pie. Първото тестово издание на Android P беше пуснато още през март, а междувременно компанията осигури няколко междинни тестови версии, които бяха достъпни за повече устройства на други производители като OnePlus, Xiaomi, Essential, Sony, Oppo, Vivo, OnePlus и HMD Global (Nokia). Наскоро се появи информация, че Google се кани да пусне Android 9 на 20 август, но очевидно компанията е имала други планове.

Не всички от новите функции на платформата, които бяха представени по време на конференцията Google I/O (например Slices за бърз достъп до различни функции на приложения), ще намерят място в първото финално издание, но би трябвало да се появят през есента. Компанията акцентира върху добавки като навигация с жестове, разнообразни системни подобрения с употреба на изкуствен интелект, поддръжка на изрязани дисплеи и пакета Digital Wellbeing (включва Android Dashboard, App Timer, Wind Down и Do Not Disturb), но засега той е достъпен като бета преди финалното издание през есента.

Като цяло Digital Wellbeing ще е наличен първо за телефоните Pixel, а след това ще бъде добавена поддръжка за други модели. Както споменахме днес ще започне разпространението на безжичното обновяване до Android 9 Pie за телефоните Pixel, а през следващите седмици то би трябвало да достигне до телефоните на други производители, които участват в тестовата програма на Google. Още днес Anroid 9 Pie е наличен и за телефона на Essential, което е много впечатляващо. Преди края на есента финалното издание на платформата ще достигне и до съвместимите модели от програмата Android One.

Източник: Google (1), (2)

 • 1. И аз предпочитам да са наобратно, защото съм свикнал да са така още от първият си Samsung навремето, но като ползвам друг телефон си ги държа "както трябва да са" и свиквам за точно 10 секунди. Не мисля, че едното е строго по-удобно от другото. Всичко е до навик. 2. Това с четирите бутона за мен е огромна тъпотия. Имало е и телефони с 4 механични/сензорни бутони навремето и никога не е било особен хит. И три бутона са много. С Android 9 ги правят два, надявам се скоро стане един. Ако те бомбардират с нотификации "щората" трудно ще спреш да я сваляш ако ще и 100 бутона да имаш отдолу. Да не говорим, че от известно време насам може да се сваля с gesture по fingerprint сензора и е много лесно и удобно. 3. Ползата не е ясна. С Android 9 това отива по дяволите. Имплементацията на Samsung е в пъти по-добра от на Huawei, но тъй като тук сравняваме с чист Android ще се въздържа. Физически fingerprint скенер отпред е най-грозното и непрактично нещо. Ползвал съм доста време S7 Edge и беше ужасно. Кой за бога си отключва нон-стоп телефона без да го вдига от масата? Това е единственото предимство да е отпред. Всичко друго са недостатъци. Да не говорим колко умопомрачително грозно изглежда в комбинация с 18+:9 екран, камоли пък и с notch. Всеки който отрича този факт има нула чувство за естетика. 4. Това става и с всеки един launcher - за това са създадени. Нищо лично, но причините ти са много субективни и лични. Разбира се, няма да ти казвам какво да предпочиташ за себе си, но според мен определено си от малкото, които оценяват тези неща. Ако всички неща, които спомена се разгледат по-обективно реално не са особен плюс.
  bloodknight2012
 • Във втората половина на септември ще бъде представен Android 10, през октомври - Android 11, ноември Android 12, а към края на годината очакваме Android Santa Edition: Android SE.
  Mr_Atkinson
 • 1- мога да си разменям подредбата на бутоните 2- мога да имам 4 бутона вместо 3 3- сензор за отпечатъци отпред който поддържа жестове и мога да разкарам бутоните на екрана 4- цялостна смяна на иконите за 10 секунди Да поясня: 1- стандартната подредба на бутоните ми е неудобна, винаги съм ползвал обратното разположение 2- не помня кога последно съм посягал да свалям щората с известията 3- ползата е ясна 4- мразя еднообразната визия и сменям иконките поне 2 пъти месечно Да не говорим, че при голият Андроид ми трябват поне 5-6 външни програми за да получа базовата функционалност която имат другите телефони
  tutt50
 • [Quote]все още ми липсват твърде много неща с които съм свикнал и ползвам постоянно за да си купя някой Пиксел [/Quote] Би ли дал някои примери за това?
  board
 • [Quote]Тук много по-интересен е ъпдейта на производителите на телефони, защото залагат и екстри от тях в големите ъпдейти.[/Quote] И кое му е интересното- колкото повече неща влязат в основното ядро на Андроид, толкова повече се улеснява живота на Самсунг, Хуауей и т.н. и това допълнително ще облекчи техния интерфейс който слагат върху Андроида. Това би трябвало и да ускори ъпдейтите- все пак ще намалее работата на програмистите с поне 15%... Както върви след 4-5г. ще взема да си купя тел. с чист Андроид- дотогава може би Гугъл ще са откраднали всички полезни и нужни неща и ще са ги заложили в ядрото на системата. Отвратително грозната визия на голия Андроид е поправима, но все още ми липсват твърде много неща с които съм свикнал и ползвам постоянно за да си купя някой Пиксел ;) ПС: Гугъл уж ще махат нав. бутони и ще се минава на управление с жестове... То хубаво, но махат само бутоните и оставят отдолу черна лента като място за жестовете- тея трябва да си назначат няколко китаеца (все ще има няколко уволнени от Xiaomi) които да им обяснят подробно как се крадат и въвеждат чужди идеи...
  tutt50
 • Така като гледам, активиране на екрана с двойно почукване ще дойде c Андроид W
  Blue Sky
 • Тук много по-интрересен е ъпдейта на производителите на телефони, защото залагат и екстри от тях в големите ъпдейти.
  viiipeer
 • Ако нямаш Samsung, Adaptive Battery и Adaptive Brightness са много полезни. Иначе предимно промени по UI-a и за пръв път от много време - по навигацията. Essential пуснаха ъпдейта още в ден първи, надявам се Android One телефоните да не се бавят много, защото тази част ми е доста интересна.
  bloodknight2012
 • [Quote] И на пръв поглед не виждам нищо, което особено да ми трябва.[/Quote] Аз пък виждам, че 75% от "новостите" ги има отдавна при Самсунг, Хуауей, ЛГ и т.н- няма как да ти трябва нещо което го имаш и ползваш от години ;)
  tutt50
 • Не ме бърка особено каква ще е цифричката. И на пръв поглед не виждам нищо, което особено да ми трябва. Ще си слагам таймер, колко време мога дневно да ползвам дадено приложение, представяш ли си.
  board
 • Тук има детайли - https://www.android.com/versions/pie-9-0/
  chilko
 • Нали за теб версията на Android няма значение, защото била само цифричката в About :D Така, че какво те бърка дали ще пише Android 8.x или 9.x :P
  centur
 • За сметка на това Пикселите за по 2000лв. ще го получат сега. Понеже още не съм се интересувал много, има ли нещо по-интересно в новия Андроид?
  board
 • -
  npet
 • А флагманчетата за по 2000 лв. ще получат ъпдейта след 7-8 месеца. Най-рано.
  В@НК0
 • Нямаше как. Те гледат името да е лесно. :)
  tzincbg