Apple отхвърли исканията на ФБР за отключване на iPhone

Apple отхвърли исканията на ФБР за отключване на iPhone

През декември терористична атака в американския град Сан Бернардино доведе до смъртта на 14 души. По време на разследването органите на властта успяха да се сдобият със заключен iPhone 5c, чието съдържание може да осигури ценна информация за мотивите на атакуващите и планирането на атаката. Досега ФБР се опитваше да се пребори с криптирането на устройството и най-накрая успя да издейства съдебно нареждане към Apple да помогне на разследването.

Американската компания обаче твърди, че от iOS 8 насам няма начин да заобиколи паролата в заключен смартфон. Apple е изправена пред подобен казус и в Ню Йорк. Натискът към създателите на iPhone явно се е оказал прекалено голям и в сайта на компанията се появи официално изявление от изпълнителния директор Тим Кук. В него той заявява, че Apple се е противопоставила на съдебното нареждане да помогне на ФБР да отключи телефона на един от терористите в Сан Бернардино.

Според Кук искането застрашава сигурността на потребителите на Apple и може да има много по-големи последици от свързаните с конкретния случай. От изявлението става ясно, че ФБР са поискали от Apple да създаде специална версия на iOS, която да е лишена от специфични мерки за сигурност, която да бъде инсталирана в телефона от разследването. Според Тим Кук това е нещо, което компанията няма в момента и не може да създаде, тъй като ще е прекалено опасно ако попадне в грешните ръце, защото ще ме в състояние да отключи всеки iPhone.

Източник: Apple

 • (yes)
  ronnie
 • Закон? Залавяне на убийци? Много се филмирате! Поспрете малко телевизията. Тук става дума са съвсем по-простички неща - контакти, нагласи, посещавани места, близки приятели. Целта е тотално следена на хората - мисленето им, нагласите им спрямо едно или друго събитие личност. Нямаше ли една статия, в която пише че потребите на тази заветна марка се оплаквали, че дори след прекратяване на "облачната услуга" тя продължава да качва снимки и данни в сървъра? Това ли наричате - защита на личното простраство? Тази статия е един САМО И ЕДИНСТВЕНО скрита реклама.
  velnsl
 • Всеки има мозък, въпроса е до колко го ползва. Могат да вземат по всяко време заповед от съда и сами да си го хакнат, ако беше възможно. Нямат нужда да ходят при компаниите за всичко, за да издържи в съда. Имаш ли заповед, залена светлина. А такава щяха да вземах много по-лесно, от това да съдят компанията.
  sladyrko
 • Може и да съм смешен ама имам мозък. Кажи ми каква стойност ще имат в съда материалите които намерят в тел.ако не са придобити по съответния ред.Защото за разлика от тук частната собственост е неприкосновенна.
  motozine
 • Не да те обидя, но освен теб друг смешен няма. ФБР и НСА нямат хакери така ли? Те не са могли, а ти какво говориш... Ако беше толкова лесно, изобщо нямаше да искат от Apple да го прави.
  sladyrko
 • Смешници,не могли да заобиколят паролата...Всеки добър програмист ще го направи...
  motozine
 • Ако рекламата си струваше толкова много, Гугъл отдавна да бяха сторили същото. Сега щеше да пишат "Apple и Google обявяват война на агенциите". И щяха да получат същото внимание. Туит от Сноудън https://twitter.com/snowden/status/699997565987745792 . И не са казвали, че нямат ресурси, а, че нямат такъв софтуер в момента.
  sladyrko
 • Именно!(yes)
  Wallker
 • Несериозно е компания като Епъл да твърди, че няма ресурса и знанията, да извлече информацията от телефон, който самите те са създали. Но ако го направят, ще се пропука маркетинговата им позиция, че айфона е толкова добре е защитен, че никой не може да го отвори. Освен това ще се създаде прецедент и ще им се наложи да отключват всеки следващ телефон, който поискат от тях. Но евала на маркетинга на Епъл, от всичко може да извлече девидент, в момента покрай случая им се бичи безплатна реклама къде ли не.
  board
 • Това няма нищо общо с написаното ти...те не са искали от Ейпъл просто да отключи данните в телефона и да им ги предостави, те искат от Ейпъл да бъде създадена система с не такава сигурност. Има голяма разлика, това исках да кажа. Чрез новата система, може да има начин да се открие слабост и в основната система. Едно е да не приемат това, съвсем друго да откажат съдействие.
  feuer34
 • http://www.theregister.co.uk/2013/11/05/apple_transparency_report_sticks_thumb_in_eyes_of_google_facebook/ Виж, всяка компания го прави. Нямат избор. Дори и да откажат, отдавна съществуват програми като PRISM и т.н., които да отстраняват нуждата от посредник между информацията и този, който има нужда от нея. Не искам да те обиждам, определено не съм го имал за цял. Просто имай предвид и тази гледна точка.
  muamamu1
 • Сладко е, как провери сам, създаде сам iOS и знаеш цялата политика на компанията. Ако е така, рано или късно ще излезе наяве, дотогава не мисля, че е правилно да се коментира обратното.
  sladyrko
 • Близко е до акъла, че масовото следене е насочено към.... "масите". Обучените бандити не ползват електронни устройства. Издават ги дори електромагнитните импулси от кварцовия генератор на електронен часовник.
  A4i
 • Сладко е, че си мислиш, че няма информация за това как Apple предоставят своите данни също. Сладко е и че си мислиш, че така достойно ще бранят твоите данни. Никой нищо не пази, това е пазарът на днешното време, идеален пример от класическия реализъм.
  muamamu1
 • Какво ни остава тогава, да блгодарим за това че ни дават възможност да похарчим 2000лв. за накичения с шпионски софтуер телефон.
  A4i
 • За Гугъл се знае ще предоставя информация, Майкрософт също... Продажбите на Андроид да са намалели или на Windows? :)
  sladyrko
 • Walker Apple НЕ МОГАТ да предоставят данните на потребителя. Така работи криптирането. Те МОГАТ да махнат защитите за научкване на паролата и една по една да пробват всички възможни комбинации. Не става така както го мислиш защото от Apple нямат ключа за декриптиране, но ако го имаха можеше да предадат данните.
  yodamastera
 • Кофтито е че те априори са дали неограничен достъп до личната информация, само че пускат ей такива мат'ялчета за заблуждение на стадото. Иначе ще пострадат продажбите. Представяш ли си някои да каже "Личното ви инфо тече, като от продънена кофа. Не си давайте парите за тези крадливи боклуци."
  A4i
 • Отдавна се знае, че искат задни врати. Прочети и в някой друг сайт. За да отказват има причина. Реклама, за кое? Отдавна се знае, че защитават данните ан потребителите. Ако беше толкова лесно, щяха да кажат "Помогнахме за задържането и обвиняването на терорист" не е ли и това добра реклама? И аз съм за залавянето на такива индивиди, и то на всяка цена. Стига да има съмнения, основателни. Всичката информация да дават, но от самите фирми. Не когато си иска някой да влиза и да си я сваля. Има нещо по-голямо ;)
  sladyrko
 • Аз не говоря, за предаване на задни врати в софтуера. Аз говоря за предоставяне данните на убиеца на властите. Нямам нищо против от Apple да отключат лично телефона и да предоставят само информацията. Ако го направят това, евала наистина, но те и това не са направили! Новината е чиста реклама за мен.
  Wallker