Apple и Huawei изпреварват Qualcomm и Samsung със своите 7-нанометрови чипсети

Apple и Huawei изпреварват Qualcomm и Samsung със своите 7-нанометрови чипсети

Анализаторът Минг-Чи Куо познаваме с неговите точни прогнози за бъдещите продукти на Apple, но връзките му сред доставчиците на компоненти осигуряват интересна информация и за плановете на други компании. Последният му доклад се фокусира върху Huawei и по-специално върху очакваните на 16 октомври модели в серията Mate 20. Според Куо благодарение на Kirin 980 китайската компания намалява преднината на Apple по отношение на "потребителското преживяване".

Чипсетът е изработен по 7-нанометров процес подобно на A12 Bionic и на практика беше представен преди него, но ще се появи на пазара няколко седмици по-късно. Наскоро Huawei заяви, че е уверена във възможностите на Kirin 980 и той ще е по-бърз от разработката на Apple. И двата чипсета са произведени от TSMC по 7-нанометров процес и включват 6.9 милиарда транзистора. Те са първите от този тип в индустрията, което ще притисне компании като Samsung, Qualcomm и MediaTek, чиито отговори не се очакват преди следващата година.

Разбира се двата чипсета имат различен дизайн - Kirin 980 например включва две мощни ядра, две средни и 4 по-бавни с ниска консумация на енергия, които се активират в различна конфигурация според нуждите. Добавен е и по-бърз двуядрен блок за ускоряване на задачите с изкуствен интелект. Куо не посочва кой чипсет ще е по-бърз, но изтъква, че Huawei прави големи крачки напред благодарение на своите чипсети и се откроява от останалите производители в екосистемата на Android, които ползват главно чипове на Qualcomm.

Източник: 9to5mac, AppleInsider