Apple отчете изненадващ спад в продажбите на iPhone

Apple отчете изненадващ спад в продажбите на iPhone

През първите три месеца на годината Apple е продала по-малко бройки от смартфона iPhone спрямо същия период на миналата година става ясно от финансовите резултати за тримесечието. Калифорнийската компания обяви, че е продала 50,76 милиона устройства, което е почти с 1% по-малко от реализираните 51,19 милиона преди година, а според Тим Кук това забавяне се дължи на изчакването на следващото издание на iPhone. В същото време компанията отчита увеличение с близо 1% в приходите от смартфоните си – от 32,9 милиарда до 33,2 милиарда долара. Това показва, че средната продажна цена на телефоните се е увеличила, което е свързано с търсенето на по-големите и по-скъпи версии на iPhone.

Като цяло приходите на компанията за тримесечието са се увеличили с 5% до 52,9 милиарда долара, което може да е свързано и с нарасналите продажби на компютрите Mac. Те се увеличават за второ поредно тримесечие и за първите три месеца на годината са били 4,2 милиона броя, което е с 4% повече на годишна база, а приходите от тях са се увеличили с 14%. Продажбите на таблетите iPad продължават да се свиват – с 13% до 8,9 милиона броя, a приходите са намалели с 12%, но това е тенденция, която от известно време е ясно различима. За сметка на това бизнесът с услуги на Apple продължава да расте и приходите му са се увеличили с 18% до 7,04 милиарда долара. Приходите от App Store са с ръст 40%, а при Apple Music ръстът също е двуцифрен.

Интересно е и представянето на останалите източници на приходи на компанията, които са обединени в категорията “други продукти”, а в нея попадат Apple Watch, Apple TV, Beats, AirPods и различни аксесоари. Приходите от категорията са се увеличили с 31% на годишна база, но засега не е ясно как са се представили отделните продукти в нея. По-късно Тим Кук посочи, че продажбите на Watch почти са се удвоили на годишна база, и добави, че Apple Watch, Beats и AirPods са донесли пари, колкото размера на компанията в класацията Fortune 500.

Източник: Apple

 • Аз очаквам телефони с 1 Терабайт, кви са тия 256Gb???
  apolon25
 • [Quote]По същата причина за какво ти е Android с 8GB вградена?[/Quote] Мхм, страхотна логика (woo) [u]https://33.media.tumblr.com/tumblr_m2w2kiE1xG1qcin3d.gif[/u]
  LegolasElf
 • Пак се почна.
  buttman
 • [Quote]LegolasElf: А защо ти е в айфон 128 или 256 гб памет?[/Quote] По същата причина за какво ти е Android с 8GB вградена?
  centur
 • Изненадващ?! Ахахаха не, нимоа! :D :) :P Просто когато излезе първия Iphone беше много по-удобен и приятен от всички останали смартфони. И беше тотален хит. Животът на Стив Джобс и парите за лечението му според слуховете буквално зависеха пряко от успеха на Айфон. Но сега вече не е така. Всичко е само за кинти и слава, а конкурентите на Iphone вече са също много уобни и приятни за работа.
  tzincbg
 • [Quote]А кой флагман освен Apple предлага 128 или 256 GB вътрешна памет?[/Quote] А защо ти е в айфон 128 или 256 гб памет?
  LegolasElf
 • Нали миналата седмица май беше, Apple си купи фирма за micro-LED. Сигурно за другата година ще изкарат готов продукт. Сега като гледам и Самсунг се гласи https://www.sammobile.com/2017/05/01/samsung-might-acquire-micro-led-developer-playnitride/ , та може и да прескочат OLED. И без това до сега на всички снимки за новия евентуално 7s/8 няма никаква съществена разлика. Другата година Самсунг ще организира необходимите количества и Apple пак ще си ги купува от тях. Въобще нищо ново ..., важно кинтите да вървят ..
  StefiMo
 • Дано да е вярно и догодина да няма OLED...
  alphaleader
 • Този флагман на Самсунг: https://www.pazaruvaj.com/mobilni-telefoni-gsm-c3277/samsung/galaxy-s6-edge-128gb-g925f-p266790401/ Галакси С7 едж 128гб: https://shop.samsung.com/in/galaxy-s7-edge-128gb.html
  Ванката
 • Как ще им го вкарат на всички, които изчакват 8-та http://www.ixbt.com/news/2017/05/03/deutsche-bank-iphone-oled.html .
  StefiMo
 • За дисплея съм съгласен, но за паметта аз предпочитам да има много вградена, от колкото слот за SD карта. Не може да се сравни скоростта на външна и вътрешна памет. Да, по-евтино е да си вземеш SD карта, но ефекта не е същия. А кой флагман освен Apple предлага 128 или 256 GB вътрешна памет? [i](Изключвам китайските творения)[/i]
  iWolff
 • Не знам колко си изненадан, но почти всички фирми произвеждащи смартфони, си мечтаят да продадат 50,76 милиона устройства (говорим за 2-3 модела модела от висок ценови клас) и да реализират приход от 33,2 милиарда долара за тримесечие.
  gog88