Ъпдейти ускоряват работата на Chrome и Firefox

Ъпдейти ускоряват работата на Chrome и Firefox

Google и Mozilla едва ли умишлено са синхронизирали работата си, но днес браузърите Chrome и Firefox получиха ъпдейти, които носят важни подобрения в работата им. А в условията на отдалечена работа и обучение заради пандемията това са неща, които имат потенциала да помогнат на работещите ежедневно в интернет.

Започваме с Firefox, чиято нова версия е с номер 83. Приложението идва с обещание за 15% ускорено зареждане на страниците и до 12% подобряване на тяхната реакция, а освен това използваната памет е намалена с до 8%. Всичко това се дължи на значителни промени в JavaScript интерпретатора SpiderMonkey.

Другата съществена новост във Firefox 83 е въвеждането на HTTPS-Only режим. Когато тази опция бъде активирана през настройките при всеки опит за зареждане на сайт приложението ще наложи ползването на протоколите HTTPS, които осигуряват повишена сигурност на информацията.

Направени са и други подобрения като поддръжка на мащабиране на страниците с два пръста за устройствата със сензорни дисплеи и Windows и за тъчпадите в компютри Mac. Режимът Picture-in-Picture вече поддържа бързи клавиши за превъртане на клипове, а освен това има подобрения в дизайна на търсенето. Пълен списък с промените има тук.

Що се отнася до Chrome това е финалното издание за 2020. От Google посочват, че браузърът вече приотизира активния прозорец спрямо останалите, което намалява с до 5 пъти употребата на процесора, а това на свой ред увеличава с 1.25 часа живота на батерията.

Заедно с това приложението вече стартира с до 25% по-бързо и зарежда страниците с до 7% по-бързо, като при това заема по-малко оперативна памет. Версията за Android също включва подобрения като например моментно зареждане на страниците при преминаване напред и назад в историята, така че ще чакате много по-малко.

Много от нас работят едновременно с повече отворени страници, което понякога може да се окаже предизвикателство в намирането на търсената информация. Това е причината скоро в Chrome да се появи опция за търсене в отворените табове. Първо функцията ще е достъпна в Chromebook, а след това и в другите платформи.

Google добавя и нова функционалност към адресната лента. С нея вече може да се извършват повече действия, без да се налага да отваряте настройките на браузъра - например ако изпишете edit passwords или delete history ще активирате директно въпросното действие. Тази функция ще бъде въведена постепенно през идните седмици.

И за финал новата страница в Chrome скоро ще се сдобие с карти, които ще показват скоро посетени сайтове или подобно съдържание от интернет, което според Google ще пести време. Тази добавка ще се показва при някои потребители под бързите връзки при отваряне на нова страница.

 • Пълни измислици, общо взето - тествах на Firefox на места, където работи по-бавно от Chrome, и няма абсолютно никаква промяна. Ако подобрението е там, където по принцип си зарежда всичко моментално, никой няма да го усети. Програмистите винаги тестват на настройки по подразбиране и на дистрибуции, които имат (примерно Дебиън, Убунту и т.н.). Освен това, статията говори за до 12% и до 15%. Това "до" казва всичко и не е 80-90, а просто 12%. Освен това, никой не ползва браузърите в safe mode или на дефолтни настройки. Та така. Кром има предикативно зареждане и използва кеш, плюс доста системни ресурси на единица, затова е и винаги по-бърз. Файърфокс и производните са с повече възможности за персонализиране и съответно - "по-тежки", макар че разликата не е кой знае колко голяма.
  Защото текста е за конкретните ъпдейти на двата браузъра, които излязоха вчера. Ако не се лъжа Opera вече ползва енджина на Chrome.

  От години работя само с компютърния FF и съм изключително доволен.
  Да, Опера e базирана на Кромиум, съответно е почти идентична с Кром и работи с всички негови добавки, което е най-хубавото, особено ако не искаш да имаш нищо общо с Гугъл. Файърфокс е един от най-, ако не - най-персонализируемият браузър в света с добавки, които надвишават функциите на всички налични браузъри, даже най-специфичните като Тор, Брейв и всякакви други. Издразни ме, че с новите си версии (май беше от 54-та) прекратиха legacy extensions, но като цяло енджинът и структурата на браузъра остана същият. Съответно и в рамките на година след прехода се появиха съответствията на старите добавки, а поддръжката за тях продължава да бъде максимална.
  MEnergy
 • Много от тези функции ги има с години на добавки към браузъра. Примерно HTTPS Everywhere и всяко от другите httpS-добавки, много от които имат и задължителнен https, при което всичко, което не е Secure просто не се зарежда - примерно снимки и т.н.

  Не знам защо Opera винаги се пропуска. Тя въобще не е лош браузър, в много отношения е по-бърза и от FF, и от Chrome, а добавките, които ги няма в нейния пазар, могат да се инсталират от този на Chrome чрез едно единствено приложение...
  Защото текста е за конкретните ъпдейти на двата браузъра, които излязоха вчера. Ако не се лъжа Opera вече ползва енджина на Chrome.

  От години работя само с компютърния FF и съм изключително доволен.
  chilko
 • Пълни измислици, общо взето - тествах на Firefox на места, където работи по-бавно от Chrome, и няма абсолютно никаква промяна. Ако подобрението е там, където по принцип си зарежда всичко моментално, никой няма да го усети.
  defierofodds
 • Много от тези функции ги има с години на добавки към браузъра. Примерно HTTPS Everywhere и всяко от другите httpS-добавки, много от които имат и задължителнен https, при което всичко, което не е Secure просто не се зарежда - примерно снимки и т.н. Не знам защо Opera винаги се пропуска. Тя въобще не е лош браузър, в много отношения е по-бърза и от FF, и от Chrome, а добавките, които ги няма в нейния пазар, могат да се инсталират от този на Chrome чрез едно единствено приложение...
  MEnergy