Apple, Google и Amazon работят по стандартизиране на технологиите за умен дом

Технологичните гиганти Apple, Google и Amazon обявиха, че ще си партнират за създаването на нов и безплатен за използване стандарт за връзка, който би трябвало да улесни съвместимостта между продуктите за умен дом, като в същото време гарантира сигурността. Към тях се присъединява Zigbee Alliance за създаването на работна група, а в крайна сметка целта е да видим устройства, които работят с всички мобилни операционни системи и гласови асистенти.

Участие в проекта на име Connected Home over IP имат и членовете на Zigbee Alliance IKEA, Legrand, NXP Semiconductors, Resideo, Samsung SmartThings, Schneider Electric, Signify (преди Philips Lighting), Silicon Labs, Somfy и Wulian. Новината е изненадваща, но определено е добра за потребителите, защото през последните години все повече производители избираха съвместимост само с определен виртуален асистент - например с Alexa, но не и със Siri или Google Assistant.

Ако всичко се развие според плана, на потребителите няма да се налага да избират продукти за умен дом според системите, които поддържат, защото на теория би трябвало да са съвместими с всички основни. Компаниите посочват, че ще продължат да поддържат сегашните продукти, но като цяло фокусът на проекта е върху нови продукти.

До идването на стандарта обаче има още време, защото първата чернова на спецификациите се очаква най-рано в края на 2020. Новината беше обявена в навечерието на изложението CES, на което очакваме да бъдат представени много нови продукти за умен дом. Потребителите обаче ще трябва да следят с по-голям интерес изданието през 2021, защото тогава може да се появят първите устройства с новата технология.