Android 9 Pie вече има пазарен дял от над 20%

Android 9 Pie вече има пазарен дял от над 20%

Google сподели информация за дела на Android 9 Pie спрямо останалите версии на платформата, а от нея научаваме, че през август той е достигнал 22.6%. За съжаление компанията не посочва дяловете на останалите версии. За последно тези данни бяха споделени преди над половин година, когато Android Pie държеше малко над 10%.

Междувременно се отчитат добри резултати по отношение на по-бързото преминаване към новите версии на Android след Oreo, което се отдава на въвеждането на Project Treble. Припомняме, че основната идея на Project Treble е да раздели драйверите за хардуера от операционната система, като по този начин нейното обновяване изисква значително по-малко усилия от страна на производителите на телефони и таблети.

За да достигнат дял от 10% на Nougat и Oreo им бяха необходими десет месеца, а Android Pie постигна това за девет месеца. С цел да докажат успеха на Treble Google отбелязват, че преди пускането на Android Pie дялът на Oreo е бил 8.9%, а тази година малко преди премиерата на Android 10, Android Pie е била с дял от 22.6%.

От компанията очакват процесът по обновление към Android 10 да е още по-бърз, което се дължи на съвместната ѝ работа с някои от производителите. Дават се примери с Xiaomi и Essential, които пуснаха обновления в същия ден, в който бяха обновени смартфоните Pixel. Други компании като OnePlus, Nokia и Samsung стартират бета програмите си по-бързо от очакваното, а някои като Asus, LG, Motorola, OPPO, Realme, Samsung, Sharp, Sony, Transsion и Vivo ще обновят свои модели до края на годината.

С Android 10, Google представи Project Mainline, който прави възможно разпространието на важни промени в компоненти от кода на операционната система директно през Google Play. Влиянието на това нововъведение обаче ще може да бъде усетено чак през 2020 с появата на Android 11.

Източник: Google

Оферти на деня