Apple патентова безжично споделяне на енергия между устройства

Apple патентова безжично споделяне на енергия между устройства

Apple са патентовали интересно решение, което може в някаква степен да облекчи живота на потребителите, които имат проблем с издръжливостта на батерията. Според описанието на патента технологията ще позволява две произволни устройства като таблет, смартфон или лаптоп индуктивно да обменят енергия помежду си.

Oще по-интересното е, че всичко това ще се случва без кабели. Така например ако батерията на вашия iPhone е достигнала критично ниво, ще можете без проблем да го заредите от вашия MacBook или iPad. Това решение също така позволява да прехвърлите енергията от устройство, което няма да използвате, на такова, което ще употребявате, без да е необходимо да носите кабели.

Самото решение е доста сходно като идея на сегашните варианти за безжично зареждане с разликата, че устройствата ще могат не само да получават, но и да предават енергия. Според изображенията към патента телефонът ще трябва да бъде поставен върху дисплея на таблета, за да бъде зареден.

За по-добро зареждане може да се използва и специален магнит, който да държи двете устройства в оптимално положение. При MacBook зареждащите установки са разположени на няколко места около тъчпада, което пък навежда на мисълта, че би могло един компютър да зарежда едновременно няколко телефона или телефон и Apple Watch.

Източник: Apple Insider

Оферти на деня


Втора употреба с гаранция